Ρεπορτάζ: Ξένια Γιαννάκου
Η 67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς άνοιξε τη Πέμπτη 06 Μαΐου τις πύλες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπό τη σκιά της πανδημίας αλλά αυτό δεν σταματά τη «μεγαλύτερη έκθεση ανθοπαραγωγών σε όλη τη χώρα», όπως τη χαρακτηρίζει ο πρόεδρός της Γιώργος Παπαδόπουλος.
Κι αν χρειάστηκε να πειστεί η αυστηρή επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει το «οκ», κι αν οι διοργανωτές είχαν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να στήσουν ένα μοναδικό σκηνικό στο Άλσος της Κηφισιάς, κι αν η όλη διαδικασία είναι τόσο στρεσογόνα που μπορεί να… ασπρίσει τα μαλλιά αυτών που τη διευθύνουν, η Έκθεση είναι εδώ και περιμένει έως τις 23 Μαΐου τους πολίτες, φιλοξενώντας τους «Κήπους του Κόσμου».
Γιώργος Θωμάκος: «Το άγχος της προετοιμασίας της Έκθεσης δεν έχει ταίρι»
«Σύμβολο της επαναφοράς των συλλογικών δραστηριοτήτων με μαζική και ελεγχόμενη προσέλευση κοινού», είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο η φετινή έκθεση.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου αποκάλυψε ότι τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν το «πράσινο φως» ώστε να πραγματοποιηθεί και φέτος η Έκθεση, προτιμούσαν αυτή να διοργανωθεί τον Ιούνιο. «Αυτό βέβαια ήταν το plan B αλλά δεν ήταν επιθυμητό για λόγους προφανείς και για λόγους καλής κατάστασης των λουλουδιών», σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας που παρακολουθεί τα δρώμενά μας, τους εξήγησε ότι με όλα τα μέτρα (σ.σ. που θα ισχύσουν) και τη διπλή μάσκα φέτος και δεδομένου ότι πέρσι κατά την ιχνηλάτηση δεν διασταυρώθηκε να προέρχεται κάποιο κρούσμα από την Έκθεση, δεν χρειάζεται να γίνει τον Ιούνιο κι έτσι δεν επέμειναν παρά το ότι αυτή ήταν η αρχική τους πρόθεση».
«Δεν είναι εύκολο να πειστεί η Πολιτεία και ειδικά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ότι σε αυτό τον χώρο όπου κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις διασποράς του Covid. Πρόκειται μία επιτυχία της Ανθοκομικής και του Δήμου. Αξίζουν μεγάλα συγχαρητήρια και κάποια επιείκεια σε ότι αφορά τις προετοιμασίες γιατί άλλο να γνωρίζεις μήνες πριν ότι θα ξεκινήσεις την ημερομηνία που θέλεις και άλλο να το μαθαίνεις 10-12 ημέρες νωρίτερα», τόνισε.
«Δύο οι συμβολικές και ουσιαστικές διαστάσεις της Έκθεσης»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Ανθοκομική Έκθεση έχει τόση ισχυρή παράδοση και ιστορία που πατάει σε τρεις αιώνες, από το 1896 μέχρι σήμερα. «Ο αριθμός 67 δεν είναι ο πραγματικός, αριθμεί μόνο τις μεταπολεμικές εκθέσεις. Αυτό είναι ένα γεγονός μάλλον μοναδικό στον ελληνικό χώρο σε ότι αφορά διοργάνωση μεγάλης μαζικής εκδήλωσης», επισήμανε.
Οι διαστάσεις αυτού του «πιο σημαντικού προϊόντος του Δήμου», όπως το χαρακτήρισε, είναι δύο.
Πρώτον, «σε αυτό τον χώρο για 18 ημέρες, προωθούμε και αναπτύσσουμε έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή, αυτό που κατά βάση λείπει από την πατρίδα μας». Και δεύτερον όπως τόνισε, «μετά από μία πρόσφατη οικολογική καταστροφή, μία ανεπανάληπτη λαίλαπα με χιλιάδες υγιή δέντρα να έχουν πέσει, να έχει δημιουργηθεί ένα δυσαναπλήρωτο περιβαλλοντικό κενό αλλά και σοβαρές λειτουργικές αδυναμίες στην πόλη εξαιτίας των χιλιάδων τόνων κηπαίας ύλης που σχηματίστηκαν, σε αυτό τον υπέροχο χώρο του Άλσους θα συνδυαστεί το μήνυμα της αναγέννησης, της επανεκκίνησης για ένα νέου τύπου σύγχρονο αστικό πράσινο. Είναι ανάγκη τα χιλιάδες πεύκα που έπεσαν να αντικατασταθούν από άλλου είδους δέντρα τα οποία θα είναι αποδεδειγμένα ανθεκτικά».
Τέλος, ο δήμαρχος Κηφισιάς, έκανε και μία πιο προσωπική αναφορά σχετικά με αυτή καθ΄ αυτή τη διοργάνωση της Έκθεσης. «Το άγχος της προετοιμασίας κάθε έκθεσης είναι μοναδικό, δεν έχει ταίρι στη λειτουργία του Δήμου. Οι μικρές λεπτομέρειες και τα μεγάλα ζητούμενα και θέματα της Ανθοκομικής πραγματικά βαραίνουν πολύ τον εκάστοτε πρόεδρο. Έχω πει ότι τα δικά μου μαλλιά άσπρισαν σχεδόν κατά κύριο λόγο όταν ήμουν πρόεδρος της Ανθοκομικής και μετά βέβαια η πορεία ήταν κατιούσα και φθίνουσα. Ελπίζω ο πρόεδρος που παρά το ότι είναι συνομήλικος έχει νεανική όψη, να προσθέσει μία το πολύ δύο, άσπρες τρίχες στο κρανίο του και να μην έχει τις δικές μου φθορές», κατέληξε.
Γιώργος Παπαδόπουλος: «Φέτος έχουμε ένα μουσείο μέσα στην Έκθεση»
Ο πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, μιλώντας στην «Αμαρυσία» έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο στους πολίτες να επισκεφθούν το Άλσος.
«Ο φετινός επισκέπτης δεν θα έλθει μονάχα να αγοράσει ένα φυτό σε καλή τιμή. Αυτό το ήξερε χρόνια, διαχρονικά υπήρχε. Φέτος θα πρέπει να έρθει για να θαυμάσει φυτά που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, φυτά από χώρες με παράδοση στην κηποτεχνία και στην ανθοκομική. Αυτό είναι το μεγάλο κίνητρο φέτος. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μόνο μία αγοραπωλησία που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε παράλληλα κι ένα μουσείο μέσα στην Έκθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι «δεν νοείται Κηφισιά χωρίς την Ανθοκομική Έκθεση και Ανθοκομική Έκθεση χωρίς την Κηφισιά». Η μεγαλύτερη έκθεση του χρόνου για τους ανθοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, κάτι που το λένε οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον χώρο.
Όλα αυτά τα 67 χρόνια του θεσμού, δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ένα πόνημα το οποίο θα μεταδοθεί στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι ένα λεύκωμα το οποίο προετοιμάζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, το έχουμε ξεκινήσει και πιστεύω ότι τέλος του χρόνου θα το έχουν στα χέρια τους οι λάτρεις της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς.
Θα έχει αποσπάσματα, φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο από όλες αυτές τις εκθέσεις, έτσι ώστε να αφήσουμε στους απόγονούς μας συγκεκριμένα, πολύ σημαντικά ντοκουμέντα για τη βελτίωση και την εξέλιξη του θεσμού».
Ο πρόεδρος της Ανθοκομικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο στόχο της φετινής διοργάνωσης που είναι να προσελκύσει τις νεότερες ηλικίες, νέοι άνθρωποι που θα αγαπήσουν τον θεσμό. Με αυτό στο νου, ετοιμάστηκε ένα βίντεο στο οποίο οι καταξιωμένοι κωμικοί Λάμπρος Φισφής και Δημήτρης Μακαλιάς, παρουσιάζουν διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων βάσει της σχέσης τους με τα φυτά. Το video προβάλλεται μέσω των κοινωνικών δικτύων της Ανθοκομικής (Facebook, Youtube, Instagram).
Το σύνθημα της φετινής Έκθεσης, σύμφωνα με τον Γ. Παπαδόπουλο, είναι διττό καθώς αφορά και στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, με σύνθημα το «200 χρόνια τα λουλούδια ανθίζουν ελεύθερα» και εντάσσεται στους εορτασμούς του Έθνους. Στο πλαίσιο αυτό, διατίθεται διαδικτυακά (στη σελίδα της 67ης Ανθοκομικής στο YouTube) η συναυλία με τίτλο «ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η οποία γυρίστηκε στο Άλσος υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσης του Γιώργου Νιάρχου και με σολίστ την υψίφωνο Μάρα Θρασυβουλίδου.
Το δεύτερο σύνθημα είναι «Οι κήποι του κόσμου», καθώς θα φιλοξενηθούν αντιπροσωπευτικά φυτά του κόσμου από χώρες με τη μεγαλύτερη παράδοση στο χώρο, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Μεξικό και Αυστραλία.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ανθοκομικής, σημαντικό επίτευγμα της φετινής έκθεσης είναι το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων να συμμετέχουν σε αυτή και να την προβάλλουν παράλληλα, έχοντας ουσιαστικά τριπλασιάσει τα έσοδα από χορηγίες φέτος, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η αρχιτέκτονας Τοπίου Ελίνα Κατσίκα, η οποία συνεργάζεται με την Ανθοκομική σημείωσε ότι στην Έκθεση φιλοξενούνται φυτά που χρησιμοποιούνται κατά παράδοση στην Κηφισιά ενώ τόνισε ότι πρώτη φορά φέτος έχει δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο σε έκταση θεματικό πάρκο, με τη συμμετοχή μερικών από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες Τοπίου στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Ράλι Αντίκας, το οποίο θα εκκινήσει στις 12:00 από την πλατεία της Νέας Κηφισιάς, θα κάνει μία στάση στο Άλσος για φωτογραφίες με όσους το επιθυμούν και θα καταλήξει στο Κοινοτικό Κατάστημα Εκάλης.
Διαβάστε: Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο: Παραδόθηκαν τα νέα ανακατασκευασμένα κτήρια (Βίντεο)