Με κομμένη την ανάσα αναμένει η κυβέρνηση τις οριστικές αποφάσεις για το χρέος, μετά την ψήφιση των μέτρων.
Νόμος του κράτους είναι πλέον η περίφημη συμφωνία με τους δανειστές και άρα τα «προκαταβολικά» μέτρα που αυτή περιλαμβάνει, με την κυβέρνηση πάντως να επιμένει να προβάλλει για επικοινωνιακούς λόγους τα αντίμετρα – η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται, ωστόσο, αποκλειστικά και μόνο από την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Το ενδιαφέρον στρέφεται έτσι στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αφού εκεί θα κριθεί και το ζήτημα του χρέους. Θα υπάρξει άραγε μια άμεση και ικανοποιητική λύση – όπως υποστήριξε χρησιμοποιώντας και την… απειλή ότι θα φορέσει γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν, ο Αλέξης Τσίπρας; Ή θα δοθεί μια ακόμη παράταση, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, καθώς οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία παραμένουν;
Η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση και ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς ήταν, όπως αναμενόταν, σφοδρή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η ΝΔ δεν ψήφισε τα αντίμετρα, παρά μόνον τις ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση σύσσωμη -και όχι μόνο η ΝΔ- κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νέο, τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, το λογαριασμό του οποίου καλούνται να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια: μισθωτοί και συνταξιούχοι. Και πράγματι, παρά την κοστολόγηση των αντιμέτρων σε 7,5 δισ. ευρώ, η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα μέτρα κοστίζουν 4 δισ. – 4,9 δισ. είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα είναι μόνο 3,6 δισ.
Κι αν είναι τώρα «too good to be true» τα μέτρα για το χρέος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός; Αυτή είναι και η τελευταία ελπίδα για την οικονομία, προκειμένου να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία, αφού τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν πως το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της εκκρεμότητας με τη διαπραγμάτευση, έκλεισε ξανά με ύφεση.