Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 19/05/2023
«Η ψήφος στις εκλογές είναι ο σημαντικότερος τρόπος συμμετοχής των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία και ένα δικαίωμα που θα πρέπει να αξιοποιείτε στο μέγιστο», διαβάζω στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή Διαδικτυακής Πύλης της Νεολαίας.
Αυτό το δικαίωμα καλούνται να ασκήσουν για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου, 438.595 νέοι, ηλικίας από 17 έως 21 ετών.
Πώς θα αντιδράσουν στο κάλεσμα αυτό;. Θα προτιμήσουν να περάσουν την Κυριακή τους σε κάποια παραλία, με παρέα ή γιορτάζοντας τους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες που αγαπούν, αγνοώντας από άποψη ή από αδιαφορία την εκλογική διαδικασία; Ή θα δώσουν το «παρών» στο εκλογικό τους τμήμα για να ρίξουν την ψήφο τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ενός ενεργού πολίτη που θέλει να συμμετάσχει στην υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία;
Το ερώτημα, τουλάχιστον σε εμάς, τους εκτός δημοσκοπήσεων (μυστικών και μη) και πολιτικών γραφείων, ίσως να παραμένει αναπάντητο. Από το δείγμα που μπορεί να έχουμε στον κύκλο μας μπορεί να παίρνουμε μια εικόνα, αλλά η μεγάλη απορία παραμένει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτές τις εκλογές, έχει ακουστεί δυνατά η φωνή της «Παρέμβασης Νέων», μια πρωτοβουλίας δράσεων, προτάσεων και αλληλεγγύης όπως συστήνεται, η οποία προτρέπει τη νεολαία να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Συμμετέχουμε, δεν απέχουμε». Προσπαθεί να τους πείσει ότι μέσω της ψήφου τους, μπορούν να αλλάξουν αυτό που δεν τους αρέσει. Να επιλέξουν τους ηγέτες τους, να προωθήσουν τις αξίες και τις ιδέες που τους εκφράζουν και να δράσουν για τις αλλαγές που επιθυμούν να δουν στην κοινωνία.
Άλλωστε το μέλλον, όπως συνηθίζουμε να λέμε, τους ανήκει, και η ψήφος είναι η δύναμη με την οποία μπορούν να επηρεάσουν αυτό το μέλλον. Μην ξεχνάμε, ότι οι σημερινοί νέοι ψηφοφόροι, έχουν ζήσει την μια κρίση μετά την άλλη. Ακόμα και γεννημένοι το 2006, οι 17χρονοι «βενιαμίν» της εκλογικής διαδικασίας, έχουν ζήσει μέσα από τους γονείς τους, την απογοήτευση, την ανασφάλεια, την πίκρα ίσως και την παραίτηση.
Κι αυτοί, όσοι τουλάχιστον βρίσκονται έξω από τον πυρήνα των κομμάτων, πρέπει να οδηγηθούν την Κυριακή στην κάλπη. Ανεξαρτήτως προτίμησης, πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά.