Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 2/11/2023
Περιδιαβαίνοντας πρόσφατα γειτονιές της Πεντέλης, των Μελισσίων αλλά και των όμορων Βριλησσίων, σκεφτόμουν ότι αυτό που απουσιάζει εμφατικά από τις πόλεις τα διοικητικά όρια των οποίων καλύπτει το παρόν φύλλο είναι μια κλειστή κινηματογραφική αίθουσα.
Στα Βριλήσσια η εμπειρία της ομαδικής θέασης κινηματογραφικών ταινιών με την συνδρομή της δραστήριας κινηματογραφικής λέσχης της πόλης Cine-Δράση βρίσκει χώρο και στέγη κάθε Πέμπτη στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ) τον χειμώνα και στο προαύλιο του φιλόξενου Β΄ Γυμνασίου της πόλης το καλοκαίρι.
Για τους δημότες των Βριλησσίων και της γειτονικής Πεντέλης που τυγχάνουν λάτρεις της 7ης Τέχνης αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς θα επιθυμούσαν να έχουν την δυνατότητα εάν το θελήσουν να απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση είτε ένα κλαστικό «διαμαντάκι» της 7ης Τέχνη (σαν κι αυτά που προβάλλει το Cine-Δράση) είτε μια ταινία τελευταίας εσοδείας χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στο κέντρο της πόλης που τα τελευταία χρόνια τείνει να μετατραπεί σε νεκροταφείο ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών.
Όσον αφορά αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Τέχνη του Κινηματογράφου «σβήνει» με τα χρόνια, καθώς οι θεατές στις σκοτεινές αίθουσες όλο και μειώνονται, αν γυρίσουν τον χρόνο…λίγο πίσω (και συγκεκριμένα το καλοκαίρι που μας πέρασε) θα δουν ότι το φαινόμενο «Barbenheimer» που ξεκίνησε με την ταυτόχρονη έξοδο στις αίθουσες των ταινιών «Barbie» και «Oppenheimer» απέδειξε ότι εάν υπάρχουν ταινίες που έχουν κάτι να πουν και μιλούν στο θυμικό του (όχι απαραίτητά μυημένου αλλά εραστή της μεγάλης οθόνης) θεατή, τότε το κοινό θα συρρεύσει μαζικά στις αίθουσες.
Γράφει η Wikipedia για τις Τέχνες:
«Με τον όρο Τέχνες εννοείται η ψυχική δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα. Είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη. Η τέχνη κάποιες φορές εφαρμόζεται και σε πρακτικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως ένα πήλινο μπολ μέσα στο οποίο τοποθετούνται αντικείμενα ή ένας τοίχος που έχει βαφτεί με το προσωπικό σου γούστο. Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία».
Ας εστιάσουμε στην τελευταία φράση. Η εμπειρία της ομαδικής θέασης-ακρόασης-ανάγνωσης είναι αναντικατάστατη. Μοιάζει με ομαδική ψυχοθεραπεία με άμεσα και απτά αποτελέσματα που γίνονται αντιληπτά με τον νου και όχι με τις αισθήσεις.
Θα το ανακαλύψει κάποιος εάν επισκεφτεί την αίθουσα Μουσών του Πνευματικού Κέντρου Βριλησσίων την προσεχή Δευτέρα, στην δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης του Δήμου για τη σεζόν 2022-2023, στην οποία θα αναλυθεί το βιβλίο της Μόνικα Γκουτιέρες «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων».
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα και αξίζει κανείς να τις παρακολουθήσει για να αντιληφθεί την ορθότητα της ρήσης του Γάλλου συγγραφέα Marie-Henri Beyle (γνωστού με το ψευδώνυμο «Stendhal») «ένα καλό βιβλίο είναι ένα γεγονός στη ζωή».