Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 13/03/2024
«Αν υπήρχε ένας αστυνομικός, δεν θα τολμούσε να πετάξει το κουτάκι του κάτω», είπε φωναχτά πολίτης στο Χαλάνδρι, αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού με ασυνείδητο οδηγό διερχόμενο από πάρκο της πόλης, ο οποίος άνοιξε το παράθυρό του για να… απαλλαγεί από το άδειο αναψυκτικό που τον «βάρυνε». Η ακαριαία απορία της ταπεινότητάς μου, που έτυχε να βρεθεί στο σημείο αμέσως μετά, είναι πώς μπορεί από κοινωνιολογικής ή ψυχολογικής άποψης, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περνούν από δημόσιο χώρο, μέσα στο πράσινο και… εμπνέονται να αφήνουν εκεί τα σκουπίδια τους.
Η επόμενη συζήτηση, που ανοίγει, είναι η ανάγκη φύλαξης, την οποία έθεσε ο εκνευρισμένος κάτοικος. Σε κομβικά σημεία της περιοχής, όπως η Ρεματιά, όντως προβλέπεται επιτήρηση μέσω Δήμου και εθελοντών σε 24ωρη βάση, αλλά τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου. Αυτό ισχύει μόνο το συγκεκριμένο διάστημα εκεί, καθώς τότε επιτρέπεται από την Πολιτεία -έως και σήμερα- η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού πολιτικής προστασίας, με σύμβαση τεσσάρων μηνών.
Πως, λοιπόν, με αυτό το πλαίσιο, θα ήταν εφικτό ένα διαρκές «μάτι» προστασίας σε ολόκληρο το Χαλάνδρι έκτασης 10 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων με οδικό δίκτυο τουλάχιστον 360 χλμ.; Με βάση στοιχεία από τον Δήμο, η Δημοτική Αστυνομία της πόλης, μέχρι πρότινος, αριθμούσε 2 άτομα, με περίπου 30 αρμοδιότητες, μέσα στις οποίες βρίσκεται το παράνομο παρκάρισμα και η τήρηση του κανονισμού καθαριότητας.
Η νέα προκήρυξη του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, ενισχύει το Σώμα με 1.213 μόνιμες θέσεις για τους 332 Δήμους πανελλαδικά. Αποτέλεσμα είναι, μετά την απόλυση όλων των δημοτικών αστυνόμων της χώρας το 2013 και την έλλειψη οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών (απαιτεί έγκριση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου), η «ένεση» προσωπικού για το Χαλάνδρι να φτάνει στα επίπεδα του ενός (!) νέου υπαλλήλου. Την ίδια ώρα, η περιοχή, με σειρά έργων σε εξέλιξη, έχει επίσης 48 σχολεία, 29 παιδικές χαρές, τέσσερα ΚΕΠ, τουλάχιστον πέντε μεγάλα δημοτικά κτήρια υπηρεσιών, τρία αθλητικά κέντρα, δεκάδες πλατείες και ανοιχτούς χώρους.
Η εναλλακτική λύση ιδιωτικών περιπολικών, που προτείνουν αρκετές πλευρές, για την τήρηση της τάξης έχει κόστος. Μόνο η υφιστάμενη νυχτερινή φύλαξη για τα αθλητικά κέντρα του προαστίου από εταιρία security υπολογίζεται ότι κοστίζει στον Δήμο πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως. Αν πολλαπλασιαστεί επί σχεδόν εκατό για όλους τους άλλους χώρους και σε τρεις βάρδιες, έχουμε έναν… αλμυρότατο λογαριασμό.
Πώς, λοιπόν, είναι διατεθειμένοι οι δημότες, μέσω του Δήμου, να επωμιστούν ένα τέτοιο κόστος; Αν υποθετικά το δεχτούν, άραγε η συμπεριφορά της κοινωνίας θα αλλάξει πραγματικά με το φόβητρο του αστυνομικού και των προστίμων στην πλάτη; Απεναντίας, πάντοτε θα υπάρχει κάποια αφύλακτη γωνία για να… μην συμμορφώνονται οι «συνειδητά ασυνείδητοι» -που αποδεδειγμένα υπάρχουν πολλοί στο Χαλάνδρι και όχι μόνο.