Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Σεπτεμβρίου 2020 όταν η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και ο πρώην δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης παραλάμβαναν με κάθε επισημότητα από τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων και τους ειδικούς καφέ κάδους.
Στις σχετικές δηλώσεις τότε έχει γίνει λόγος για «νέα εποχή που ανοίγεται στον τομέα της ανακύκλωσης». Τα χρόνια πέρασαν με το απορριμματοφόρο να μένει με «τραβηγμένο χειρόφρενο» τους καφέ κάδους να σκονίζονται στο ημιτελές κλειστό της Λυκόβρυσης και τη «νέα εποχή» να μένει στα λόγια…
Μάλιστα η προηγούμενη διοίκηση τις 1202 ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 όταν και ολοκλήρωσε τη θητεία της, δεν κατάφερε να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να θέσει σε λειτουργεία ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αλλά και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών και ειδικότερα των παιδιών.
Έτσι, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στους πολίτες η είδηση ότι το καφέ απορριμματοφόρο έβαλε «μπροστά τις μηχανές» του στις 14 Φεβρουαρίου, με ενέργειες την νέας διοίκησης. Την ίδια στιγμή προκάλεσε και ερωτήματα με κυριότερο «πώς γίνεται κάτι να υλοποιηθεί μέσα σε 44 ημέρες, όταν δεν έχει γίνει σε σχεδόν 4 χρόνια;». Μάλιστα φίλος της στήλης σχολίασε με καυστικό τρόπο «βγήκε στους δρόμους λίγο πριν αποσυρθεί σαν αντίκα…».
Μάλιστα πέρα από τις λαϊκές αγορές ο αρχικός προγραμματισμός του Δήμου περιλαμβάνει και τη χρησιμοποίηση των καφέ κάδων από επαγγελματίες της εστίασης και σούπερ μάρκετ.
Η επιτυχία όμως του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από τη συμμετοχή αλλά και την ανταπόκριση των πολιτών. Για αυτό και η καμπάνια που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να είναι στοχευμένη και με διάρκεια. Και για να «κερδηθεί το στοίχημα» η καμπάνια θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα και τα σχολεία και τα παιδιά. Άλλωστε αυτοί είναι οι πολίτες του σήμερα και του αύριο και είναι καλό να εκπαιδεύονται από νωρίς σε θέματα που αφορούν στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Βέβαια, όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και όταν με το καλό τοποθετηθούν στις γειτονιές μας οι καφέ κάδοι να τους γεμίζουμε με τέτοια και όχι με μπάζα και άλλα σκουπίδια.