Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 24/05/2023
Στο τελευταίο editorial, πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου, τη στήλη απασχόλησε η στάση αιρετών των πόλεων -τις οποίες καλύπτει η στήλη- απέναντι στις εθνικές εκλογές και στους υποψηφίους των κομμάτων. Στον «απόηχο» της «αλλαγής φρουράς» στο Κοινοβούλιο, δίνεται μια καλή ευκαιρία για αποτίμηση της παρουσίας υπουργών & βουλευτών που το 2019 εκλέχθηκαν στον Βόρειο Τομέα και μας εκπροσώπησαν την τελευταία τετραετία.
Το «ταμείο» δείχνει ότι δεν ήταν πολλά τα μεγάλα προβλήματα ή θέματα καθημερινότητας που μπήκαν σε πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου λόγου. Μια ένδειξη αυτής της εικόνας είναι οι λίγες ερωτήσεις και απαντήσεις στο Κοινοβούλιο, το καθ΄ ύλην αρμόδιο θεσμικά όργανο δράσης των αντιπροσώπων μας -πέραν των υπόλοιπων πρωτοβουλιών του κάθε υπουργού ή βουλευτή.
Ζητήματα του Χαλανδρίου που έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο, σε ό,τι αφορά κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, ήταν το πολύπαθο «Πεύκο Πολίτη» & η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, η ντροπή του καταυλισμού Ρομά στο Νομισματοκοπείο καθώς και τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας του Κάτω Χαλανδρίου.
Ο Χολαργός βρέθηκε στο επίκεντρο ορισμένων ερωτήσεων (αλλά ελάχιστων απαντήσεων) για προβλήματα στα σχολεία. Τους βουλευτές απασχόλησαν η καθαριότητα στα σχολεία, τα υπεράριθμα τμήματα του 2ου Γυμνασίου, οι εργασίες στο 1ο Λύκειο και ο αποκλεισμός παιδιών από την αξιολόγηση για μαθησιακές δυσκολίες. Δεν έλειψε βέβαια και παρέμβαση για την αύξηση της εγκληματικότητας στου Παπάγου, ως απότοκο της κατάργησης του αστυνομικού τμήματος της πόλης.
Ως προς την Αγία Παρασκευή, το κατώφλι της Βουλής πέρασε η πλατεία Άη Γιάννη, με αφορμή τα γεγονότα συνωστισμού & επέμβασης των ΜΑΤ το 2020 και η προστασία του Υμηττού. Σε ανώτερο υπουργικό επίπεδο, βέβαια, τέθηκαν και ζητήματα όπως η σχολική στέγη για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση αλλά κι η πορεία του νέου Δημαρχείου.
Με πιθανό αστερίσκο να διέφυγαν από τον υπογράφοντα κάποια θέματα, η παραπάνω καταμέτρηση οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: Είτε ότι δεν είναι πολλά και σημαντικά τα προβλήματα στις πόλεις μας είτε οι αντιπρόσωποι μας στη Βουλή δεν τα έθεσαν στο ανώτερο επίπεδο λύσης τους. Και αν για το πρώτο ενδεχόμενο ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη, στη δεύτερη περίπτωση η ευθύνη μοιάζει τόσο των βουλευτών όσο και τοπικών αιρετών, συλλόγων, φορέων & απλών πολιτών που δεν κατάφεραν να «περάσουν» περισσότερα ζητήματα.
Βέβαια, μια δεδομένη παράμετρος είναι λόγω αξιώματος & χαρτοφυλακίου η ενασχόληση ορισμένων πολιτικών με την κεντρική σκηνή, αλλά και οι «εργατοώρες» τους σε τηλεοπτικές εκπομπές, twitter και tiktok. Aνεξαρτήτως επανεκλογής ή όχι πολλών εξ αυτών, προϋπόθεση όλων θα παραμένει η ψήφος των πολιτών, αρκεί οι τελευταίοι να θυμούνται ότι ακόμη και σε ηλεκτρονικές συσκευές & τηλεκοντρόλ υπάρχει …ΟΝ ή OFF.