Η παγκόσμια οικονομία βιώνει σήμερα μια πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια κρίση. Η χρηματοπιστωτική αναταραχή που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 από τις ΗΠΑ κλιμακώθηκε δραματικά από το φθινόπωρο του 2008 και μετά, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας.
Tου Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού Οικονοµίας και Οικονοµικών
Η Ευρώπη το 2009 θα παρουσιάσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ πέντε μόνο χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναμένεται να διατηρήσουν θετικό πρόσημο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν θέσει στο επίκεντρο της ατζέντας τους την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αναζητώντας τις κατάλληλες λύσεις και προσαρμόζοντας τις πολιτικές τους στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.
Οι προτεραιότητες που φαίνεται να κυριαρχούν, αφορούν σε πρώτο επίπεδο στην αποκατάσταση της ρευστότητας και σε δεύτερο στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας έρχεται τρίτη σε σειρά προτεραιότητας αφού, λόγω και των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αναμένεται σημαντική αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη, τόσο κατά τη διάρκεια του 2009 όσο και το 2010.
Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει την πολυτέλεια να θέτει σε δεύτερη μοίρα το θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής, αφού η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από ένα ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος.
Ένα χρέος, το οποίο αν και μειώθηκε αισθητά τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεχίζει να είναι υψηλό.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008- 2011, το οποίο αποτελεί στην ουσία το σχέδιο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την ενίσχυση των προοπτικών της για τα επόμενα χρόνια.
Το Πρόγραμμα 2008 – 2011
Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου αυτού είναι:
• Πρώτον, η δημοσιονομική εξυγίανση και η μείωση των ελλειμμάτων, με έμφαση στη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών. Ο στόχος αυτός δεν αφορά μόνο στη συμμόρφωση της Ελλάδας στους κοινοτικούς κανόνες και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής της στη ζώνη του ευρώ. Αφορά πρώτα από όλα στη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και στην ανάγκη για ενίσχυση της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές.
Για το λόγο αυτό, έχουν ανακοινωθεί ήδη μια σειρά από μέτρα για τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, σε όλο το φάσμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και για τον περιορισμό της σπατάλης. Παράλληλα, προωθούνται δράσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με εντατικοποίηση των ελέγχων και εκτενείς διασταυρώσεις στοιχείων.
• Δεύτερον, η στήριξη της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με το πρόγραμμα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Στόχος είναι η διευκόλυνση της δανειοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, παρέχεται στήριξη στους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουρισμός. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφαρμόζεται ήδη, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, το πρόγραμμα για πλήρη επιδότηση επιτοκίου σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με πάνω από 8,5 χιλιάδες εγκεκριμένες αιτήσεις μέχρι σήμερα.