Την ανησυχία της για τα δυο μεγάλα ζητήματα της λειτουργίας εταιρείας βιοτεχνικής επεξεργασίας καφέ και της λειτουργίας βιομηχανικής επεξεργασίας μαρμάρων που απασχολούν έντονα τους κατοίκους του Δήμου, εκφράζει με ανακοίνωσή τη η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», Μαρία Γώγου, στην οποία κάνει λόγο για «ένδεια σε σχεδιασμό της δημοτικής αρχής» και καλεί τη διοίκηση του Δήμου να φέρει άμεσα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με πλήρη καθορισμό των χρήσεων γης και σε απόλυτη συνεργασία με τους φορείς της πόλης, προκειμένου να διευθετηθούν αυτά τα χρόνια ζητήματα. Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει:
«Σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τελευταία το δημοτικό συμβούλιο και άπτονται της λειτουργίας του Δήμου σε σχέση με τους δημότες, αναδεικνύουν την ένδεια σε σχεδιασμό της δημοτικής αρχής.
Ειδικότερα, δύο σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τους δημότες της δημοτικής κοινότητας της Λυκόβρυσης είναι η πρόσφατη εγκατάσταση και λειτουργία εταιρείας βιοτεχνικής επεξεργασίας καφέ και το χρόνιο πρόβλημα της λειτουργίας βιομηχανικής επεξεργασίας μαρμάρων εντός του οικιστικού ιστού.
Τα δυο αυτά πολύ σοβαρά προβλήματα, τόσο από περιβαλλοντική-υγιεινή και λειτουργική επιβάρυνση που κάνει την ζωή των δημοτών, που κατοικούν πλησίον, αφόρητη, αποτελεί και αφορμή να αναδειχθεί ο πραγματικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως παράγοντας επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών και συμπαραστάτης των δικαιωμάτων τους, τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και σε ποιότητα ζωής.
Παρόλα αυτά, τα θέματα ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία των δημοτών αναδεικνύοντας την έλλειψη πρωτοβουλίας και ευαισθησίας της δημοτικής αρχής, η οποία γνώριζε τα θέματα και μέχρι σήμερα τα διαχειρίστηκε ως να επρόκειτο για ένα απλό γραφειοκρατικό αίτημα, μη διαβλέποντας τη σοβαρή επίπτωση στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους .
Όλοι γνωρίζουμε ότι η αδειοδότηση των ανωτέρω επιχειρήσεων δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δήμου. Όμως, αυτό δεν αθωώνει το δήμο από πρωτοβουλίες που έπρεπε να είχε πάρει στο παρελθόν καταρτίζοντας σύγχρονο και λειτουργικό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με απόλυτα καθορισμένες χρήσεις γης που δεν θα επέτρεπαν την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων και θα προέβλεπαν περίοδο αποχώρησης των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
Οι χρήσεις γης στην τοπική κοινότητα της Λυκόβρυσης που ισχύουν σήμερα είναι αυτές του 1977, όταν η περιοχή αυτή είχε το ένα τρίτο των σημερινών κάτοικων. Αντίστοιχα για την δημοτική κοινότητα της Πεύκης ισχύει το ΓΠΣ του 1992. Αγαπητοί συμπολίτες εδώ και πάνω από 25 χρόνια τι έκαναν οι αιρετοί;
Κ. Δήμαρχε, όταν δεν έχεις σχεδιασμό, πρόβλεψη και όραμα για το μέλλον και δεν απαντάς στο ερώτημα που θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο : «Τι πόλη θέλουμε τελικά;» τότε οι καταστάσεις σας προσπερνούν και τα προβλήματα συσσωρεύονται χωρίς να μπορείτε να δώσετε λύσεις.
Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να φέρει άμεσα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με πλήρη καθορισμό των χρήσεων γης και σε απόλυτη συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας με στόχο την προστασία της πόλης από την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών».