Την απόφαση να σταματήσουν τις καταλήψεις πήραν την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές του 1ου και του 2ου Λυκείου της Πεύκης. Οι καταλήψεις και στα δύο σχολεία της πόλης μας κράτησαν περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι μαθητές ήθελαν, όπως δήλωναν, να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία σήμερα.
Ο δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στους μαθητές και προσπάθησαν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους, όπου αυτό ήταν εφικτό. Μάλιστα το 2ο Λύκειο επισκέφτηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προκειμένου να συνομιλήσει με τους μαθητές και να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους. Στο 2ο Λύκειο τις προηγούμενες ημέρες ικανοποιήθηκαν δύο αιτήματα των μαθητών, ήτοι στέγαστρο σε τμήμα της αυλής και τοποθέτηση βιβλιοθήκης που μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν υπήρχε.
Την ίδια ώρα οι μαθητές του 1ου Λυκείου με ανακοίνωσή τους γνωστοποιούσαν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στην κατάληψη τονίζοντας ότι ζητούν την κατανόηση όλων και όχι τον χλευασμό. Η ανακοίνωση την οποία υπογράφει η Συντονιστική Επιτροπή του 1ου Λυκείου αναφέρει: «Όταν στις 17 Οκτώβρη προχωρήσαμε σε κατάληψη του σχολικού μας κτηρίου, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις εύλογες αντιρρήσεις και αμφιβολίες σχεδόν όλων σας. Γεγονός πλήρως αποδεκτό και σεβαστό από όλους εμάς, δεδομένου του ότι τον όρο κατάληψη τον είχαμε όλοι συνδέσει με τα περσινά θλιβερά και επιζήμια συμβάντα. Θέλοντας, λοιπόν, εμείς να αποφύγουμε καταστάσεις παρόμοιες με τις προαναφερθείσες ήρθαμε σε πλήρη συνεννόηση, όχι μόνο με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, αλλά και με τις τοπικές εκπαιδευτικές και δημοτικές αρχές.
Τα αιτήματά μας είναι τα εξής: Αύξηση ποσοστού από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Αναμόρφωση του διδακτικού συστήματος. Ύπαρξη διαδραστικής Παιδείας. Ανάδειξη προσωπικοτήτων και ιδιαιτερότητας των μαθητών. Ζητάμε κατανόηση και όχι χλευασμούς και αποδοκιμασίες στην προσπάθειά μας αυτή να αντιμετωπίσουμε την ασφυκτική καθημερινότητα που έχει επέλθει από ένα υπερβολικό φορτίο που κατ' ευφημισμό ονομάζεται μόρφωση. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ άλλο να δεχόμαστε να παραβλέπετε τον τρόπο ζωής που αρμόζει στην ηλικία μας. ΘΕΛΟΥΜΕ να μας ακούτε σε όποια γλώσσα κι αν σας μιλάμε! ΘΕΛΟΥΜΕ να επικοινωνούμε μαζί σας για μια καλύτερη καθημερινότητα όλων μας! Η διαμαρτυρία αυτή, άλλωστε, δεν αφορά στην αποδοκιμασία των μαθημάτων ούτε σε κάποιο ενδοσχολικό πρόβλημα. Το μόνο που έχουμε σαν στόχο είναι να φανεί πως ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ και ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Ευχαριστούμε και πάλι όλους εκείνους που μας βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα μας στον αγώνα αυτό. Διότι εν τέλει προτιμούμε ένα σχολείο που θα βγάζει ευτυχισμένους οδοκαθαριστές παρά δυστυχισμένους πυρηνικούς φυσικούς».
Γιάννης Βογιατζάκης:«Ο δήμαρχος αγνόησε τον Σύλλογο Καθηγητών»