Με την κοινή διαπίστωση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση ο Δήμος Αμαρουσίου, καλούνται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής στενότητας και διαρκών περικοπών από την κεντρική διοίκηση, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε κατά πλειοψηφία, με αρνητική σύσσωμη την αντιπολίτευση, τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023.
Ο Προϋπολογισμός παρουσιάζεται, έχοντας και την σχετική και αναγκαία έγκριση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, ισοσκελισμένος στα 137.107.471,76 ευρώ, με το Τεχνικό Πρόγραμμα να ανέρχεται (συνυπολογίζοντας και τα συνεχιζόμενα έργα από το περσινό και παλαιότερα), στα 44.129.168,96 ευρώ.
Θ. Αμπατζόγλου: «Εντός ασφυκτικού πλαισίου»
Σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα κατά τη σχετική συζήτηση στην συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν γίνονται εν κενώ ή σε συνθήκες πανεπιστημιακού εργαστηρίου. Καταρτίζονται ενός ασφυκτικού πλαισίου που αν δεν ακολουθήσεις τις προβλεπόμενες διαδικασίες είσαι εκτός. Τον καταρτίζουμε λαμβάνοντας υπόψη την κάθε φορά εκδοθείσα εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών».
Και πρόσθεσε: «Οι δυνατότητες των εσόδων και των εξόδων και δη των παραγωγικών και των επενδύσεων, προσδιορίζονται σε σημαντικό βαθμό από την πιστοληπτική μας εικόνα, από τις αναγκαιότητες μεταβιβάσεων πληρωμών σε πιστωτικά ιδρύματα (π.χ. 5,3 εκατ. ευρώ για τα παλιά δάνεια του Δήμου, όταν εμείς δεν δημιουργήσαμε ούτε μισό ευρώ χρέους και αυτά είναι επειδή υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για ΤΠΔ, αλλιώς θα ήταν 8,2 εκατ. Αυτά τα χρήματα είναι που λείπουν από τα Τεχνικά Προγράμματα σε βάθος χρόνου. Και απορώ γιατί δεν το αναδεικνύεται, αφού άλλα θα ήταν τα τεχνικά έργα και προτεραιότητες αν αυτό το ποσό υπήρχε στα ταμεία του Δήμου».
«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης
«Από την άλλη κάθε Δήμος μπορεί να εκτελέσει, απορροφήσει, παράγει έργα, με βάση το δυναμικό που διαθέτει. Και το δυναμικό που διαθέτουμε είναι ελάχιστο», ανέφερε ο δήμαρχος, για να συνεχίζει: «Το ότι ο Δήμος έχει κενές οργανικές θέσεις και αντί για 70-80 από ΑΣΕΠ παίρνουμε μετά βίας 5-6 και αν δεν συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις (άδειες, κινητικότητα κ.λπ.) αυτή τη στιγμή 7 μηχανικοί θέλουν να πάνε σε άλλες υπηρεσίες και υπουργεία επειδή πληρώνονται καλύτερα; Πώς θα γίνουν τεύχη δημοπράτησης και πώς θα προχωρήσουν τα έργα. Η μειοψηφία μιλάει για πλασματικούς κωδικούς κ.λπ., αλλά αν μιλήσετε με πολίτες θα πέσουν τα φτερά υπεραισιοδοξίας που έχετε ότι δήθεν θα έρθετε με άλλη ατζέντα να αναλάβετε τον Δήμο και θα αλλάξετε τα πράγματα».
«Δαιδαλώδης και ηλίθια νομοθεσία»
Και ο Θ. Αμπατζόγλου κατέληξε: «Τέλος, πολλά έργα καθυστερούν απελπιστικά λόγω παράλογης, δαιδαλώδους και ηλίθιας νομοθεσίας. Όταν π.χ. σε 18 διαφορετικές περιπτώσεις της προβλεπόμενης διαδικασίας μπορεί ένας εργολάβος να σου μπλοκάρει ένα έργο που μπορεί να έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2021 και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να το συμβασιοποιήσουμε. Κι αν προσπαθήσεις να τα υπερβείς, θα παρανομήσεις και μετά αν πας με απευθείας ανάθεση ακούς και κριτική, λες και είναι παράνομο. Η κριτική είναι εύκολη, η διοίκηση είναι δύσκολη. Και θα έπρεπε να βασανίζετε την κριτική σας και να την κάνετε πιο δίκαιη, πιο ειλικρινή και συνεπώς πιο φιλική προς τους πολίτες. Διότι οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιος δουλεύει με σχέδιο, με ρεαλισμό και πρόγραμμα και ποιος δουλεύει τον κόσμο παραμυθιάζοντας με οράματα που δεν μπορεί να εφαρμόσει επειδή είναι έξω από τις δυνατότητές του.
