Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 28/01/2023
Το πολυπόθητο για το Κίεβο «ναι» για την παραχώρηση αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 είπε το Βερολίνο κι έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθούν 14 από αυτά στην Ουκρανία προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις. Οι αντιρρήσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης -και όχι μόνο- αλλά και είχε ο ίδιος ο Καγκελάριος Σολτς κάμφθηκαν κυρίως μετά τη διαβεβαίωση της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν αντίστοιχα στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης τύπου Abrams, διότι ο Σολτς είχε μιλήσει για την περίφημη «διατλαντική αρμονία», εξαρτώντας ουσιαστικά το γερμανικό πράσινο φως για την αποστολή εξοπλισμού από το αντίστοιχο «ναι» των ΗΠΑ.
Η διστακτικότητα αυτή του Γερμανού Καγκελάριου είχε επικριθεί και από Ευρωπαίους ηγέτες, ωστόσο σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία ήταν από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και παραμένει ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο «αγκάθι» για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις όποιες συμμαχίες της Δύσης, αφού υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς το τι πρέπει να συμβεί. Το «ναι» του Βερολίνου πάντως, μολονότι περιλαμβάνει πυρομαχικά, συντήρηση των αρμάτων και εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στη Γερμανία, δεν σημαίνει ότι θα παραδοθούν και άμεσα στους Ουκρανούς. Αντιθέτως, στόχος και των δύο πλευρών είναι οι παραδόσεις να ξεκινήσουν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες και γι’ αυτό το Κίεβο επανέρχεται διαρκώς στο αίτημά του για περισσότερο εξοπλισμό από την Ευρώπη και τη Δύση. Το γερμανικό «ναι» σε κάθε περίπτωση φαίνεται να «ξεκλειδώνει» την όλη υπόθεση, καθώς Ισπανία, Ολλανδία και Φινλανδία τάχθηκαν υπέρ της αποστολής αρμάτων και πολεμικού υλικού στην Ουκρανία διά στόματος των ηγετών τους ή αρμοδίων υπουργών, ενώ και άλλες χώρες προτίθενται να πράξουν το ίδιο.
Ρωσικές βολές προς τη Δύση
Η Ρωσία από την άλλη πλευρά είναι απολύτως λογικό να μην αποδέχεται θετικά αυτές τις εξελίξεις. Αντιθέτως, κλιμακώνει τις (λεκτικές) επιθέσεις της προς τη Δύση και χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανίας ο πρεσβευτής της στο Βερολίνο: «Λυπάμαι που η Γερμανία εγκαταλείπει την ιστορική ευθύνη έναντι της Ρωσίας που προκύπτει από τα ναζιστικά εγκλήματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ ν’ ακολουθούν με τα άρματα μάχης τύπου Abrams, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε με εμφανές φλέγμα ότι «θα καούν με τον ίδιο τρόπο όπως καίγονται και τα άλλα τανκς».
Εγκατέλειψαν το Σολεντάρ
Την ίδια στιγμή πάντως, στο πεδίο της μάχης, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της πόλης Σολεντάρ στα ανατολικά, αν και δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακοινώσει επισήμως την κατάληψή της. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στο μέτωπο και οι φόβοι του Κιέβου για ρωσική αντεπίθεση την άνοιξη πολλαπλασιάζονται – γι’ αυτό και ο Ζελένσκι πιέζει τη Δύση γι’ αποστολή περισσότερων αρμάτων και πολεμικού εξοπλισμού.