Η ώρατης κρίσης έφτασε. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει επιστροφή. Ο χρόνος τελειώνει οριστικά την Κυριακή, με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εκδοχές να είναι δύο: είτε δυσβάστακτη συμφωνία είτε το χειρότερο για την Ελλάδα σενάριο – χρεοκοπία, έξοδος από την Ευρωζώνη και καταστροφή.
Ο χρόνος τρέχει με την ταχύτητα του φωτός και έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα δεδομένα είναι τα εξής: η κυβέρνηση θα υποβάλει την πρότασή της προς αξιολόγηση και εφόσον αυτή εγκριθεί, το Eurogroup θα αποφασίσει θετικά για τριετές δάνειο προς την Ελλάδα και άμεση εκταμίευση μέρους των δόσεων, από την οποία θα επιστρέψει η ρευστότητα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία.
Διαφορετικά, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής μπορεί να επισφραγίσει ακόμη και τα πιο σκοτεινά σενάρια…
Οι κλειστές για δύο εβδομάδες τράπεζες, τα capital controls, η παράλυση στην οικονομική ζωή του τόπου, ο αιφνιδιασμός του δημοψηφίσματος και οι παλινωδίες κυβέρνησης και δανειστών οδήγησαν σε μια πρωτοφανή ασφυξία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Για πρώτη φορά το Grexit έρχεται τόσο κοντά και φαίνεται να αποτελεί πραγματικό ενδεχόμενο και όχι φανταστική απειλή, με τους εταίρους να είναι αποφασισμένοι, να έχουν προετοιμάσει το σχέδιο και να έχουν προετοιμαστεί εξίσου για τις συνέπειές του, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα.
Ο κίνδυνος του Grexit και το αρνητικό κλίμα που συνάντησε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες –αφού πλέον οι περισσότερες χώρες δηλώνουν «τσαντισμένες» με τους Έλληνες– έφερε, πάντως, αυτό που έλειπε εδώ και τόσο καιρό: τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος. Πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην κεφαλή και συμφώνησαν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και στην παραμονή της στην Ευρωζώνη. Η συναίνεση, παράλληλα, εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος «ατυχήματος» κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή.
Αντιληπτό είναι, πάντως, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική και η παραμονή στην Ευρωζώνη θα διασφαλιστούν μόνο με ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο θα είναι σκληρότερο ακόμη και από αυτό που είχε σχεδιαστεί αρχικά – αυτό, δηλαδή, που απερρίφθη με το «όχι» στο δημοψήφισμα. Ήδη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πακέτο 12 δις ευρώ, όταν ο «λογαριασμός» του περιβόητου mail Χαρδούβελη δεν ξεπερνούσε τα 2 δις και το τελευταίο «πακέτο Γιούνκερ» που απέρριψε η κυβέρνηση έφτανε τα 8 δις.