Συνέντευξη: Ξένια Γιαννάκου
Τον τελευταίο καιρό, γονείς και γενικότερα πολίτες της Κηφισιάς, αποφάσισαν ότι θα έχουν πλέον ενεργό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής στην πόλη που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους.
Με τα κρούσματα παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων να είναι πλέον συχνά, τα μέλη της ομάδας Kifisia Watch δηλώνουν παρόντα και κυκλοφορούν στις περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, έχοντας τα μάτια τους… ανοιχτά και είναι έτοιμα να ειδοποιήσουν -αν χρειαστεί- την αστυνομία ώστε να προληφθεί τυχόν περιστατικό παραβατικότητας.
Ιδρυτής της ομάδας αυτής, είναι ο Κύρος Ασφής, ιδιοκτήτης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Digital Marketing, ο οποίος αναλύει στην Αμαρυσία το σκεπτικό λειτουργίας της και το ρόλο της στην κοινωνία.
Πώς αρχίσατε αυτή η πρωτοβουλία; Ποια ήταν η αφορμή;
Ουσιαστικά επειδή είχαν αρχίσει να παρατηρούνται φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας, σε συγκεκριμένα σημεία της Κηφισιάς και επειδή είμαι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών οπότε ανησύχησα γενικά για το τι μέλλει γενέσθαι. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνο η πόλη μας αλλά πολλές ακόμα περιοχές.
Η ιδέα μου προέκυψε από το Neighborhood watch που λειτουργεί πολύ οργανωμένα στις Η.Π.Α κάτω από την εποπτεία της αστυνομίας. Λειτουργεί από το 1972 και αφορά όχι μόνο νεανική αλλά κάθε είδους παραβατικότητα.
Σε ποια σημεία εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα;
Στο εμπορικό της Κηφισιάς, τον Ηλεκτρικό, το Άλσος Κεφαλαρίου, πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο όπου είναι η σαρκοφάγος, στον χώρο πάνω από το πάρκινγκ «Πλάτανος» και απέναντι, στη στάση των λεωφορείων. Βεβαίως και σε όλη η Κολοκοτρώνη που συνδέει το Άλσος Κεφαλαρίου με το κέντρο της Κηφισιάς. Σε αυτά τα σημεία έχουν καταγραφεί ξυλοδαρμοί, ληστείες και άλλα.
Πώς οργανώνετε τη δράση σας;
Κατ’ αρχάς, όλα συντονίζονται μέσα από μια σελίδα του facebook. Σε αυτή ανεβαίνει κάθε εβδομάδα, μια συγκεκριμένη φόρμα στην οποία τα μέλη συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και δηλώνουν τη συμμετοχή τους για Παρασκευή ή/και Σάββατο, τις ημέρες δηλαδή που παρατηρείται μεγαλύτερος συνωστισμός. Εννέα με έντεκα το βράδυ. Δεν είναι τυχαίες οι ώρες γιατί έντεκα η ώρα φεύγουν τα τελευταία λεωφορεία, οπότε και εξαφανίζονται.
Φτιάχνουμε διαφορετικές ομάδες και κάνουμε βόλτες, όπως τις ονομάζουμε, όπου απλά παρατηρούμε και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε κάτι, τηλεφωνούμε στην Άμεση Δράση. Μια ομάδα πηγαίνει στον «Πλάτανο», μία στον Ηλεκτρικό κλπ.
Πώς έχει λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία έως τώρα;
Γενικά δεν είχαμε πολλή βοήθεια από την αστυνομία αλλά τώρα έχει αλλάξει ο διοικητής και είναι πάρα πολύ φιλικά προσκείμενος και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία. Έκανα μια συνάντηση μαζί του και για παράδειγμα την περασμένη Κυριακή μέσω ενός μηνύματος στο viber που του έστειλα και τον ενημέρωσα για ύποπτη κίνηση, ενεργοποιήθηκε ο ίδιος και άλλα δύο πληρώματα για να φτάσουν στο σημείο και να ελέγξουν την κατάσταση.
Πέρα από αυτό, η πρωτοβουλία αυτή έχει άλλους δύο πυλώνες. Είναι το κομμάτι της ενημέρωσης, όπου έχω οργανώσει ήδη ημερίδα με καλεσμένη ψυχολόγο εγκληματολογίας όπου μαζέψαμε μέλη μιλήσαμε για την παραβατικότητα ανηλίκων, τι φταίει πως μπορούμε να βοηθήσουμε και λοιπά. Σε αυτό το κομμάτι θα συνεχίσουμε τώρα, πάλι με καλεσμένους επιστήμονες. Αλλά και με την αστυνομία πλέον, γιατί έχει πάρα πολύ υλικό η Αστυνομία, δηλαδή έχει προσωπικό το οποίο έχει διδακτορικό, με έχουν εκπλήξει ευχάριστα. Άνθρωποι εξειδικευμένοι σε τέτοια πράγματα και μπορούν να βοηθήσουν, συμβουλευτικά και πρακτικά.
Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με το κομμάτι της συμβουλευτικής σε περίπτωση θύματος, θύτη, γονείς, όπου έχω μιλήσει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, που έχει προσωπικό, προκειμένου να διοχετεύουμε άτομα που θέλουν κάποια βοήθεια προς εκείνες τις πλευρές.
Πώς σας αντιμετωπίζουν οι πολίτες;
Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ θετική η αντιμετώπισή μας. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι αναρωτιούνται «τι κάνετε; Βγαίνετε και παρακολουθείτε τα παιδιά μας;». Αλλά όταν τους εξηγείς ακριβώς τι γίνεται, ηρεμούν.
Έχει γίνει λοιπόν δεκτή από την κοινωνία αυτή η πρωτοβουλία;
Ναι έχει γίνει δεκτή. Άλλωστε έχουμε φτάσει να μετράμε ένα γκρουπ που κοντεύει τα 800 άτομα. Βέβαια η συμμετοχή στις βόλτες δεν είναι τόσο μεγάλη, είναι σχετικά μικρά τα ποσοστά των εθελοντών που θα βγουν.
Έχει υπάρξει περίπτωση να μην ανήκει κάποιος στην ομάδα της βόλτα αλλά να ενημερώσει για τυχόν περιστατικό;
Ναι βέβαια, έχει συμβεί να μας ενημερώσουν ότι «βγήκα για κάποιο άλλο λόγο από το σπίτι και έκατσα λίγο περισσότερο έξω, για να έχω τον νου μου». Γενικά υπάρχει μια ευαισθητοποίηση πλέον, έχει ξυπνήσει το ενδιαφέρον για τη γειτονιά, τα παιδιά μας, την πόλη μας.
Τα παιδιά πώς αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτοβουλία;
Δεν έχουμε κάποια αντίδραση. Από τη μία είμαστε πάρα πολύ διακριτικοί και από την άλλη ευτυχώς δεν έχει συμβεί ακόμα κάτι και δεν θέλουμε να συμβεί. Ίσα ίσα από τότε που έχουμε βγει αυτές τις βόλτες κι αυτή η πρωτοβουλία έχει γίνει γνωστή κι έχει κυκλοφορήσει μεταξύ των παιδιών, υπάρχει μια προσοχή.
Προσπαθούν πάντως κάποια παιδιά, φτιάχνοντας ψεύτικα προφίλ, να παρεισφρήσουν στην ομάδα του Facebook, προκειμένου να έχουν ενημέρωση για το τι γίνεται, για το πού θα είμαστε. Βέβαια τους αναγνωρίζουμε και τους μπλοκάρουμε.
Επόμενες κινήσεις που έχετε στο μυαλό σας, γύρω από αυτή τη δράση;
Να ευαισθητοποιηθούμε και σε υψηλότερα κλιμάκια. Γενικότερα να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα όχι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί θεωρώ ότι δεν έχει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Δεν είναι θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, τουλάχιστον επί του παρόντος με τις αρμοδιότητες τις οποίες έχει. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση από την πλευρά της Αστυνομίας.
Σε ποια σημεία θα μπορούσε να βοηθήσει η Αστυνομία;
Θα μπορούσε να δουλέψει προληπτικά όχι μόνο κατασταλτικά, γιατί η πρόληψη είναι το σπουδαιότερο. Αν για παράδειγμα υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη της ΔΙΑΣ, να έρχονται οι αστυνομικοί να αράζουν όταν κάνουν το διάλειμμά τους και να τους βλέπουν, αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά.
Μια και είσαστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (με τη «Δύναμη Ελπίδας – Συμμαχία Πολιτών»), πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο Δήμος να συμβάλλει σε αυτή την πρωτοβουλία;
Θα μπορούσε για παράδειγμα να λειτουργήσει μέσα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Απ’ ότι γνωρίζω η παρούσα Διοίκηση έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες επικοινωνίας και με το αστυνομικό τμήμα κλπ.
Είναι κάτι που τρομάζει αυτή η παραβατικότητα. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Να χάσει τη ζωή του κάποιος για να ευαισθητοποιηθούμε; Τα όρια είναι πολύ λεπτά. Οπλοφορούν πλέον κάποια παιδιά.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter