ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ
Ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο; Ο λόγος για την προσωπική μας επαγγελματική αυτοκριτική αλλά και την εταιρική από τα στελέχη και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων. Για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να κατανοήσουν, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ότι η επονομαζόμενη «καταστροφή» μπορεί να είναι δημιουργική. Έστω και εάν το σχήμα είναι οξύμωρο. Γιατί τελικά η «ανάγνωση» της οικονομικής κρίσης του καιρού μας είναι διαδικασία Επιλογής και Απόφασης.
Αυτοί ακριβώς οι προβληματισμοί ήταν και το θέμα της συζήτησής μας με τον Κώστα Παντίδο, πατέρα δύο υπέροχων κοριτσιών, που κρατά τα ηνία της εταιρίας στρατηγικής Mαρκών Brand Aviators™, εξειδικευμένη εταιρία στην αποκωδικοποίηση του αυθεντικού χαρακτήρα ενός Brand και στην ανάπτυξη μιας μοναδικής, ειλικρινούς γλώσσας που γεννιέται από αυτόν τον χαρακτήρα, αντί να επιβάλλεται εκ των υστέρων στο Brand από τις περιστάσεις.
«Κρίση σημαίνει Απόφαση»
«Ανέκαθεν μέσα σε συνθήκες ύφεσης οι εταιρίες προετοιμάζονταν για την ανάπτυξη που πάντα διαδέχεται την κρίση», μας λέει και συνεχίζει: «Κρίση σημαίνει στην κυριολεξία απόφαση. Συνεπώς η κρίση είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία. Όμως, πολλές εταιρίες πιστεύουν ότι με μια καλαίσθητη αλλαγή της συσκευασίας τους, με ένα καλύτερο σχεδιασμό των καταστημάτων ή του λογοτύπου τους, θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Πράγματι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να βελτιώσει τις πωλήσεις αλλά το αποτέλεσμα αυτό είναι μόνο βραχυχρόνιο. Αν η αλλαγή δεν είναι συνολική, αν δεν πηγάζει από την ψυχή του Brand και δεν συνδέεται με τις βασικές πανανθρώπινες αξίες, τα χρώματα και τα μοντέρνα σχέδια που την εκφράζουν, σύντομα ξεθωριάζουν τα αποτελέσματα βελτίωσης των πωλήσεων». Ο Κώστας Παντίδος εκτιμά ότι μέσα στην κρίση έχουν γιγαντωθεί πολλές εταιρίες που σήμερα είναι παγκόσμιες. Είναι αυτές που δεν πρόδωσαν τις αξίες τους, που στάθηκαν δίπλα στον άνθρωπο στις πιο δύσκολες στιγμές. Το κοινό ποτέ δεν το ξέχασε και τις αποζημίωσε προσφέροντας σε πολλές από αυτές ηγετικές θέσεις στην κατηγορία τους.
«Οι καταναλωτές πιστεύουν στις ειλικρινείς Μάρκες»
«Η κρίση -εκτιμά ο κ. Παντίδος- μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τις βασικές ανθρώπινες αξίες. Με την κρίση όλοι μας γίναμε λίγο πιο καχύποπτοι απέναντι σε κατασκευασμένες προτάσεις και κενά προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι τα Brands με ουμανιστικές αξίες που πασχίζουν να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται απηχούν και πάλι περισσότερο στον καταναλωτή». Μόνο η ειλικρίνεια είναι βιώσιμη, εκτιμά ο Κώστα Παντίδος: «Τα Brands με γνήσια, αυθεντική ιστορία, που σέβονται την παράδοσή τους, τα Brands με αποστολή που πασχίζουν να εκπληρώνουν την πραγματικότητα, μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, τα καταστήματα, την εξυπηρέτηση του πελάτη και το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι αυτά που όχι απλά επιβιώνουν αλλά κυριαρχούν».
«Ο λογότυπος είναι η σημαία της εταιρείας»
Η μόνη βιώσιμη επιχειρηματική προσέγγιση είναι η αυθεντική τοποθέτηση του Brand, επισημαίνει ο Κώστας Παντίδος. «Ως καταναλωτές έχουμε εκπαιδευτεί να ξεχωρίζουμε από μακριά όταν μια υπόσχεση είναι επίπλαστη. Αυθεντικότητα σημαίνει πίστη σε κάποιες αρχές είτε πρόκειται για άτομο είτε για Brand. Σημαίνει ότι ο λογότυπος δεν είναι απλώς διακόσμηση και αισθητική έκφραση, αλλά η σημαία της εταιρίας. Σημαίνει ότι έχουμε αποστολή πέρα από τη μεγιστοποίηση των κερδών να προσφέρουμε αυτό που μπορούμε στην ανθρωπότητα. Η αποστολή αυτή είναι ο λόγος που σηκώνονται οι υπάλληλοι το πρωί από το κρεβάτι, ο λόγος ύπαρξης της εταιρίας».
«Εποχή για όραμα – έμπνευση & μαχητική ικανότητα»
«Σήμερα παρά ποτέ δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες εταιρίες. Σήμερα που οι δυνάμεις ανακατατάσσονται, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία να αναδιαταχθούμε ως άτομα, εταιρίες, έθνος. Αντί να προσπαθούμε γαντζωμένοι να περιχαρακώσουμε τα κεκτημένα που σε λίγο δεν θα υπάρχουν, ας βρούμε το όραμα, την έμπνευση και κυρίως τη μαχητική ικανότητα να το κάνουμε πράξη. Καθώς οι έσχατοι έρχονται πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία από τη σημερινή να κοιτάξουμε προς τα μέσα μας και να προσφέρουμε το καλύτερο από αυτό που ο καθένας μας διαθέτει.
Οι επιλογές των καταναλωτών στην αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες σήμερα είναι πάρα πολλές. Τι χρειάζεται σήμερα ο καταναλωτής; Νέες αφηγήσεις αυθεντικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών. Αυτές πηγάζουν μέσα από μία διαδικασία ενδοσκόπησης στην ιστορία του εκάστοτε Brand, στην επιστροφή στις ρίζες του και στην αξιοποίηση των πρωταρχικών του συστατικών με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής», ολοκληρώνει σχετικά τη σκέψη του ο Κώστας Παντίδος.
Back to Βasics λοιπόν! Το βασικό σύνθημα από τότε που η οικονομική κρίση ήρθε και εγκαταστάθηκε στην καθημερινότητά μας. Και από την επιστροφή στις ρίζες μπορεί να προκύψει ένα νέο βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης.