Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης
Ναι, το ακούσαμε κι αυτό. Οι 18 περιοχές από τους 11 Δήμους της Αττικής που κρίθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης, επιλέχθηκαν, λέει, μέσω προσομοιώσεων! Μιλάμε ουσιαστικά για τους περίφημους αλγόριθμους, βάσει των οποίων κλεινόμασταν, ανοίγαμε και ξανακλεινόμασταν μέσα λόγω κορωνοϊού. Βάσει των οποίων δεν κάναμε τεστ σε κάθε τουρίστα πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά σε επιλεγμένους, με αποτέλεσμα να περάσουν μέσα σε μια COVID-free χώρα περίπου… 3.000 άτομα θετικά στον ιό. Αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με την περίφημη επιτροπή λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης… δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην έξαρση του φθινοπώρου και του επτάμηνου lockdown που γονάτισε κόσμο και κοσμάκη ψυχολογικά, οικονομικά και κοινωνικά.
Λέτε κι αυτή η άποψη να βγήκε μέσω… προσομοίωσης; Όλα είναι πιθανά πλέον. Μάλιστα, φίλες και φίλοι αναγνώστες: Στα δωμάτια και τους υπερ-υπολογιστές του εντυπωσιακού «στρατηγείου» της Πολιτικής Προστασίας με τις φαραωνικού τύπου επιγραφές και ταμπέλες στο Μαρούσι, διάβασαν τα νούμερα και τις πιθανότητες και αποφάσισαν ότι σε αυτές τις 18 περιοχές πρέπει να δοθεί ιδιάζουσα προσοχή.
Θα πει κανείς, «μα καλά, αυτοί οι αλγόριθμοι δεν προέβλεψαν ότι έπρεπε να προσεχθεί η Κορινθία, η Δυτική Αττική και τα Γεράνεια ώστε να μην καούν ολοσχερώς ή η Κέα ή κάποιο από τα μέρη που ήδη έχουν ανάψει φωτιές μικρές και μεγάλες και μόλις μπήκαμε στον Ιούνιο;». Άγνωσται αι βουλαί των… προσομοιώσεων φίλες και φίλοι. Για παράδειγμα, πολύ θα ήθελα να πετύχω έναν… αλγόριθμο στον δρόμο και να τον ρωτήσω: «Καλά βρε φίλε, κοτζάμ 18 περιοχές ανέδειξες ως επικίνδυνες. Τον Δήμο Πεντέλης, με το μεγαλύτερο μέρος του βουνού εντός ορίων του, γιατί τον άφησες απ’ έξω;!».
Διότι έτσι είναι, φίλες και φίλοι: Ο αλγοριθμικός τυφλοσούρτης, ο αλάθητος, αυτόν που επικαλείται ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έκρινε ότι το Πεντελικό μένει εκτός προληπτικών μέτρων και έκτακτης αντιπυρικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών. Μιλάμε, δηλαδή, για το βουνό που εσχάτως βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα, μια με αιολικά πάρκα, μια με λατομεία, μια με Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Δηλαδή μιλάμε, ολοφάνερα, για ένα βουνό σε κίνδυνο.
Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Πεντέλης υποστήριξε προ ημερών ότι «τα πήγαμε τόσο καλά στην αποκομιδή κλαδιών, κηπαίων, πεσμένων δένδρων μετά την “Μήδεια”, που δεν χρειάστηκε να συμπεριληφθούμε»! Μάλιστα… Και καλά, ας αφήσουμε ολάκερο βουνό στην άκρη. Έχετε πάει σε κάποιο από τα πολλά περιαστικά δάση του Δήμου Πεντέλης; Θα βαρεθείτε να βλέπετε πεσμένα δένδρα και κλαδιά.
Τα αυτιά μας, βέβαια, κάπου πήραν μια «σπόντα». Ότι, δηλαδή, αν υπήρχε η πολιτική βούληση από την δημοτική Αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά, αλλά και του πρώην δημάρχου Μελισσίων και νυν γ.γ. Διαχείρισης Απορριμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, ο οποίος ίδρυσε την παράταξη με την οποία βγήκε η δήμαρχος, ο Δήμος Πεντέλης θα βρισκόταν σε Ειδική Κινητοποίηση.
Δεν ξέρουμε αν υπήρξε ή όχι τέτοια πίεση, αλλά τι να το κάνουμε; Στην εποχή των αλγόριθμων ακόμη και οι πολιτικές φιλίες θα αξιολογούνται σε λίγο… ψηφιακά. Και καλές είναι οι καυστικές αναφορές και τα σχόλια των… γκρινιάρηδων σαν και του λόγου μας, αλλά αν γίνει καμία «στραβή σε βάρδια» αυτό το καλοκαίρι στο βουνό αυτό (ή τον Υμηττό κ.λπ.), την πολιτική ευθύνη ποιος θα την έχει; Η πολιτική ηγεσία; Η πυροσβεστική; Η Περιφέρεια; Ο Δήμος; Ή ο… υπερ-υπολογιστής;