Στο παρόν φύλλο έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε όσα διημείφθησαν στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων πριν από λίγες ημέρες, με προεξάρχον θέμα αυτό της ενημέρωσης από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος.
Ήταν μια ενημέρωση άκρως διαφωτιστική η οποία μετά από καιρό προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δημοτών, καθώς πάνω από 300 απ΄ αυτούς την παρακολούθησαν σε ζωντανό χρόνο μέσα από το κανάλι του Δήμου στο You Tube (σε μια μετάδοση χωρίς τεχνικά προβλήματα και με άρτια εικόνα και ήχο , κάτι το οποίο είχαμε καιρό να δούμε στον Δήμο Βριλησσίων).
Η στήλη υπενθυμίζει ότι με βάση τον νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής -στον όμορο Δήμο Πεντέλης η αντίστοιχη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά την Παρασκευή 1η Μαρτίου.
Στην ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης- λογοδοσίας εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής Αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση
Αν κάτι κρατάμε από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων, είναι η πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Πισιμίση να θέσει ενώπιον του Σώματος το μείζον ζήτημα της πόλης, βοηθώντας στον καθορισμό της ατζέντας της συζήτησης, καθώς αυτό ήταν το πρώτο από τα συνολικά 8 θέματα της ημερήσιας διάταξης.
H στήλη χαιρετίζει την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο καθίσταται και πάλι πραγματικά κυρίαρχο Όργανο και όχι «διακοσμητικό» έτσι όπως το γνωρίσαμε την προηγούμενη δημοτική θητεία (2019-2023).
Με την νέα τροπολογία από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει επιστρέψει η έγκριση απολογισμών, προϋπολογισμών, ισολογισμών καθώς και οι αποφάσεις για την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού.
Οι μεταβολές στη λειτουργία των συλλογικών Οργάνων των Δήμων, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων αλλαγών της σχετικής νομοθεσίας, με τις αρμοδιότητες ανάμεσα σε Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή να αλλάζουν χέρια ταλαιπωρώντας τις δημοτικές Αρχές στη λήψη αποφάσεων είναι πια παρελθόν.
Η ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ως «αντισυνταγματικό» τον νόμο Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα των Δήμων αποκατέστησε την …Αυτοδιοικητική τάξη κάνοντας σαφές ότι το αρμόδιο Όργανο για τη λήψη αποφάσεων στους ΟΤΑ είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή ή η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Με αυτόν τον τρόπο έχει αποκατασταθεί σε όλους τους Δήμους και με την απόλυτη αναλογικότητα και η εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώθηκε σε επίπεδο εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια που κατανεμήθηκαν στις δημοτικές παρατάξεις ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.
Σαν να λέμε «έγινε το αυτονόητο»! Μόνο που στην Ελλάδα το «αυτονόητο» δεν είναι πάντα δεδομένο…