Διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι και τον Ιούλιο 2009, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), φτάνοντας από τα 14 MW τα 29,8. MW. Ωστόσο,προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εταιρείες φωτοβολταϊκών πάνελ.
Κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε από το Ελληνικογερμανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης αγοράς του ΚΑΠΕ Γιάννης Βουγιουκλάκης, υποστήριξε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών.
Συγκεκριμένα, η θετική αυτή πορεία αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στις υψηλές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης και το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η μείωση του κόστους αγοράς των φωτοβολταϊκών πάνελ, η οποία ξεπέρασε το 35%.
Ο κ. Βουγιουκλάκης τόνισε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα είναι οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες θα στηριχθεί η επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων για το 2010: 20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο και 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα τρεις εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας άλλων τριών επίσης.
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
Αναφερόμενος στα μειονεκτήματα της διαδικασίας, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Γ. Βόκας, σημείωσε ότι παρά τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με το θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά, δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Ενδεικτικά, το 2006 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 3.700 MW, ήταν περισσότερες από 9.000. Ωστόσο, ελάχιστες εξ αυτών τελικά υλοποιήθηκαν.
O κ. Βόκας τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά αντικίνητρα, με δαιδαλώδεις αδειοδοτικές διαδικασίες από 17 διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου. Μάλιστα, ζήτησε η εγκατάσταση συστημάτων ισχύος έως 0,5 MW να απαλλαγεί πλήρως από την υποχρέωση λήψης οποιασδήποτε άδειας, όπως ισχύει ήδη στην Ιταλία και τη Γερμανία για μονάδες μέχρι 1 MW.