Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 13/09/2023
Λίγες ώρες αφότου σχολιάζαμε στη στήλη αυτή το ζήτημα των πυρκαγιών στην Αττική, ήρθε η σειρά των πλημμυρών που άφησαν πίσω νεκρούς και πληγέντες στη Θεσσαλία. Παρότι δεν ήταν βροχές της ίδιας έντασης, και οι γειτονιές μας «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία, που πήρε την ονομασία «Daniel». Οι διακυμάνσεις που είχαν οι επιπτώσεις του φαινομένου ανά περιοχή και δρόμο, σε πολλές περιπτώσεις, απομακρύνει ως πρωταρχική τη συζήτηση της δεδομένης «κλιματικής κρίσης».
Με το ελαφρυντικό ότι υπάρχουν σημεία που λόγω υψομέτρου ή ανάγλυφου είναι πιο ευάλωτα στις βροχές, η τελική εικόνα προδίδει ποια ήταν η… αρχική. Τα πρόσφατα έργα ομβρίων υδάτων σε περιοχές του Χαλανδρίου, όπως το κέντρο της πόλης, η Τούφα, ο Συνοικισμός και το Πολύδροσο, δοκιμάστηκαν και «κράτησαν». Στον αντίποδα το Ρέμα του Βριλησσού στο Πάτημα, οι πολύπαθες οδοί Κόδρου και Ζακύνθου γλύτωσαν τα χειρότερα μάλλον από τύχη, καθώς η αντιπλημμυρική τους θωράκιση -για διαφορετικούς λόγους- αργεί.
Αντίστοιχα, στην Αγία Παρασκευή, οι καταιγίδες δεν προκάλεσαν σοβαρές επιπλοκές στο Κοντόπευκο, στον Τσακό και στα Πευκάκια, όπου είχαν γίνει έργα από την προηγούμενη δεκαετία. Αντίθετα, σημεία στο κέντρο της πόλης αλλά και τον Άη Γιάννη, αντιμετώπισαν προβλήματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος στην οδό Ειρήνης, όπου δρομολογήθηκε η ανάπλαση του δρόμου, χωρίς, ωστόσο, να προηγηθούν οι υποδομές ομβρίων υδάτων.
Αναλόγως, στου Παπάγου, η οδός Κύπρου, έπειτα από χρόνια, δεν μετατράπηκε αυτή τη φορά, σε ποτάμι, χάρη στα πρόσφατα έργα, αλλά η «πάνω περιοχή» προσέλκυσε… πολύ νερό. Στον Χολαργό οι οδοί Ανατολής και Αναστάσεως «άντεξαν», ενώ δεν κινδύνευσε το ευάλωτο στα… νερά νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Στον αντίποδα, δεν απέφυγαν τις λίμνες των νερών σημεία στην άνω περιοχή, ενώ στη Λεωφόρο Περικλέους προκάλεσαν αναστάτωση δέντρα που έπεσαν, όπως και η περίφραξη στο πάρκο ζώων.
Με τις επιμέρους επισημάνσεις ανά περιοχή ή γειτονιά, επιβεβαιώνεται η ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών αλλά και η πρόβλεψη των ακραίων φαινομένων σε κάθε νέο έργο. Αποδεικνύεται ότι τέτοιες παρεμβάσεις, παρότι δεν είναι «βιτρίνας» και ούτε εγκαινιάζονται με… κομμένες κορδέλες, έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, η πρόληψη των καταστροφών, τα μέτρα προστασίας ζωών και περιουσιών δεν μπορούν να θεωρούνται δευτερεύοντα ζητήματα και σχεδόν να απουσιάζουν από την προεκλογική συζήτηση του Οκτωβρίου. Το κακό μπορεί κάλλιστα να χτυπήσει αύριο και τη δική μας πόρτα.