Το πρώτο Μνημόνιο είχε θύμα του το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο γλίτωσε τότε με αμυχές, αλλά το «πλήρωσε» σε βάθος χρόνου με τη διάλυσή του. Το δεύτερο Μνημόνιο είχε θύμα (και) τη ΝΔ, αφού τότε δημιουργήθηκε ως αντιμνημονιακός πόλος ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα – οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Και συνεχίζοντας την παράδοση, το τρίτο Μνημόνιο ανασυνθέτει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό, έχοντας ως βασικό θύμα του τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βιώνει το «μεγάλο ξεκαθάρισμα».
Η συμφωνία με τους εταίρους ήρθε στο «και πέντε», μετά τη δραματική 17ωρη Σύνοδο Κορυφής και τις απειλές για Grexit, ωστόσο δεν έλυσε τα προβλήματα. Τουναντίον, η πίεση κάτω από την οποία προέκυψε, γεννά ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην υλοποίησή της και υποχρεώνει ακόμη και τον πρωθυπουργό να παραδεχθεί ότι «δεν ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που θέλαμε».
Ακόμα κι έτσι, πάντως, το ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό αναθερμαίνεται. Το «αντάρτικο» 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία δημιουργεί νέα, πρωτόγνωρα δεδομένα. Παρά τις διακηρύξεις Λαφαζάνη – Στρατούλη και των λοιπών της «Αριστερής Πλατφόρμας», ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ καταψηφίζουν τα μέτρα, πλέον είναι φανερό ότι υπάρχει μια «κυβέρνηση μειοψηφίας», η οποία νομοθετεί με την ανοχή της αντιπολίτευσης. Και ο ρεαλιστικός στόχος του πρωθυπουργού και των συνεργατών του δεν μπορεί τώρα να είναι άλλος από την τελική υπογραφή στη συμφωνία και η εκκίνηση της υλοποίησής της, πριν κινηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες, καθώς παραδέχονται ακόμη και οι ίδιοι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί έτσι για πολύ καιρό.
Προς τούτο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός προχωρεί σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, ενώ οι εκλογές το φθινόπωρο μοιάζουν πια δεδομένες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να πέσει αμαχητί και απορρίπτει τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Πλην όμως έχει να αντιμετωπίσει πλέον όχι μόνο τους βουλευτές του, αλλά και το ίδιο του το κόμμα, καθώς η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την ομάδα των 39 βουλευτών που καταψήφισαν τα μέτρα της συμφωνίας.
Έτσι, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια έκτακτου συνεδρίου και… ξεκαθαρίσματος πριν το φθινόπωρο και την πιθανή εκλογική αναμέτρηση – η οποία, ούτως ή άλλως, θα διεξαχθεί βάσει Συντάγματος και εκλογικού νόμου με λίστα και όχι με σταυρό. Γεγονός που λύνει τα χέρια των πολιτικών αρχηγών και τους δίνει ευχέρεια κινήσεων, ως προς τη στελέχωση των ψηφοδελτίων.