Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 07/07/2023
«Προχωράμε, μπροστά, κρατώντας από το παρελθόν αυτά που μας κάνουν πιο δυνατούς, το ισχυρό όνομα και αξιόπιστο δίκτυό μας, τη μακρά ιστορία και τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και αποχωριζόμαστε μη λειτουργικές και ξεπερασμένες διαδικασίες».
Με αυτά -και αρκετά ακόμα- λόγια τα ΕΛΤΑ, θέλησαν να εξηγήσουν στους εργαζόμενούς τους, το νέο business plan της εταιρείας, μετά την ανακοίνωση ότι κλείνει 25 υποκαταστήματά της στη χώρα, μεταξύ αυτών και το υποκατάστημα που βρίσκεται -εδώ και πολλά χρόνια- στο ιστορικό κέντρο της Κηφισιάς.
«Μη λειτουργικές και ξεπερασμένες διαδικασίες», θέλει να αποχωριστεί η διοίκηση των ΕΛΤΑ και παράλληλα να παρέχει «καλύτερη εξυπηρέτηση» στους πελάτες της αλλά και να πετύχει την «περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας της», όπως σημειώνει.
Αρκεί οι πελάτες να είναι προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστεί να οδηγήσουν, να περπατήσουν ή να πάρουν συγκοινωνία προκειμένου να βρουν ένα διαθέσιμο υποκατάστημα για να εξυπηρετηθούν. Ειδικά, αν πρόκειται για ηλικιωμένους πελάτες, τα πράγματα δυσκολεύουν. Αλλά όχι μόνο για αυτούς.
Και μιλώ από προσωπικής πείρας, καθώς ως δημότης Πεντέλης, ζω από κοντά τη δυσκολία που έχει προκαλέσει στην καθημερινότητα των πολιτών, η σχετικά πρόσφατη κατάργηση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ένας δήμος με 40.000 κόσμου εξυπηρετείται από δύο ΑΤΜ (όταν αυτά δουλεύουν).
Τώρα οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι νοικοκυρές, οι συνταξιούχοι της Κηφισιάς θα βρεθούν μπροστά στην επιλογή είτε της ιδιωτικής εταιρείας είτε της εξυπηρέτησης από τα άλλα υποκαταστήματα (της Νέας Ερυθραίας και της Νέας Κηφισιάς), το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να είναι εύκολο καθώς οι αποστάσεις δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες.
Η σκέψη μου πηγαίνει στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες καθώς καλούνται να προσαρμοστούν σε μια κοινωνία που πατάει γκάζι και προχωρά στην ψηφιακή εποχή. Προφανώς αυτό δεν είναι λάθος, είναι η φυσική συνέχεια, η πρόοδος που πρέπει να έρθει. Η προσαρμογή είναι απαραίτητη, όσο μπορεί βέβαια ο καθένας να την επιτύχει.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιοι θα μείνουν πίσω, αποκλεισμένοι από σημαντικές υπηρεσίες της καθημερινότητάς τους. Καλή η κερδοφορία και σεβαστός ο στόχος της επίτευξής της αλλά όχι εις βάρος των ανθρώπων.
Και στην τελική, επειδή το είδαμε κι αυτό, το να μπορεί ο πελάτης σου να διαβάσει το μενού σου μόνο μέσω QR Code, δεν σε κάνει μοντέρνο. Σε κάνει ασεβή απέναντι σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.