Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 13/12/2024
Μια που έριξε δυνατή βροχή, µια που βγήκαν στην επιφάνεια προβλήµατα, για τα οποία φυσικά κανείς δεν εξεπλάγη.
Έβρεξε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική, έβρεξε και στην Πεντέλη. Και τα όµβρια ύδατα, έφεραν φερτά υλικά που έκλεισαν το ένα ρεύµα της Λεωφόρου ∆ιονύσου, εγκλωβίζοντας οδηγούς µε τα αυτοκίνητά τους στη θέση Άγιος Πέτρος. Έκλεισε ο δρόµος, αρχικά το ένα ρεύµα ώστε παράλληλα µε τη δουλειά των συνεργείων για την αποµάκρυνση των φερτών υλικών, να δίνεται το άλλο ρεύµα εναλλάξ στην κυκλοφορία για τα οχήµατα που κινούνταν προς Πεντέλη – ∆ιόνυσο και προς Νέα Μάκρη.
Κι αυτή ήταν η αρχή, η πρώτη µεγάλη βροχή που έπεσε µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Οι συνέπειες άρχισαν να γίνονται ορατές και είµαστε ακόµα στον ∆εκέµβριο. Τα καµένα δέντρα, η ανύπαρκτη βλάστηση, αφήνουν ένα τεράστιο κενό, το οποίο δηµιουργεί την ιδανική… διαδροµή για να κατέβουν φερτά υλικά από την πλαγιά στον δρόµο.
Εικόνες από drone που µετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθµοί από το σηµείο, έδειξαν να έχει «µπουκώσει» µια μικρή δίοδος για τα όµβρια ύδατα που υπάρχει εκεί, µε φερτά υλικά.
Όχι βέβαια ότι περιµέναµε τούτη την κακοκαιρία µετά από αυτή την καταστροφή για να πληµµυρίσουν οι περιοχές µας. Τα ρεπορτάζ για την πληµµύρα στη Λεωφόρο Σταµάτας – ∆ροσιάς και οι αντίστοιχες φωτογραφίες δύο καλοκαίρια πίσω είναι δύσκολο να ξεχαστούν. Και πολλοί ακόµα τίτλοι στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, που καθιστούν τις περιοχές µας «πρωταγωνίστριες» σε τέτοια ρεπορτάζ. Ας θυµηθούµε και το πρόσφατο περιστατικό των προβληµάτων που προκλήθηκαν στα κλειστά γυµναστήρια της Άνοιξης και του Αγίου Στεφάνου.
Εν τω µεταξύ, πριν από λίγες ηµέρες, ρεπορτάζ της «Απογευµατινής» ανέλυε την κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο Αττικής, µε αφορµή τις φονικές πληµµύρες της Βαλένθια. Σε αυτό, είχε καταγραφεί πως µια κακοκαιρία αντίστοιχη αυτής που έπληξε τη Θεσσαλία τον Σεπτέµβριο του 2023, µπορεί να πνίξει τουλάχιστον 12 ∆ήµους, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ∆ήµος ∆ιονύσου αλλά και ο ∆ήµος Κηφισιάς. Κι αυτός ο κίνδυνος προκύπτει από το µεγάλο ζήτηµα που ονοµάζεται Κηφισός και αντιπληµµυρικά.
∆ηλαδή, απ’ όπου κι αν το πιάσουµε, ο κίνδυνος είναι άµεσος. Αρκεί να µη βρέξει, γιατί τότε θα βγουν όλοι «στεγνοί» και ατσαλάκωτοι.