Το ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων για την Ασία, μια περιοχή με σημαντικές ανερχόμενες αγορές και μια «γειτονιά» με κρίσιμους «παίκτες», επιβεβαίωσε η επίσκεψη που έκανε στην Ινδία η Γερμανίδα καγκελάριος.
Tην Μέρκελ υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είχε βρεθεί στη Γερμανία τον περασμένο Απρίλη, προωθώντας την κυβερνητική επιχείρηση «Make in India» («Φτιάξτε στην Ινδία»), με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν σε σχέδια σύσφιξης της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η «άμυνα» και η «ασφάλεια» αλλά και κλάδους όπως η ανανεώσιμη ενέργεια (στην οποία, σημειωτέον, δραστηριοποιούνται πολλές γερμανικές βιομηχανίες). Ως επιστέγασμα υπογράφτηκε διμερής συμφωνία για την ταχεία έγκριση αδειών σε γερμανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ινδία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ινδική εφημερίδα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετέφερε την ανησυχία των Γερμανών επενδυτών για «τη μεγάλη γραφειοκρατία, τα εμπόδια στις υποδομές, τη διαφθορά, την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τις φορολογικές διαφορές» που επικρατούν στην Ινδία, επικροτώντας τα βήματα της κυβέρνησης Μόντι, που προωθεί μια σειρά από ευνοϊκά μέτρα για ξένους και ντόπιους επενδυτές.
Σήμερα, η Ινδία φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο και κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των «καθαρών μορφών ενέργειας» (π.χ. αιολική, ηλιακή), με δεδομένο ότι εκπέμπει από τις μεγαλύτερες ποσότητες ρύπων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να τους μειώσει κατακόρυφα. Μάλιστα, ο Μόντι ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα «διαθέσει» 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει το Νέο Δελχί στη «διάνοιξη» ενός «διαδρόμου καθαρής ενέργειας» αλλά και την προώθηση μιας σειράς «ηλιακών έργων» (π.χ. φωτοβολταϊκά πάρκα).
Χρήστος Φωτιάδης