Να θέσει τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις αναμένεται η ημερίδα που συνδιοργανώνει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης με την Περιφέρεια την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.
Ένα ημιτελές κλειστό γυμναστήριο στη Λυκόβρυση επί 21 χρόνια… αλλά και το καυτό θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εκπόνηση σχεδίων τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων – μεταξύ αυτών και η δημιουργία Πράσινων Σημείων (ειδικοί χώροι σε κάθε Δήμο με στόχο τη διαλλογή στην πηγή που θα συμπεριλαμβάνουν και τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων, όπως καναπέδες, στρώματα κ.λπ.), δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Η αντιπαράθεση έγινε εντονότερη όταν στα τέλη του προηγούμενου έτους το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στο οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο. Πρόκειται για οικόπεδο σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, 5,2 στρεμμάτων (5.148,09) όπου το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο «δεσμεύει» τα 1.500 τ.μ. (1.504,35 τ.μ. για την ακρίβεια), ιδιοικτησίας του Καλλικρατικού Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Διαθέτει ειδική άδεια για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη /ΒΙΟΠΑ όπου και δεν επιτρέπεται η δημιουργία αθλητικών χώρων.
Να σημειώσουμε ότι σταθερά από το 1999 και μετέπειται η Ελλάδα νομοθετεί και ενσωματώνει ευρωπαϊκές Oδηγίες με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι στόχοι της ΕΕ αφορούν σε περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 20% μέχρι το 2030 και αύξηση των στόχων της ανακύκλωσης στο 65% μέχρι το 2025.
Διάλογος σε εξέλιξη…
Ημερίδα για την Τοπική Διαχείριση Απορριμμάτων στις 8/4
Στο μικροσκόπιο των Δήμων του Βορείου Τομέα Αττικής η Ημερίδα που συνδιοργανώνουν στι 8 Απριλίου η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης με θέμα: «Σχεδιασμός Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων». Η Ημερίδα θα διαρκέσει από τις 10:00 έως 15:00 και θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης και Ρ. Φεραίου, Δημοτική Ενότητα Πεύκης). Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν εισηγήσεις, εκπρόσωποι των φορέων: ΥΠΕΝ, ΤΕΕ, ΕΔΣΝΑ, ΕΟΑΝ, ΕΕΑΑ, ΣΒΑΠ και ΕΜΠ. Στόχος της είναι να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος για τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ). Χρήσιμα υλικά όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα, ξύλο οφείλουν να αξιοποιηθούν με επαναχρησιμοποίηση ή με ανακύκλωση εξοικονομώντας τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας. Παράλληλα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει «εμπλουτίσει» τα αστικά στερεά απόβλητα με νέα ρεύματα ειδικών αποβλήτων που απαιτούν την εναλλακτική διαχείρισή τους ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι.
Να σημειώσουμε ότι Χορηγός Επικοινωνίας της Ημερίδας είναι η ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Τάσος Μαυρίδης – δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης
Το ημιτελές κλειστό & το Πράσινο Σημείο
Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης πληρώνει σήμερα 50 ευρώ /τόννο για τη μεταφορά των απορριμμάτων του σε χωματερές. Το ποσό αυτό βρίσκεται σε διαδικασία – βάσει νόμου – αύξησης, όπως για όλους τους Δήμους που ακολουθούν ανάλογη πρακτική, στα 70 ευρώ /τόννο. Ταυτόχρονα, μία σειρά από «πράσινες» δράσεις στοχεύουν στο να μειώσουν, όσο γίνεται περισσότερο, τα απορρίμματα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κατά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδικασία που ακολουθείται σε όλους τους Δήμους.
