Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 03/07/2024
Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε, από τη στήλη αυτή, στη «μεγάλη εικόνα» της ετοιμότητας όλων των μηχανισμών για την αντιπυρική περίοδο. Ωστόσο, η εικόνα στις γειτονιές το τριήμερο του Αγίους Πνεύματος, με ευθύνη, σε πρώτη ανάγνωση, των πολιτών, έβγαζε… μάτι. Ο καθαρισμός οικοπέδων ιδιωτών δημιούργησε δεκάδες εν δυνάμει εστιών φωτιάς στους Δήμους, που καλύπτει το φύλλο, καθώς και άλλων περιοχών με πράσινο.
Χαρακτηριστική ήταν η δημοσίευση κατοίκου της Αγίας Παρασκευής: «Η εικόνα (24/6) μετά από καθαρισμό οικοπέδου στην οδό Φιλιατρών στα Πευκάκια. Ωραία, τώρα ο ιδιοκτήτης δεν κινδυνεύει να πληρώσει, μόνο εμείς οι γύρω να γίνουμε μπουρλότο. Εκτός από πρόστιμα για καθαρισμό οικοπέδων πρέπει να υπάρξουν και για διαχείριση των κλαδιών μετά τον καθαρισμό! Δεν ξέρω αν ειδοποιήθηκε ο Δήμος. Είμαστε όμως ανεκδιήγητοι!».
Τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση μη αποψίλωσης ιδιωτικού οικοπέδου και η εφαρμογή του νέου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων αύξησαν τους καθαρισμούς (και) σε χρόνια εγκαταλελειμένες εκτάσεις, μέσα σε σύντομο και ταυτόχρονο διάστημα.
Η μια διάσταση του προβλήματος συναντά την άγνοια πολιτών για τη γνωστή διαδικασία εναπόθεσης τέτοιων όγκων στο πεζοδρόμιο, καθώς είναι υποχρεωτική η προηγούμενη προσυνεννόηση (τηλεφωνικά) με τον εκάστοτε Δήμο. Η άλλη πλευρά «αγγίζει» την αδιαφορία για τον διπλανό και τη γειτονιά, με τη λογική «μακριά από το… σπίτι μου και όπου θέλει ας είναι», ακόμη και αν ήταν μέρες κατάστασης συναγερμού για πυρκαγιά (κατηγορίας 5). Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις και χρονικές περίοδοι (π.χ. αργίες, Σαββατοκύριακα) που οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τις τεράστιες ποσότητες κλαδεμάτων.
Αυτή την περίοδο, οι δημοτικές Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας ενισχύονται με εποχιακό προσωπικό, το οποίο φαίνεται να μην επαρκεί, ιδίως σε συγκεκριμένες ειδικότητες (οδηγοί). Ενδεικτική του προβλήματος είναι η αναφορά αιρετού της περιοχής ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες παίρνουν 50 κυβικά μέτρα τη μέρα κι εμείς χρειάζεται να συλλέξουμε 1.000 την εβδομάδα».
Πάντως, η κατάσταση αυτή συναντάται και στην Ανατολική Αττική, όπου μάλιστα, πέντε δήμοι της περιοχής συντονίστηκαν διεκδικώντας από την Περιφέρεια -με κοινή επιστολή- την άμεση ενίσχυση του έργου απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που προκύπτουν από τους αποψιλώσεις ιδιωτικών οικοπέδων. Όπως ανέφεραν, οι χωματερές αλλά και τα σημεία μεταφόρτωσης δεν μπορούν να δεχθούν τόσο μεγάλες ποσότητες. Το Υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, προχώρησε σε επιχορήγηση των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση και όπως φαίνεται διαδημοτικά, ο αρχαιοελληνικός ορισμός του ιδιώτη δεν απέχει και πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα.