Στη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, θα συμβάλλουν στο επόμενο διάστημα μια σειρά από παράγοντες, όπως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν 39 δισ. ευρώ περίπου, από κοινοτικούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μέσω των οποίων έχουν εγκριθεί σήμερα επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ και τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν τα πρώτα έργα, ενώ εντός του 2009 θα οριστούν ανάδοχοι για έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και η συνέχιση της εφαρμογής του νέου επενδυτικού νόμου, με βελτιωμένες ρυθμίσεις, ώστε να καλύπτει περισσότερες δραστηριότητες. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
• Τρίτον, η θωράκιση της απασχόλησης και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Ήδη το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής διαθέτει 450 εκατ. ευρώ, για δράσεις όπως η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ομάδες ΑΜΕΑ, καθώς και η χορήγηση επιδόματος στεγαστικού δανείου σε δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους ανέργους.
Επίσης, τίθενται σε εφαρμογή ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και προωθούνται δράσεις για την υποστήριξη των ανέργων, με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας. Οι δράσεις αυτές, από τις οποίες αναμένεται μέχρι το τέλος του 2009 να επωφεληθούν 200.000 άνεργοι, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προγράμματα κατάρτισης, επιχορήγηση για την πρόσληψη ανέργων, στήριξη νέων ελεύθερων επαγγελματιών και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα σε ιδιαίτερα προβληματικές περιοχές.
Από την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία κρίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να επιδιωχθεί με ταχύτερους ρυθμούς.
Τα μέτρα περικοπής των κρατικών δαπανών που έχουμε ήδη ανακοινώσει μετά την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης καθιστούν εφικτό το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% εντός του 2010. Ταυτόχρονα, το δανειακό πρόγραμμα εκτελείται κανονικά και, ήδη πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, έχουμε καλύψει ένα πολύ σημαντικό μέρος των δανειακών μας αναγκών για όλο το χρόνο. Το κόστος δανεισμού, μάλιστα, είναι χαμηλότερο από τις προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες για τις ίδιες διάρκειες, έστω και αν είναι υψηλότερο από τα επίπεδα πριν από την κρίση, γεγονός που ισχύει σχεδόν για όλες τις χώρες. Από την άλλη πλευρά είμαι βέβαιος ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματός μας για την περίοδο 2009 -2011 θα οδηγήσει σε μια ριζική βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στις αγορές, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα περιθώρια δανεισμού, που αυτή τη στιγμή δεν είναι σε αντιστοιχία με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας μας.
Αυτό που έχει, ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Κυρίως, όμως, έχει την πολιτική βούληση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σταθερά, με ευθύνη και ασφάλεια, στην επόμενη ημέρα.