Ο κόσμος είναι υποψιασμένος και καταλαβαίνει γι’ αυτό δεν φοβόμαστε την σύγκριση μαζί σας, εσείς πρέπει να φοβόσαστε τη σύγκριση μαζί μας».
Β. Μπούρας: «Συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση»
Για την παράταξη #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ο Βασίλης Μπούρας, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια σειρά παρατηρήσεων πάνω στον Προϋπολογισμό, τόνισε αρχικά ότι «για μας η συζήτηση αυτή είναι βαθιά πολιτική αφού αφορά στις ανάγκες της πόλης, στις κοινωνικές ανάγκες και παρεμβάσεις μέσα από την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος», για να προσθέσει: «Είμαστε υπέρ των παρεμβάσεων με έργα και προμήθειες με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι με απευθείας αναθέσεις ή διαπραγματεύσεις δίχως δημοσίευση, ακολουθώντας τις κυβερνητικές πρακτικές. Όταν ουσιαστικά “χαρίζεις” ένα έργο με απευθείας ανάθεση, θα πάρει πολύ χαμηλή έκπτωση σε σχέση με το αν έκανες ανοιχτό διαγωνισμό. Χρειάζεται παρακολούθηση έργων, να μην βρίσκουμε κακοτεχνίες όταν τα παραλαμβάνουμε. Δυστυχώς ο Προϋπολογισμός σας υπηρετεί το σχέδιο της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου, εκπορεύεται από ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις. Όπως και σε εθνικό επίπεδο ο Δήμος έχει ανάγκη από προοδευτική διακυβέρνηση και αυτή έρχεται».
Ν. Γαρδέλης: «Να πιέσουμε την κυβέρνηση»
«Δεν θέλουν οι κεντρικές διοικήσεις την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επειδή παλαιότερες διοικήσεις κατασπατάλησαν τους πόρους των Δήμων μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να στενέψει η κεντρική διοίκηση τα περιθώρια μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου», υποστήριξε ο Νώντας Γαρδέλης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ) και πρόσθεσε: «Οι απευθείας αναθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν. Να γίνονται ανοιχτές διαδικασίες διαγωνισμοί για να υπάρχουν και καλύτερες εκπτώσεις. Θα πρέπει, επίσης, να συναφθεί ένα μεγάλο δάνειο για αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου και να δούμε τι θέλουμε σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πόλη που όμως αναπτύσσεται στα ίδια τετραγωνικά. Να δούμε πώς θα καλυτερεύσουμε την ποιότητα ζωής για την επόμενη εικοσαετία. Αλλά αυτό θέλει παρεμβάσεις στις κυβερνήσεις με πυγμή».
Μ. Καρλατήρα: «Πλασματική εικόνα»
Για «συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των δημοτών, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την άνω του 68% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από το 2011 μέχρι σήμερα, την οποία καλούνται να το καλύπτουν τα νοικοκυριά από την τοπική φορολόγηση και τέλη, με το μεγαλύτερο βραχνά τα ανταποδοτικά τέλη καθαρίοτητας και ηλεκροφωτισμού», έκανε λόγο η Μαρία Καρλατήρα (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), προσθέτοντας: «Όλοι οι προϋπολογισμοί είναι πλασματικοί, ενώ για τις δαπάνες έχουμε αντιγραφή των περασμένων ετών, καθώς απομένουν λίγα χρήματα για τα έργα που έχει ανάγκες η εργατική τάξη».
