Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 28/05/2022
Είναι σαφές ότι η ηγετική κάστα της Δύσης υποτίμησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη Ρωσία, θεωρώντας την ένα είδος… Ιράκ, με τον Πούτιν στο ρόλο του… Σαντάμ. Όμως η Ρωσία δεν είναι μια τεχνητή χώρα χτισμένη στην άμμο, όπως οι αραβικές πετρελαιομοναρχίες. Έχει όλα τα μέσα να επιβιώσει με αυτάρκεια και να ολοκληρώσει τον κύκλο απεξάρτησης από τη Δύση, που ξεκίνησε το 2014 με πολύ θετικά αποτελέσματα! Όταν η Κίνα κρίνει ότι και εκείνη θα μπει στη φάση εντατικής απεξάρτησης από τη Δύση, οι εξελίξεις θα είναι δραματικά γρήγορες. Τα δυο βασικά στηρίγματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, το δολάριο και το τεράστιο παρασιτικό κεφάλαιο/φούσκα που διακινείται μέσω του Δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα προκαλέσουν με την υποχώρησή τους σεισμικές ανακατατάξεις. Όλα αυτά τα κάπως ασαφή μελλούμενα έχουν πλέον διαγραφεί πολύ πιο καθαρά στον ορίζοντα.
«Υπερωρίες» στο εθνικό τυπογραφείο
Το «πράσινο χαρτί» επιτρέπει ουσιαστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδίδουν χρήμα απεριόριστα, με τη βεβαιότητα ότι θα απορροφηθεί εύκολα από τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν χρήμα -και έτσι με αυτό μπορούν να αγοράσουν αυτά που θέλουν- τόσο περισσότερο οι άλλες χώρες το αγοράζουν, μεταφέροντας αγαθά και υπηρεσίες στο κέντρο του ιμπεριαλισμού, στηρίζοντας την οικονομική του δύναμη, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το δολάριο μπορεί να αγοράσει τα πάντα.
Η γέννηση του ευρώ δεν επηρέασε σημαντικά τη μονοπωλιακή ισχύ του δολαρίου. Πρώτον, επειδή η έκδοση αυτού του νομίσματος δεν είναι στη δικαιοδοσία των εθνικών κεντρικών τραπεζών, αλλά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε κανένα εθνικό όργανο. Δεύτερον, επειδή στην πραγματικότητα το ευρώ παρέμεινε πάντα αδύναμο, εν συγκρίσει με την καθολική χρήση του δολαρίου.
«Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν να αμβλύνουν σταδιακά την κυριαρχία του δολαρίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα». Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται στους Financial Times η Γκίτα Γκοπινάθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ήδη επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα με το οποίο πληρώνονται για το εμπόριο. «Το δολάριο θα παραμείνει το κύριο παγκόσμιο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο κατακερματισμός των κρατικών αποθεματικών στον κόσμο είναι σίγουρα αρκετά πιθανός», αναφέρει, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ήδη επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα με το οποίο πληρώνονται για το εμπόριο. Η ίδια δήλωσε ότι ο πόλεμος θα ωθήσει επίσης την υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης, από τα κρυπτονομίσματα μέχρι τα stablecoins και τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.
Αυτόν ακριβώς τον ρόλο του δολαρίου ενίσχυε και η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε δολάρια και τώρα, τον ίδιο αυτόν ρόλο του περιορίζει η πληρωμή σε ρούβλια. Διότι όταν πλήρωναν σε δολάρια οι Ευρωπαίοι, τα αγόραζαν στην αγορά, στηρίζοντας την ισοτιμία του δολαρίου, αλλά και τον προαναφερθέντα ρόλο του στις διεθνείς συναλλαγές. Ενώ πριν πληρώσουν σε ρούβλια, τα ζητούν και τα αγοράζουν στην αγορά, στηρίζουν δηλαδή την ισοτιμία του ρουβλιού! Η μείωση αυτής της δύναμης σημαίνει καταστροφή των θεμελίων του καπιταλισμού των ΗΠΑ. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός συναλλαγών μεταξύ εθνών που φεύγουν από το σύστημα του δολαρίου (Ρωσία – Κίνα, Ιράν – Κίνα, Αφρική – Κίνα, Νότια Αμερική – Κίνα) υπονομεύει στη βάση την ικανότητα των ΗΠΑ να διαιωνίσουν αυτό το σύστημα!
Κίνα και Ρωσία έχουν συμφωνήσει τη διεξαγωγή των εμπορευματικών τους συναλλαγών στα νομίσματά τους. Είναι προφανές ότι το δολάριο θα υποκατασταθεί μελλοντικά στον ρόλο του ως νομίσματος διεθνών συναλλαγών (εμπορικών και κεφαλαιακών) καθώς και ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα, από το κινεζικό γουάν, της ισχυρότερης πλέον οικονομίας στον κόσμο. Η νέα αυτή κατάσταση δεν επέρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά βαθμιαία και σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες διεθνείς εξελίξεις. «Δεν καταρρέει με γδούπο ο κόσμος (το δολάριο), αλλά με κλαψούρισμα», που λέει και ο ποιητής!
Η Κίνα δεν βιάζεται προς το παρόν, καθώς κατέχει τεράστια ποσά αμερικανικών ομοσπονδιακών ομολόγων, πάνω από τρία τρισεκατομμύρια δολάρια! Είναι φανερό ότι η Κίνα δεν επιθυμεί προς το παρόν την αποκαθήλωση του δολαρίου και την ανάληψη του ρόλου του τελευταίου από το γουάν, επειδή έτσι η αξία αυτών των αμερικανικών ομολόγων θα έπεφτε ραγδαία, ακόμα περισσότερο αν η Κίνα αρχίσει να απαλλάσσεται από αυτά. Όμως μικρή θα ήταν η ζημιά, συγκρινόμενη με το όφελος που θα έχει από το εθνικό της νόμισμα ως «παγκόσμιο» νόμισμα…
Ο πόλεμος ως «επιταχυντής»!
Οι αυτοκρατορικές ΗΠΑ και οι υποτελείς στην Ουάσινγκτον ευρωπαϊκές ελίτ παίζουν τα ρέστα τους στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι η Ρωσία -και στο βάθος ο πραγματικός τους ανταγωνιστής για την παγκόσμια ηγεμονία, η Κίνα- θα αποκοπούν από τις παγκόσμιες αγορές και θα αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου, οπότε ο πλανήτης θα παραμείνει μονοπολικός και δεμένος στο άρμα τους, και το μύθευμα Φουκουγιάμα περί «Τέλους της Ιστορίας» και θριάμβου των δυτικών «αξιών» θα επιζήσει. Όμως το αποτέλεσμα ως τώρα είναι το ακριβώς αντίθετο. Όχι μόνον η Ουκρανία χάνει κατά κράτος τον πόλεμο εκεί όπου μετράει, καταστρέφοντας ολόκληρο το «νικηφόρο» Δυτικό αφήγημα, αλλά ταυτόχρονα η Κίνα, η Ινδία και πλήθος ακόμη πολυάνθρωπες και ραγδαία αναπτυσσόμενες ασιατικές, αφρικανικές και λατινοαμερικάνικες χώρες εγκαταλείπουν σταδιακά τον χώρο του δολαρίου και συνασπίζονται σε μια νέα οικονομική ζώνη, όπου το ήδη εκκολαπτόμενο νομισματικό σύστημα θα στηρίζεται στις χειροπιαστές πρώτες ύλες και όχι στα… τυπογραφεία και τις… φούσκες των Δυτικών…