Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν για μια ακόμη περίοδο από… 40 κύματα, τα οποία αυτή τη φορά «σκάνε» στις ακτές της… Λιβύης. Στο παρόν φύλλο έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε και να πληροφορηθείτε τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις και ενέργειες στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.
Και, φυσικά, επειδή ένας από τους μοχλούς πίεσης που ασκεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προς τη χώρα μας (και όχι μόνο), είναι η κατά το δοκούν «αυξομείωση» των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών από τις ακτές της προς τις δικές μας, αποτελεί τον καθ’ ύλην αρμόδιο για να παραθέσει τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ένα πρόβλημα, το οποίο εδώ και δύο μήνες, σε ό,τι αφορά στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, απασχολεί έντονα τον Δήμο Πεντέλης, σε βαθμό που θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν πρόκειται για συγκεκριμένη στόχευση από κυβερνητικούς παράγοντες. Διότι, μέσα σε αυτό το διάστημα, έχουν μπει στο τραπέζι της συζήτησης για τη μεταφορά μεταναστών / προσφύγων τρεις νοσοκομειακοί χώροι της περιοχής!
Η πρώτη και μεγαλύτερη κουβέντα είχε να κάνει με την πτέρυγα Μπόμπολα του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, με τον κ. Κουμουτσάκο να ξεκαθαρίζει με αποκλειστική δήλωσή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ότι δεν υφίσταται πλέον τέτοιο ζήτημα (βλ. ΕΔΩ). Η δεύτερη αφορούσε ιδιωτική κλινική της Νέας Πεντέλης, με τον ιδιοκτήτη της να απαντά αρνητικά σε σχετική πρόταση μεταφοράς μεταναστών, ενώ η τρίτη, η οποία φαίνεται ότι αποκλείστηκε εν τη γενέσει της, αφορούσε το πρώην νοσοκομείο «Παπαδημητρίου».
Ομολογουμένως είναι αρκετά παράξενη σύμπτωση: Τρεις νοσοκομειακοί χώροι, ένας δημόσιος και δύο ιδιωτικοί. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν, ασφαλώς, είναι «για ποιον λόγο»; Έχουν την πολυτέλεια η χώρα, και ειδικότερα τα βόρεια προάστια, να απεμπολούν νοσοκομειακές εγκαταστάσεις προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί μετανάστες / πρόσφυγες; Και είναι νόμιμο κάτι τέτοιο; Ερωτήματα που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για απαντήσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή που πληρούν τις προϋποθέσεις, πρακτικές και νομικές.
Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε τον κοινό παρονομαστή της δήλωσης Κουμουτσάκου στην εφημερίδα μας, αλλά και της συνέντευξής του στο παρόν φύλλο: Τίποτα δεν μπορεί να γίνεται με τις αυτοδιοικητικές Αρχές να βρίσκονται στο «σκοτάδι» και να μαθαίνουν τι αποφασίζεται για αυτές χωρίς αυτές. Διαφορετικά, ο μόνος που εκτίθεται σε αυτή την ιστορία είναι η κυβέρνηση, η οποία μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων μεν, αλλά, όπως και να το κάνουμε, για όλα υπάρχει ο σωστός τρόπος.