Μορφή χιονοστιβάδας έχει πάρει το φαινόμενο να εκπίπτουν του αξιώματος τους δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι σε πολλούς Δήμους της χώρας λόγω οφειλών προς τον Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Όλα ξεκίνησαν όταν έγιναν καταγγελίες προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου και ανακαλύφθηκαν οι εν λόγω οφειλές.
Να επισημάνουμε ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι οι οφειλές αυτές, άνω των 300 ευρώ, έπρεπε να έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, διαφορετικά οι αιρετοί τίθενται αυτοδίκαια έκπτωτοι από τα καθήκοντά τους.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ο μεγάλος αριθμός αυτών των περιπτώσεων συμβούλων που ενώ είχαν εκλεγεί αμέλησαν να τακτοποιήσουν το θέμα εκτός αν δεν γνώριζαν την οφειλή που και αυτό είναι θέμα.
Το θέμα είναι σοβαρό γιατί είχαμε και περιπτώσεις που δημοτικοί σύμβουλοι προσέφυγαν και δικαιώθηκαν προσωρινά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με αυτές τις προσωρινές αποφάσεις οι σύμβουλοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, προκαλώντας την αποχώρηση των πρόσφατα ορκισθέντων αναπληρωτών.
Καταλαβαίνει κανείς εύλογα το σχετικό αλαλούμ που δημιουργείται με συμβούλους – έκπτωτους και νέους να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις μετά την εκδίκαση των υποθέσεων που αναμένεται να βγουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτές μάλιστα οι προσωρινές δικαστικές δικαιώσεις αναμένεται να φέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις μόνο μεταξύ των αναπληρωτών που θα πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά και μεταξύ των υπόλοιπων έκπτωτων συμβούλων, που πλέον το σκέφτονται να ακολουθήσουν την ίδια νομική οδό και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την αναστολή της απόφασης έκπτωσής τους.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον για την ομαλή λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, μιας και οι περιπτώσεις δεν είναι μια και δύο ανά την επικράτεια αλλά πλέον αριθμούν κάποιες δεκάδες με την διαδικασία να είναι σε εξέλιξη, πως φθάσαμε ως εδώ.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός δήμων της χώρας με αντίστοιχες περιπτώσεις.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και όφειλαν να τον ξέρουν οι υποψήφιοι, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν μεγάλες θητείες στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εκτός και αν πίστευαν ότι δεν θα ισχύσει, ενώ η υπόθεση έγινε και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης σε Δήμο, όπου η αντιπολίτευση έφερε το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να τους ενημέρωνε ο Δήμος για τις οφειλές τους, με την δημοτική Αρχή να απαντά ότι συγκεκριμένοι σύμβουλοι όφειλαν εκ του Νόμου να γνωρίζουν τα χρέη τους.
Το πρόβλημα πάντως όπως έχει εξελιχθεί αναδεικνύει τη διαδικασία ως προβληματική και ίσως πρέπει να υπάρξουν δικλείδες αξιοπιστίας στην κείμενη νομοθεσία…