Με «ωρολογιακή βόμβα» η οποία περίμενε χρόνια να εκραγεί στα… χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μοιάζει η κατάθεση Νομοσχεδίου από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για καταβολή τέλους ταφής απορριμμάτων από τους Δήμους.
Η σχετική τροπολογία κάνει λόγο για καταβολή των ποσών από το Υπουργείο Εσωτερικών για το 2022 και 2023 καθώς και για τον Α΄ εξάμηνο του 2024 μέσω παρακράτησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Μάλιστα χρόνο με το χρόνο τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα καθώς από τον Ιανουάριο του 2026 το τέλος ταφής ανά τόνο αποβλήτων θα «εκτιναχθεί» στα 45 ευρώ και το 2027 σε 55 ευρώ.
Για να μη… το κουράζουμε αυτό με απλά λόγια σημαίνει σημαντική επιβάρυνση τόσο για τους Δήμους όσο και για όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούμε για ακόμα μια φορά να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας. Και πώς θα γίνει αυτό; Μα με την σχεδόν «υποχρεωτική» απόφαση των Δήμων να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που πάνε να δημιουργηθούν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται περίπου έναν μήνα από την πολυσυζητημένη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης για μείωση των δημοτικών τελών κατά 15% για το 2024. Αυτή η απόφαση φανερώνει το πόσο επιπόλαιη και πρόχειρη ήταν η προσέγγιση του Σώματος στην ψήφιση των τελών σε βαθμό που ξεπερνά αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε «ρεαλιστικό».
Ίσως για αυτό η νέα διοίκηση, ακόμα και ας μη το λέει… φωναχτά, περιμένει πώς και πώς την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο αίτημα ακύρωσης (δεν υπήρχε κάποια επίσημη ενημέρωση μέχρι την ώρα που τυπωνόταν το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας), με την ελπίδα να γίνει δεκτό. Γιατί αν γίνει καμιά «στραβή» και παραμείνει η μείωση στο 15% (δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες) τα έσοδα θα είναι περίπου 650.000 ευρώ λιγότερα, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για την καθημερινότητα όλων μας, ακόμη και για την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.
Ας σκεφτούμε για παράδειγμα, σε περίπτωση που εν τέλει ισχύσει η μείωση κατά 15% των δημοτικών τελών, τι θα συμβεί το 2025, εφόσον ο Δήμος αναγκαστεί να αυξήσει τα ανταποδοτικά του τέλη για να μην του παρακρατεί το κράτος τα οφειλόμενα για το τέλος ταφής απορριμμάτων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αποτελούν και την βασική κρατική «αιμοδοσία» του. Πώς θα ακουστεί π.χ. στον μέσο πολίτη παραμονές του 2025 μια εισήγηση φερειπείν του νέου δημάρχου Μάριου Ψυχάλη για… 20% αύξηση των δημοτικών τελών, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια του 15% και να προστεθεί κι ένα 5% ώστε να «βγαίνει» ο Δήμος; Δεν θα συνεπάγεται πολιτικό κόστος και μάλιστα «από το πουθενά» για τον ίδιο και την διοίκησή του;
Η περίπτωση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης σε συνάρτηση με την υποχρεωτική καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων να δικαιώσει τον θυμόσοφο λαό που λέει «ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάϊδαρος». Και ότι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες είναι αυτές που διαχρονικά πλήττουν εκ των έσω το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας πάτημα στην κεντρική εξουσία να την ελέγχει ασφυκτικά…