To σπίτι του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, το οποίο ο ίδιος σχεδίασε και κτίστηκε το 1894-1897, στέκει ακόμα στην Κηφισιά, επί της οδού Τατοΐου 50 και βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη, παρά το γεγονός ότι το 2009 ανακηρύχθηκε σε ιστορικό μνημείο από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και νυν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σήμερα μια ομάδα επιστημόνων που έχει συσταθεί για τη διάσωση του ιστορικού αυτού μνημείου (Τζίνα Σιδηροπούλου, Ελένη Ζαφειροπούλου, Πάνος Ραυτόπουλος, Γιάννης Μελάς) ζητούν από τον δήμαρχο Κηφισιάς, αλλά και από την πολιτεία να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης με επείγουσα προτεραιότητα να προλάβουν να σώσουν την οικία – μνημείο από την άμεση κατάρρευσή της.
Το κτίσμα αυτό, αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας στο τέλος του 19ου αιώνα στα αθηναϊκά προάστια και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά μέχρι το 1903, οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε αυτή. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού ήταν, μετά το χαρακτηρισμό του ως ιστορικό μνημείο, να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρη αποκατάστασή του και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τον Ν3028/02, όμως, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ο στόχος αυτός προς το παρόν φαίνεται μη εφικτός!
Ακραία λεηλατημένο, αυτό το οίκημα βρίσκεται σήμερα στο σημείο μηδέν. Αν δεν γίνουν σύντομα επεμβάσεις για τη διάσωσή του αλλά και αν δεν βρεθεί τρόπος για την αξιοποίησή του, κάποια στιγμή θα υποκύψει στο χρόνο. Η χωρίς τέλος λεηλασία του, αρχής γενομένης από τους Γερμανούς στην Κατοχή και ακολούθως από τους Άγγλους, συνεχίστηκε στη σύγχρονη εποχή από κοινούς κλέφτες, ενώ φαινόμενο των τελευταίων ετών υπήρξαν καταλήψεις από διάφορες πολιτικές ομάδες σε μια προσπάθεια καπήλευσης της ιστορίας του.
Ξυλόγλυπτα, κουφώματα, πατώματα, το τζάκι που χάθηκε, εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού (Νοέμβριος του 2011) μελέτη αποκατάστασης του οικήματος, που συντάχθηκε από τον κ. Νικόλαο Χαρκιολάκη, επίτιμο διευθυντή Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων. Η ίδια υπηρεσία άλλωστε είχε προχωρήσει το 2009 στη στερέωση του κτιρίου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγοντα προβλήματα.
Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα του 2014, αρκεί ένα μόνο φωτογραφικό κλικ για να αποτυπώσει την ασυνεννοησία και εντέλει την απραξία των εμπλεκομένων φορέων, καθώς η εικόνα εγκατάλειψης της οικίας του Παύλου Μελά, κάνει το γύρο των social media. Κάτι που φυσικά δεν τιμά καθόλου τον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε για τον αγώνα του ο Μακεδονομάχος και στον οποίο διαβιεί σήμερα η ελίτ της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Η ομάδα διάσωσης του ιστορικού μνημείου (Τζίνα Σιδηροπούλου, Ελένη Ζαφειροπούλου, Πάνος Ραυτόπουλος, Γιάννης Μελάς), απηύθυναν πρόσφατα την παρακάτω επιστολή προς τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλα (πρώην δήμαρχο Κηφισιάς), με αφορμή και τη συμπλήρωση 110 χρόνων φέτος από το θάνατο του Παύλου Μελά, του θρυλικού στην ιστορία καπετάν Μίκη Ζέζα, ο οποίος τη 13η Οκτωβρίου 1904, θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας και συγχρόνως ολόκληρης της Ελλάδος: