Τον πρώτο σκόπελο, αυτόν της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση τον πέρασε. Όπως και αναμενόταν, αφού δεν ήταν ιδιαίτερα δύσβατος. Τα δύσκολα, όμως, αρχίζουν από εδώ και πέρα.
Έχουμε και λέμε:
Στο τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και θα κριθεί το διακύβευμα της εξόδου από το Μνημόνιο, το οποίο έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βάζοντας ψηλά τον πήχυ.
Στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, συγκεκριμενοποιώντας τις φοροελαφρύνσεις που δεν ξεκαθάρισαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα – και είναι η αλήθεια ότι δεν ενθουσίασαν κιόλας…
Το Δεκέμβριο, ανάλογα και με την πορεία της αξιολόγησης από την τρόικα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Η οποία ενδέχεται να συνοδευτεί και από αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα.
Και βέβαια, το Φεβρουάριο έρχεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η οποία, με τη σειρά της, εάν οι εξελίξεις είναι θετικές έως εκείνη τη στιγμή, θα σηματοδοτήσει τις περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Τα πράγματα είναι απλά: εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες.
Η βασική εκτίμηση, όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο φύλλο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, είναι ότι η κυβέρνηση, με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, κέρδισε πολύτιμο γι’ αυτήν πολιτικό χρόνο και έσπρωξε εν τοις πράγμασι τις εκλογές πίσω στο Μάρτιο του 2015, αντί να βρεθεί προ άμεσων εκπλήξεων. Χρόνος, ο οποίος είναι απαραίτητος ούτως ή άλλως και για την προετοιμασία της σειράς εξελίξεων που θα μεσολαβήσουν έως τότε – και αναφέρθηκαν παραπάνω.
Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να αξιώνει εκλογές «εδώ και τώρα». Στην υπόθεση εργασίας, όμως, που γίνονται εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ «κλειδώνει» την πρωτιά, το ερώτημα είναι πώς και – κυρίως – με ποιους θα προχωρήσει; Ποιες συμμαχίες θα επιδιώξει;
Και πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό γενικότερα; Ποιος θα είναι κυρίαρχος, για παράδειγμα, στην Κεντροαριστερά; Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή η ΔΗΜΑΡ; Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τη Χρυσή Αυγή – αν δεν έχουν προηγηθεί ήδη δικαστικές εξελίξεις;
Όσο για την προεδρική εκλογή, ακόμη και κορυφαία πολιτικά στελέχη καλώς την αποσυνδέουν από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι αριθμητικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εντελώς διαφορετικές και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους ζητούμενους αριθμούς των 151 και 180 βουλευτών. Έχουν να κάνουν με το γενικότερο πολιτικό κλίμα, με τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν και τις οικονομικές εξελίξεις. Οι ζυμώσεις, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει και το ενδιαφέρον στρέφεται στους… διαδρόμους.