Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 15/02/2025
H επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας για την έναρξη του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χώρας δημιουργεί προσδοκίες στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι παραδόσεις θα γίνουν πριν χτυπήσει το κουδούνι για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο, δηλαδή τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Πολύ λογική είναι και η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις παλαιότερες σχολικές εγκαταστάσεις. Και είναι πολλά αυτά ομολογουμένως. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αμαρουσίου. Εκεί που έχει να χτιστεί νέο σχολείο εδώ και δεκαετίες, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πολλών σχολικών μονάδων φωνάζουν για τα προβλήματα που υπάρχουν και εγκυμονούν κινδύνους σε κάποιες περιπτώσεις· πλέον ο Δήμος τρέχει να προλάβει για τις πρώτες διορθωτικές παρεμβάσεις μέσα από τη συμφωνία – πλαίσιο που σύναψε με εργολάβο για να αντιμετωπίσει το λειτουργικό πρόβλημα που επέφερε σε αυτή τη διαδικασία η κατάργηση των σχολικών επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Και βέβαια το Μαρούσι δεν είναι μόνο του. Γερασμένα σχολεία υπάρχουν παντού στη χώρα και η διαδικασία κατασκευής νέων μονάδων από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. είναι και χρονοβόρα και απαιτεί εξασφαλισμένους πόρους και σωστές μελέτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, προγράμματα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού σαν το «Μαριέττα Γιαννάκου» ή που έχουν να κάνουν κυρίως με ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς όπως τα «Αθηνά» και «Φοίβος» κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ούτε καλύπτει τις καθυστερήσεις της Πολιτείας επί χρόνια στον τομέα της δημιουργίας νέων σύγχρονων σχολικών κτηρίων που θα αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το αίσθημα ασφάλειας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Επί μέρους χορηγικές παρεμβάσεις τύπου «Ωνάσειων» σχολείων με στόχευση μάλιστα περιοχές που θεωρούνται υποβαθμισμένες αποτελούν «ενέσεις» μεν, όμως το πρόβλημα της κτηριακής και εκπαιδευτικής αναβάθμισης, η οποία θα πρέπει να δώσει λύσεις και στο ζήτημα της πιο λογικής κατανομής μαθητών ανά τάξη σε συνάρτηση με προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ πρέπει να αποτελεί στρατηγικό πλάνο του κράτους μας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Το έχει ανάγκη η κοινωνία μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Υ.Γ. Ομολογουμένως είναι αρκετά παράδοξο από τη μια να βλέπουμε τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά να είναι «σφίγγα» ως προς τα πορίσματα του ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών που κατέθεσε στον Οικονομικό Εισαγγελέα για τα πεπραγμένα της διοίκησης του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά την ίδια στιγμή να έχουν δημοσιευτεί στον κεντρικό Τύπο σχεδόν… ολόκληρα, μαζί και με τα ονόματα όσων φέρονται να εγκαλούνται. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αναμενόμενο: Ποιος διέρρευσε το περιεχόμενο, εφόσον ο περιφερειάρχης παρέδωσε τον φάκελο και αποχώρησε δηλώνοντας ότι πλέον τον λόγο έχει μόνο η Δικαιοσύνη, την οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλει να υποκαταστήσει ή να προκαταλάβει»; Εντύπωση δε προκαλεί ότι αν και εξακολουθεί να παραμένει σε αυτή την τοποθέτηση, δεν έχει μέχρι στιγμής στηλιτεύσει τις διαρροές, οι οποίες, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν και προσωπικά δεδομένα, αλλά και δημιουργούν κλίμα «δικαστηρίου» ενώ ακόμη καλά – καλά δεν έχουν ελεγχθεί από τον εισαγγελέα.
Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς ως ΑΜΑΡΥΣΙΑ έχουμε επιλέξει να μην αναπαράγουμε αυτά τα δημοσιεύματα, αναμένοντας επίσημες ανακοινώσεις, δηλώσεις και εξελίξεις επί του σοβαρού αυτού θέματος.