Οι ειδικοί αναφέρουν πως η αστεγία είναι μόλις δύο μηνιάτικα μακριά μας. Στο πρώτο άκουσμα, μπορεί κάποιος να μην δώσει ιδιαίτερη σημασία. Όμως, αν καθίσει ψύχραιμα και αναλογιστεί την καθημερινότητά του, τότε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πόσο κυνικά ακριβής είναι η παραπάνω εκτίμηση.
Το να ζει κανείς μια απλή, κανονική ζωή, όπως την ονειρεύεται η πλειονότητα των συνανθρώπων μας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Φανταστείτε για λίγο, για δύο μόνο μήνες, να μην είχατε εισόδημα. Να χάνατε τη δουλειά σας ή απλώς ο εργοδότης σας να αποφάσιζε ότι για κάποιους μήνες δεν θα καταβάλει το μισθό σας. Παρόλο που μας χωρίζει απόσταση, νιώθω και τον δικό σας ιδρώτα να κυλάει μαζί με τον δικό μου. Φανταστείτε για δύο μόνο μήνες να μην μπορείτε να πληρώσετε το νοίκι ή τη δόση του δανείου για το σπίτι όπου διαμένετε, τους λογαριασμούς, το σούπερ μάρκετ, τις λοιπές υποχρεώσεις.
Είναι πολύ εύκολο, αυτή η κατάσταση να σε παρασύρει και να μην έχει επιστροφή. Γιατί, αν αρχίσουν να «διπλώνουν» τα μηνιάτικα, δύσκολα συμμαζεύεται το πράγμα.
Κάπως έτσι, λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρέθηκαν σε μια στιγμή στο δρόμο. Και αυτή η στιγμή μπορεί να πάρει μόνο ένα ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων για να φέρει τη συμφορά, αλλά είναι μια ολόκληρη αιωνιότητα για να επαναφέρει τον άνθρωπο σε μια κατάσταση που μπορεί να πλησιάζει στην πρότερη, «κανονική» του κατάσταση.
Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχω γράψει εκατοντάδες κείμενα για τα αίτια και τις συνέπειες της στις ζωές των ανθρώπων. Δεν έχει νόημα να τα επαναλαμβάνουμε αν μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει κατανοητά. Αν δεν έχουν περάσει στο αίμα μας.
Οφείλουμε, όμως, να μην ξεχνάμε τούτο: Μπορεί η φτώχεια να είναι ένα παγκόσμιο έγκλημα, όμως ο φτωχός δεν είναι ο εγκληματίας, αλλά το θύμα αυτού του εγκλήματος. Και όσες συνέπειες καλείται να αντιμετωπίσει, δεν θα πρέπει να τον κατηγορούμε ως μόνο υπεύθυνο που πρέπει να τιμωρηθεί. Ως εκ τούτου, ως οργανωμένη κοινωνία, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά πρωτίστως ως άνθρωποι, οφείλουμε να κάνουμε και με το παραπάνω ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προσφέρουμε ανακούφιση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Από το πιο μικρό (για τη δική μας οπτική), ως το πιο μεγάλο.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την IASIS AtCentro, τo Immortaliting και το Fabric Republic δημιούργησε την Κινητή Μονάδα “SELFLOVE”, με στόχο να προσφέρονται υπηρεσίες καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, καθώς και πρόσβαση σε καθαρό ρουχισμό, σε ανθρώπους που έχουν αυτή την ανάγκη για το οποίο θα διαβάσετε σχετικά στη σελίδα…….. του παρόντος φύλλου.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μια μικρή ανάσα καθαριότητας και δροσιάς, θα μπορεί να αποτελέσει «βάλσαμο» για πολλές βασανισμένες ψυχές. Σκεφτείτε όλοι εμείς οι… κανονικοί να έχουμε για μια μέρα διακοπή νερού, πόσο οργισμένα θα αντιδρούσαμε και προσπαθείστε να αντιληφθείτε πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή η επίφαση μιας κανονικότητας για έναν άνθρωπο που ζει υπό συνθήκες που δεν αξίζουν σε κανέναν.
Σε δεύτερο επίπεδο, θα παρέχεται ολιστική υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες Υγείας και Ψυχικής Υγείας της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να στηρίξουν με πολλές αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες και να εφαρμόσουν – στο μέτρο που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν – πολιτικές και δράσεις όχι μόνο για την μερική ανακούφιση των αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά κυρίως για την ολική κοινωνική τους επανένταξη. Με προγράμματα στέγασης, απασχόλησης, επιμόρφωσης, ώστε να γίνουν πάλι ενεργοί και να στηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου και ευχόμαστε αυτή να είναι μόνο η αρχή.
Κλείνοντας, θα σημειώσω αυτό που μου είχε πει κάποτε ένας άνθρωπος που πέρασε το κατώφλι της ανεργίας λίγο μετά τα 50 του. Τον είχα ρωτήσει τι θα ήταν αυτό που, αν μπορούσε να του προσφέρει κάποιος θα του χάριζε ανακούφιση στα προβλήματά του.
«Μια δουλειά, παλικάρι μου. Ούτε λεφτά ούτε σπίτια θέλω να μου βρουν. Μια δουλειά και όλα τα άλλα θα τα φτιάξω ξανά μόνος μου».
Αξιοπρέπεια. Η δύναμη της ανθρωπότητας. Ας μην το ξεχνάμε.