Το αγαθό της γνώσης προσφέρει πλέον και ψηφιακά το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς μέσω της ηλεκτρονικής οπτικοακουστικής βιβλιοθήκης του που δημιουργήθηκε σε κανάλι του youtube. Να σημειώσουμε ότι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο «Νίκος Αντωνόπουλος» συμμετέχει ενεργά επί 17 χρόνια στο πρόγραμμα στη δια βίου μάθηση.
Οι διαλέξεις των εθελοντών Πανεπιστημιακών Καθηγητών και εξειδικευμένων επιστημόνων, τις οποίες το κοινό παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον, απευθύνονται σε όλους με μία ευρύτατη γκάμα θεμάτων (Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιστορία Τέχνης και Πολιτισμού, Αρχιτεκτονική, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Λογοτεχνία, «Λέσχη Ανάγνωσης» Περιβάλλον, Εξωτερική Πολιτική, Μουσική, Επικοινωνία, Ανάπτυξη Δεξιοτήτων κ.α.), εναρμονισμένες και στις επιταγές της σύγχρονης εποχής.
Η Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα, υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ανταποκρινόμενη στο συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για γνώση και επιθυμώντας να διευκολύνει την πρόσβαση στην «επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία» σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, προχώρησε στη δημιουργία της ηλεκτρονικής οπτικοαουστικής βιβλιοθήκης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου μας.
«Πρόκειται για σημαντική δράση η οποία εναρμονίζεται πλήρως και με την πάγια αρχή του Δήμου μας για διαρκή εξέλιξη καθώς και τη δέσμευση του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου για καινοτομία με έμφαση στην Παιδεία» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Κηφισιάς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα μέρος των επιστημονικών διαλέξεων και μαθημάτων των συμμετεχόντων καθηγητών θα είναι προσβάσιμο πλέον από όλους τους πολίτες μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και μία ψηφιακή τράπεζα γνώσεων και απόψεων.
Ποιες διαλέξεις μπορείτε να παρακολουθήσετε από την οθόνη του υπολογιστή σας
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UC_bqtgv4tZysai71VtYx9aw/videos.
Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εξής διαλέξεις:
-«Ρωτά ή απαντά η Λογοτεχνία;» Πόλυ Μηλιώρη, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
«Προσωπικότητες της Κηφισιάς» «Κώστας Κυριαζής: ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνιστής της Δημοκρατίας» ΛΙΑ ΒΑΛΑΤΑ – ΤΣΙΑΜΑ, Φιλόλογος- Ερευνήτρια, M.A. Παν/μίου Indianapolis, Νίνα Ασπασία Βλάχου, Δημοσιογράφος, αντιδήμαρχος , Αντουανέτα Ασωνίτη, Συγγραφέας, Κριτικός Λογοτεχνίας, Νίκος Κυριαζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημίουμίου Πειραιώς.
– «Φιλοσοφική συμβουλευτική μέσω της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας»
Ομιλητές: Λαμπρινός Πλατυπόδης Καθηγητής ΕΔΙΠ της Ανώτ. Εκκλ. Ακαδημίας Αθήνας Αναστασία Παμουκτσόγλου Δρ Κοινωνιολογίας, Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ
– «H Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Αθηναϊκή θαλασσοκρατία»
Ομιλητής: Νίκος Κυριαζής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Πειραιώς.
– «85 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ κείμενα – επιμέλεια: Σταύρος Αποσολέλλης, επιμέλεια οπτικού υλικού – αφήγηση: Νώντας Σαρλής σκηνοθέτης. Εικαστική ανάλυση του έργου του ΘΕΟΦΙΛΟΥ: Αμαλία Παπαϊωάννου Δρ. Ιστορίας Τέχνης
– «Το πλοίο του Θησέα και ο Παρθενών. Αντιφάσεις στη Διαχείριση των Ερειπίων» Ομιλητές: Δημήτρης Σκιλάρντι, Λένα Λαμπρινού Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Αρχαιολόγος ΕΚΠΑ, ΥΣΜΑ, ΥΠΠΟΑ
– «Περιδιαβαίνοντας εκκλησίες και μικρομονάστηρα της Αττικής» Παναγία η Χελιδωνού Κάτω Κηφισιάς και τα νερά του Κηφισού
Ομιλητής: Στέλιος Μουζάκης, Ερευνητής Ιστορίας Πολιτισμών
– «Τα φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου από σκοπιά Φιλοσοφική»
Ομιλήτρια: Νικολίτσα Γεωργοπούλου- Λιαντίνη, Καθηγήτρια Πανεπιστημιου Αθηνών
– «Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η ζωή, η δράση του και η συμβολή του στην ανάπτυξη της επιστήμης»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Βλάσης Αγτζίδης Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιστορικός, Ελπιδοφόρος Ιντζεμπελης Εκπαιδευτικός, συγγραφέας.
– «Αφηγηματικές τεχνικές και λοιπά φιλολογικά στη Φόνισα του Παπαδιαμάντη»
Ομιλητής: Ανδρέας Χ. Μωρίκης-Φιλόλογος
– «Ιωάννης Καποδίστριας : Διπλωματία, Στρατηγική και Διαπραγμάτευση. Ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης» Δ’ Μέρος
Ομιλητής: Ανδρέας Κούκος-Νομικός, Ιστορικός, Δρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
– «Λατινική παρουσία στο Αιγαίο (13ος – 16ος αιώνας). Πολιτική και οικονομικές δραστηριότητες των Βενετών, Καταλανών και άλλων Δυτικών στο Δουκάτο του Αιγαίου και στην Κρήτη»
Ομιλητές: Δημήτρης Σκιλάρντι- Έφορος Αρχαιοτήτων ε.τ.- Μαρία Ντούρου- Ηλιοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.
– «Βία και Ανομία στην Ελληνική Κοινωνία»
Ομιλητής: Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας
-«Η Ιστορική εξέλιξη της Ελληνικής Ενδυμασίας» Ομιλήτρια: Ευαγγελίας Ν. Γεωργιτσογιάννη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
– «Αρχαιολογικές διαδρομές «επί οίνοπα πόντον»», Ομιλήτρια: Λένα Μανούσου, Αρχαιολόγος.