Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 25/07
Τη νύχτα ακριβώς που οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληγαν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες ύστερα από πέντε μερόνυχτα για το Ταμείο Ανάκαμψης και «κλείδωναν» περισσότερα από 70 δισ. ως βοήθεια για την Ελλάδα τουλάχιστον για την επόμενη επταετία, η ένταση με την Τουρκία κλιμακωνόταν επικίνδυνα στην περιοχή του Καστελόριζου. Η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει, ίσως λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι αναμέναμε αρχικά, καθώς δέσμευσε τις περιοχές που προβλέπονται από το άκυρο σύμφωνο με τη Λιβύη για έρευνες, κατεβάζοντας μάλιστα και πολεμικά πλοία.
Όπως ήταν λογικό, στην Αθήνα ήχησε συναγερμός και οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα. Ξαφνικά όλα άρχισαν να θυμίζουν πόλεμο και στο μυαλό όλων ήρθαν στιγμές από το 1987 ή από τα Ίμια το 1996. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να πάρουν μεν θέση υπέρ της Ελλάδας, αλλά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε αυτό που λένε πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», καθώς η αναφορά σε «αμφισβητούμενα ύδατα» μοιάζει με μια πιο προσεκτική ανάγνωση να δικαιώνει τις τουρκικές παρά τις
ελληνικές θέσεις.
Και μέσα σ’ όλα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε προς ενημέρωση σε διαδοχικά τετ-α-τετ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας ξάφνιασε με την αναφορά του στη Βουλή πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα μόνον εάν εκείνη «παγώσει» τη διερεύνηση υποθέσεων επί των ημερών του, όπως την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, την υπόθεση Παππά ή τη νέα διάσταση που πήρε η τραγωδία στο Μάτι, με τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.
Χρειάστηκε εν τέλει μια επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τονΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να πέσουν οι τόνοι και να κυκλοφορήσει από την πλευρά των Γερμανών ότι εκείνοι ήταν που απέτρεψαν τελικώς την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Να είναι, άραγε, αυτή η αλήθεια; Ακόμη κι αν είναι πάντως, ουδείς εγγυάται – της Καγκελαρίου συμπεριλαμβανομένης- πως η υπόθεση κλείνει εδώ και ότι η ένταση δεν θα επιστρέψει στο μέλλον.