Μιλήσαμε σχετικά με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσο Μαυρίδη: «Η πρόθεσή μας είναι να ολοκληρωθεί το κλειστό γυμναστήριο Λυκόβρυσης, ενώ είναι σαφές, παρά τα αντίθετα που ειπώθηκαν στην πόλη, ότι η δημοτική Αρχή δεν σκοπεύει να δεσμεύσει το οικόπεδο αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου. Σε έναν χώρο πέντε στρεμμάτων, όπως είναι ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης, μπορούμε να βρούμε μία καλή λύση και μία καλή ισορροπία και για τα δύο. Φυσικά αυτά, με την προϋπόθεση να μας δοθεί και η αντίστοιχη αδειοδότηση για το οποιαδήποτε πιθανό Πράσινο Σημείο. Ταυτόχρονα, η σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε διάφορα μικρά πράσινα σημεία – κυψέλες, με κοντέινερ, ώστε να μην υπάρχει γενικότερη επιβάρυνση στην πόλη. Θα συνεχίσουμε παράλληλα τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης των μπλε κάδων, ενώ σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να δούμε το θέμα της κομποστοποίησης. Αυτά όμως είναι μόνο… αρχικές σκέψεις. Έχουμε να συζητήσουμε μία σειρά θεμάτων, η Ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο είναι σε μερικές ημέρες και το ζήτημα οφείλει να έλθει στο δημοτικό συμβούλιο», ολοκλήρωσε ο Τάσος Μαυρίδης. Ας δούμε αναλυτικά τι μάς απάντησε ο δήμαρχοςσε μία σειρά σχετικών ερωτημάτων που του θέσαμε:
Ο δήμαρχος εφ’ όλης της ύλης για τους αθλητικούς χώρους σε εξέλιξη…
Το κλειστό μπάσκετ Λυκόβρυσης & το δημοτικό στάδιο Πεύκης
Στην πόλη της Λυκόβρυσης – Πεύκης υπάρχει μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον από τους αθλητικούς Συλλόγους οι οποίοι λαμβάνουν και σημαντικές διακρίσεις μάλιστα και ευρύτερα τους κατοίκους για τον αθλητισμό. Η Περιφέρεια αντιλαμβανόμενη και εκείνη με τη σειρά της αυτή τη δραστηριοποίηση που αναπτύσσεται στην πόλη και τα θετικά αποτελέσματά της, συνεργάζεται μαζί μας, με τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ήδη από την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία του Δημήτρη Φωκιανού, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σε εξέλιξη δύο μεγάλα αθλητικά έργα. Οι ενέργειες δημοπράτησής τους έγιναν επί των ημερών της νέας διοίκησης, επί της δημαρχιακής μου θητείας. Πρόκειται για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στη δημοτική ενότητα της Λυκόβρυσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο για το Δημοτικό Στάδιο Πεύκης (ιδιοκτησία ΠΕΑΠ). Κάπως έτσι ευελπιστώ ότι χωρίς να υπάρχει κάποια επιβάρυνση στη λειτουργικότητα των Συλλόγων, το ερχόμενο καλοκαίρι (2016) θα έχουν εγκατασταθεί και οι δύο εταιρείες – εργολάβοι {αυτοί που θα μετέχουν και θα προκύψουν φυσικά από τον σχετικό διαγωνισμό} ώστε σε ένα χρονοδιάγραμμα ορισμένων μηνών να έχουν ολοκληρωθεί τα δύο αυτά έργα.
Το γήπεδο Λυκόβρυσης σε συνιδιοκτησία με τη Μεταμόρφωση
Η τρίτη κατά σειρά βασική αθλητική υποδομή στην πόλη της Λυκόβρυσης – Πεύκης που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται άμεσα αφορά σε ένα μεγάλο έργο στη Λυκόβρυση σε συνιδιοκτησία με τη Μεταμόρφωση. Πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν γήπεδα τένις, beach volley, γήπεδα ποδοσφαίρου, ένας κλειστός χώρος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αθλητικές δραστηριότητες και η ανάπλαση του χώρου αυτού. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο Δήμος Μεταμόρφωσης στον οποίο και ανήκει το 50% της ιδιοκτησίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ το άλλο 50% ανήκει σε εμάς, τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Τις αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι Σύλλογοι και των δύο Δήμων, ενώ λόγω της ιδιομορφίας της συνιδιοκτησίας όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να δούμε σε συνεργασία με τον Δήμο Μεταμόρφωσης τη δημιουργία προφανώς ενός σχήματος που θα το διαχειρίζεται (π.χ. για το προσωπικό, την καθαριότητα, τη συντήρηση κ.λπ.). Συνεπώς τη συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση θα πρέπει προφανώς να τη «δούμε» ως μία δημοτική δραστηριότητα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα που διατηρεί σήμερα ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
Ο κλειστός αθλητικός χώρος Χρήστος Μωραΐτης
Διαθέτουμε παράλληλα και τον κλειστό αθλητικό χώρο Χρήστος Μωραΐτης – ενόργανη γυμναστική και τραμπολίνο. Εδώ έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα: για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζω δεν υπήρχε νομιμοποίηση της ιδιοκτησίας μας παρότι ανήκει στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σήμερα τελειώνουμε τις σχετικές διαδικασίες, ήδη έχει αναλάβει δικηγόρος και έχει τακτοποιήσει το ζήτημα με την Τεχνική Υπηρεσία καθώς για να προχωρήσουμε σε επιδιορθώσεις και να εντάξουμε σε ορισμένο προϋπολογισμό το έργο, είτε πρόκειται για την Περιφέρεια είτε για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το πρώτο που μάς ζητείται είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η επίλυση του ζητήματος αυτού έχει δρομολογηθεί. Δηλαδή έχουμε κάνει το πρώτο βήμα που είναι και ιδιαίτερα σημαντικό, να περιέλθουν οι εγκαταστάσεις στην ιδιοκτησία του Δήμου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Έχουμε υποβάλλει ολοκληρωμένη μελέτη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έχουμε μία πρώτη θετική ένδειξη ότι θα συμπεριληφθεί σε έναν αρχικό προϋπολογισμό καθώς χρειάζεται αντικατάσταση η τέντα για το τραμπολίνο μετά από τόσα χρόνια χρήσης! Η διαδικασία αυτή αλλά και κάποιες παρεμβάσεις εσωτερικού και προαύλιου χώρου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δεν έχουμε πάρει ακόμη την τελική έγκριση μεν αλλά έχουμε ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις.
Το ημιτελές γήπεδο Λυκόβρυσης
Σε τελευταία αναφορά μου στο δημοτικό συμβούλιο ήμουν ξεκάθαρος και έτσι θέλω να είμαι και στη σημερινή μας κουβέντα. Καταρχήν η ολοκλήρωση του ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου στη Λυκόβρυσης είναι ένα έργο το οποίο φυσικά το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η σημερινή δημοτική Αρχή. Αυτό είναι σαφές. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν το γήπεδο είναι ημιτελές περίπου 20 χρόνια; Όμως όλος αυτός ο ντόρος που έγινε το τελευταίο δίμηνο – τρίμηνο, μού προκαλεί φυσικά πολλά ερωτηματικά. Όλ’ αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε αυτή η έντονη αντίδραση με την καλή έννοια ή ευαισθητοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων που σήμερα «βγαίνουν και λένε: μα γιατί δεν το ολοκληρώνει η σημερινή δημοτική Αρχή εδώ και είκοσι χρόνια;». Άρα είναι άδικο να βάλλεται ο δήμαρχος και η σημερινή δημοτική Αρχή για ένα έργο που ήταν σε αυτή την κατάσταση όλ’ αυτά τα χρόνια! Ταυτόχρονα, ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για αποπεράτωση. Κάποιοι λοιπόν, από αυτούς που ρίχνουν και τα βέλη τους στο πρόσωπό μου και στη δημοτική Αρχή – είναι αυτοί που δεν ψήφισαν και την αναχρηματοδότηση και μιλούν σήμερα εκ του ασφαλούς, όταν οι ίδιοι μπλόκαραν την αναχρηματοδότηση με διάφορους τρόπους και καθυστερήσαμε ή καταψήφισαν την αναχρηματοδότηση. Σήμερα έρχονται και «μάς κουνάν και το δάχτυλο» με ερειστικό τρόπο και μας λένε: «γιατί εμπαίζεται τη δημοτική ενότητα της Λυκόβρυσης και γιατί δεν ολοκληρώνετε το έργο του κλειστού;». Ένα ερώτημα βασικό λοιπόν;. Εάν δεν είχε γίνει η αναχρηματοδότηση σήμερα θα μιλάγαμε γι’ αυτό το έργο και για πολλά άλλα έργα;
Κάποιοι από τη σημερινές παρατάξεις της μειοψηφίας δεν αντιλαμβάνονται το αυτονόητο, μολονότι ορισμένοι από αυτούς έχουν στο παρελθόν ασκήσει διοίκηση, ή το αντιλαμβάνονται και για μικροπολιτικούς λόγους, θέλοντας να απαξιώσουν τον θεσμό του δημάρχου και το πρόσωπό μου δεν ψήφισαν την αναχρηματοδότηση, δεν βάλανε πλάτη, δεν στήριξαν τον Δήμο και σήμερα μας ρωτούν δηκτικά γιατί δεν έχουμε ολοκληρώσει το έργο του ημιτελούς κλειστού της Λυκόβρυσης, ένα έργο που έτσι το παραλάβαμε και είναι στην ίδια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια.
Οι προθέσεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Καταρχήν κατανοώ ότι υπάρχει έντονο το πρόβλημα έλλειψης των αθλητικών χώρων και εκεί είναι η ουσία του ζητήματος. Αντί να σταθούμε λοιπόν στην ουσία πάμε και πετροβολούμε τον Δήμο και τη δημοτική Αρχή για το τι δεν έχει κάνει για ένα έργο που επαναλαμβάνω ήταν όλ’ αυτά τα χρόνια σε αυτή την κατάσταση που είναι σήμερα. Άρα είμαι ξεκάθαρος. Ο Δήμος δεν έχει πει ποτέ, ούτε εγώ προσωπικά ότι δεν θέλουμε να ολοκληρωθεί το ημιτελές κλειστό στη Λυκόβρυση. Δεν υπάρχει πουθενά τέτοια δήλωση, δεν υπάρχει σκέψη, δεν έχει συζητηθεί σε κανένα κλειστό ή ανοικτό συμβούλιο ή σε καμία ολομέλεια. Η πρόθεσή μας είναι να ολοκληρωθεί το κλειστό!
Πρόκειται για έναν χώρο που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η τότε διοίκηση της Λυκόβρυσης στο μέτρο που υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού περί των αρχών της δεκαετίας του 1990, βρήκε έναν χώρο και καλώς προχώρησε στην χρηματοδότησή του από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου. Στην πορεία διαπιστώσθηκε και έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση ειδικής άδειας λειτουργίας αθλητικού χώρου στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς όπως διαπιστώθηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδίου, το εν λόγω οικόπεδο βρίσκονταν σε βιομηχανική περιοχή.