Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 29/11/2024
Αρκετές φορές σε αυτή εδώ τη στήλη, σαν αφορμή για να ανοίξουμε ένα ζήτημα, χρησιμοποιούμε αριθμούς. Έτσι θα γίνει και αυτή την εβδομάδα…
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας σύντροφος ή μέλος της οικογένειας ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους περίπου 51.100 γυναικών και κοριτσιών το 2023, αύξηση 48.800 από τα εκτιμώμενα θύματα το 2022».
Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, 140 γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνταν καθημερινά από τον σύντροφό τους ή κάποιο συγγενή, μέσα στο 2023.
Αυτό ανέφεραν ο οργανισμός UN Women (υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών) και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεσή τους, η εκ προθέσεως δολοφονία γυναικών στην ιδιωτική σφαίρα στην Ευρώπη και την Αμερική γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους συντρόφους τους. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρωποκτονιών ανδρών λαμβάνουν χώρα εκτός σπιτιού. Παράλληλα, σχεδόν το 60% όλων των γυναικών που σκοτώθηκαν σκόπιμα το 2023, είναι θύματα ανθρωποκτονίας συντρόφου/μέλους οικογένειας.
Οι αριθμοί λοιπόν είναι αποκαρδιωτικοί και αποτυπώνουν δυστυχώς μια πραγματικότητα από την οποία δεν έχει ξεφύγει ούτε η Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας είχαν φτάσει τις 13. Δεκατρείς γυναίκες, κάηκαν ζωντανές, πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, μαχαιρώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.
Μπορούσαν να αποφευχθούν αυτά τα τραγικά περιστατικά; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η χώρα μας υστερεί στην πρόληψη. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η περίπτωση της 28χρονης Κυριακής η οποία δολοφονήθηκε έξω από Αστυνομικό Τμήμα, λίγα λεπτά αφού είχε καταφύγει εκεί για να ζητήσει προστασία.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι γυναίκες θύματα είχαν δεχθεί απειλές, ξυλοδαρμούς πριν γίνει το μοιραίο. Και σε αυτές τις στιγμές, θα έπρεπε να έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία, που θα τις προστάτευαν, θα τις θωράκιζαν απέναντι στο κακό που θα ερχόταν, με… μαθηματική ακρίβεια.
Στην Κηφισιά, όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρία Κεφαλά – Σαλματάνη, μέσα στο 2024, δεκαεπτά γυναίκες έχουν επικοινωνήσει με το Κέντρο Νεότητας, ζητώντας βοήθεια ή συμβουλές πάνω σε θέματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας. Κι αν και σε πρώτο χρόνο βρήκαν αυτό που χρειάζονταν, είναι σίγουρα απαραίτητο να υπάρχει και συνέχεια, που θα την έδινε πιθανότατα μια οργανωμένη δομή, εξειδικευμένη στο θέμα, που θα μπορεί να παρέχει ακόμα και στέγη σε κακοποιημένες γυναίκες. Γι’ αυτό και όπως προέτρεψε η επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» Αγγελική Παπάζογλου, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από τη δημοτική Αρχή ώστε να εκμεταλλευτεί την κινητικότητα που υπάρχει από το αρμόδιο Υπουργείο για την υποστήριξη Δήμων σε αυτό τον τομέα.