Η φρίκη του πολέμου τελειωμό δεν έχει στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εξακολουθεί να σφυροκοπά τη Γάζα και τους νεκρούς πλέον να έχουν ξεπεράσει τους 10.000 ύστερα από σχεδόν 35 ημέρες εχθροπραξιών που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε η Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν μάλιστα ότι με τις επιχειρήσεις τους έχουν καταφέρει να αποκλείσουν τη Γάζα και πραγματοποιούν στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών – όπως αποκαλούν τους άνδρες της Χαμάς.
Οι απώλειες ωστόσο αμάχων και ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων στη Γάζα προκαλούν όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις και οι παραινέσεις προς την ισραηλινή πλευρά για «ανθρωπιστικές παύσεις» εντείνονται, δίχως πάντως να φαίνεται ορατή αυτή τη στιγμή μια αποκλιμάκωση της κρίσης και άρση του αδιεξόδου, αφού και οι δύο πλευρές φαντάζουν αποφασισμένες να φτάσουν ως το τέλος – όποιο κι αν είναι αυτό.
Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι παρά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τον έλεγχο μέρους της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, η Χαμάς έχει καταφέρει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος της. Από την άλλη πλευρά, και οι ΗΠΑ φαίνεται να προσχωρούν στην άποψη που εκφράζεται από τους Ισραηλινούς ότι ακόμη κι αν τερματιστούν οι εχθροπραξίες, τότε θα συνεχίσουν να έχουν ένα είδος ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της Γάζας.
O «μόνιμος πόλεμος» και οι όμηροι
«Καταφέραμε να ξαναβάλουμε στο τραπέζι το παλαιστινιακό ζήτημα», υποστήριξαν σε συνέντευξή τους στους New York Times στελέχη της Χαμάς, τα οποία προσθέτουν ότι επιδιώκουν έναν «μόνιμο πόλεμο» με το Ισραήλ. Αποδεικνύοντας έτσι ότι το τέλος των εχθροπραξιών φαντάζει αυτή τη στιγμή πάρα πολύ μακρινό και ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή παραμένει υπαρκτός, αφού από το κάδρο δεν έχουν φύγει ούτε οι μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ούτε οι λεγόμενοι «Φρουροί της Επανάστασης» στο Ιράν που εξακολουθούν να ζητούν από το Ισραήλ να υποχωρήσει και να σταματήσει τα χτυπήματα στη Γάζα για ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αγωνία για την τύχη των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς, καθώς από τη δική της πλευρά ζητάει κατάπαυση του πυρός για να συζητήσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσής τους, ενώ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου απαντά πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εάν πρώτα η Χαμάς δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση των ομήρων. Οι μεσολαβητικές προσπάθειες από χώρες του αραβικού κόσμου και την Τουρκία συνεχίζονται δίχως αποτέλεσμα, τη στιγμή που και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη στρατηγική που ακολουθεί το Ισραήλ στο πεδίο της μάχης και την προστασία των αμάχων.