Οι επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εμφανίζονται ακόμη και 20 με 30 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτή ήταν μία από τις σοβαρότερες επισημάνσεις του 17ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. «Από αυτές ο καρκίνος του πνεύμονα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, καθώς οι μισές πνευμονολογικές κλινικές είναι γεμάτες με ασθενείς που τους έχει πλήξει η νόσος αυτή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Το 10% των καπνιστών, ακόμη και εκείνων που έχουν καπνίσει έστω και μόλις 100 τσιγάρα στη ζωή τους, θα εμφανίσει Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η οποία είναι η πιο συχνή συνέπεια του καπνίσματος. «Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στη χώρα μας υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίζει ΧΑΠ η οποία καθιστά δύσκολη τη ζωή του ασθενούς, που δυσκολεύεται να αναπνεύσει και πολλές φορές καθηλώνεται στο σπίτι, γιατί έχει ανάγκη από συσκευή οξυγόνου για να κρατηθεί τη ζωή», πρόσθεσε ο κ. Γουργουλιάνης
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης των Πνευμονολογικών Τμημάτων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, η επιθυμία διακοπής του καπνίσματος είναι μικρή (32%) στους άνδρες και (46,5%) στις γυναίκες. Φαίνεται όμως ότι οι άνδρες τελικά διακόπτουν το κάπνισμα για μεγαλύτερο διάστημα. Όταν προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη, τα ποσοστά των μη καπνιστών αυξάνονται. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Εύη Τσερμπίνου