«Πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να πάμε σε λίστα. Να έχει την ευθύνη των επιλογών αυτών που στέλνονται στην Ευρωβουλή ο πολιτικός αρχηγός κάθε κόμματος. Έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
Αυτό δήλωνε στις 25 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα βρισκόταν λίγες ημέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ λίγα 24ωρα πριν είχε ξεσπάσει το «σκάνδαλο Γεωργούλη» που είχε βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας πυροδοτώντας κλίμα τοξικότητας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024. Δεν ξέρουμε εάν τελικά ο πρωθυπουργός κάνει πράξη την εξαγγελία του περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η επιλογή των υποψήφιων (όχι μόνο ευρωβουλευτών αλλά και περιφερειακών-δημοτικών συμβούλων) που διεκδικούν την ψήφο μας είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται πρέπει να αυστηροποιηθούν ώστε να μην βλέπουμε για παράδειγμα να εκπροσωπούν τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο άνθρωποι που δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις γνώσεις της Αγγλικής γλώσσας μόνο και μόνο επειδή κάποτε κλωτσούσαν καλά το τόπι .
Ούτε να παρουσιάζεται το φαινόμενο αιρετοί που έχουν εκλεγεί σε Περιφερειακά-Δημοτικά Συμβούλια να χρειάζονται… GPS για να βρουν την αίθουσα της συνεδρίασης, έχοντας επιλέξει να απέχουν από τις συνεδριάσεις, επειδή δεν τους το επιτρέπει το «φορτωμένο» πρόγραμμά τους.
Ας ελπίσουμε:
-πρώτον, οι «επώνυμοι» (υπάρχει άραγε πιο άστοχη λέξη για να περιγράψεις έναν αναγνωρίσιμο άνθρωπο;) που κέρδισαν μια θέση στα έδρανα Περιφερειακών-Δημοτικών Συμβουλίων που θα αναλάβουν καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου 2024 να αποδειχτούν αντάξιοι της επιλογής όχι μόνο των ψηφοφόρων που τους «σταύρωσαν» αλλά και όλων ημών. Τόσο οι γειτονιές μας όσο και ο Δήμος Αθηναίων δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς!
-δεύτερον, να σταματήσει η απαξίωση της διαδικασίας των Ευρωεκλογών. Ως απότοκο της υποτίμησης του θεσμού τη Ευρωβουλής παρουσιάστηκε το θλιβερό φαινόμενο 5 από τους συνολικά 21 εκλεγμένους Έλληνες ευρωβουλευτές στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο να βρεθούν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για διάφορους λόγους- κάτι που, φυσικά, δεν περιποιεί τιμή για την χώρα μας.
Η συζήτηση για το κριτήριο της ψήφου και των υποψηφίων έχει ανοίξει για τα καλά. Ας ανοίξουμε κι εμεις ως ψηφοφόροι τις κεραίες μας και ας επιλέγουμε προσεκτικότερα ποιόν/α και για ποιόν λόγο επιλέγουμε κάποιον/α για να μας εκπροσωπήσει στα Ανώτατα Συλλογική Όργανα.
Αν το καταφέρουμε αυτό ίσως αργότερα να μην ακούμε με την ίδια συχνότητα την λέξη «λυπάμαι» που τα τελευταία χρόνια ως…συνώνυμο της «πολιτικής ορθότητας» βγαίνει πιο εύκολα από το στόμα υψηλά ιστάμενων προσώπων καθώς εκφέρεται με την έννοια του ρήματος «στενοχωριέμαι» και όχι του ρήματος «ντρέπομαι» , όπως θα έπρεπε.