Μ. Διακολιού: «Μακρύ χέρι της κεντρική εξουσίας»
«Αντίθετη ιδεολογικά στην ύπαρξη του Παρατηρητηρίου» και υπέρ της ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων «που αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε η Μαίρη Διακολιού (ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ). Αφού επισήμανε ότι «οι επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μειωμένες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι τα παρακρατηθέντα δεν πρόκειται να επιστραφούν στους Δήμους» και ότι «ο δήμαρχος δήλωσε αδυναμία για έργα λόγω χρεών, ασφυκτικού ελέγχου, νομοθεσίας και ανεπάρκειας προσωπικού», η δημοτική σύμβουλος πρόσθεσε: «Όντως έχει δίκιο, όμως αυτός δεν είναι λόγος να μην υπάρχουν οράματα. Η στάση του δημάρχου είναι μια στάση αποδοχής και διαχείρισης κατάστασης. Η δική μας είναι ότι δεν ακολουθούμε πολιτικές και αποφάσεις που ουσιαστικά επιβραβεύουν τις πρακτικές της κεντρικής εξουσίας».
Κ. Ψάλτη: «Καταδικασμένη σε σφιχτή πολιτική»
«Σίγουρα επηρεάζεται η αυτοδιοίκηση και ο Δήμος μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος με τον οποίο δεν θα επιστραφούν τα παρακρατηθέντα για τους ΟΤΑ. Και η περικοπή των εσόδων γενικά μας καταδικάζει σε μια σφιχτή οικονομική πολιτική και ουσιαστικά στην κατάργηση της διοικητικής μας αυτοτέλειας», υποστήριξε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Ψάλτη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ). Και πρόσθεσε: «Όπως όλα τα χρόνια, από τα 137 εκατ. ευρώ του φετινού Προϋπολιγισμού, πιστεύουμε μόνο τα 50 εκατ. θα υλοποιηθούν, επειδή είναι πλασματικός διότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης για διάφορους λόγους και κατά μεγάλο μέρος οι υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Διατηρούμε τα ίδια υψηλά ανταποδοτικά τέλη από το 2007 μέχρι σήμερα, που δείχνει ότι οι δημότες φορολογούνται για καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη.
Το μεγάλο αγκάθι και βαρίδι για τον Δήμο είναι τα περίπου 5 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων. Το δυσάρεστο είναι ότι οι επιχορηγήσεις προς Σχολικές Επιτροπές και ΟΚΟΙΠΑΔΑ μειώνονται 600.000 ευρώ, οι επενδύσεις σε κοινωνική πολιτική, καθαριότητα, πολιτισμό, αθλητισμό κατά 5,5 εκατ. ευρώ».
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο προβληματισμός από την δεδομένη χαμηλή υλοποίηση των Τεχνικών Προγραμμάτων (Τ.Π.) διαχρονικά, η οποία γίνεται ακόμη πιο χαμηλή λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, απασχόλησε την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου και για το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τους πολλούς κωδικούς έργων με «συμβολικά» ή χαμηλά χρηματικά ποσά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κάββαλος τόνισε ότι « για να καταρτίσουμε το Τ.Π μειώνουμε τα ποσά των έργων, κάνουμε μια πρόβλεψη και όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης προστίθενται τα απαραίτητα ποσά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μεγάλος όγκος εργασιών και ό,τι δεν προλαβαίνει την προηγούμενη χρονιά, μεταφέρεται στην άλλη. Ψάχνουμε χρηματοδοτήσεις, μακάρι να είχαμε τους απαραίτητους πόρους. Το 2022 εκτελέστηκαν συμβάσεις για έργα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ περιλήφθηκαν νέα έργα άνω 4 εκατ. ευρώ».
Όπως τόνισε ο Β. Κάββαλος, «έχουμε αντλήσει πόρους από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα με προσωπικές παρεμβάσεις του δημάρχου», ενώ απαντώντας στα περί έλλειψης οράματος από την διοίκηση, ανέφερε: «Όλοι έχουμε μια φανταστική εικόνα για το μέλλον της πόλης, ωστόσο οι καθημερινές ανάγκες μας προλαβαίνουν. Κι εμείς ως διοίκηση θέλουμε να κινούμαστε σε αυτό το ρεαλιστικό επίπεδο, σε μια πόλη που έχει φρακάρει, που έχει όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Και όταν λέτε ότι δεν ψηφίζετε το Τ.Π., το θεωρώ λίγο ελαφρύ».
Π. Κούκουζας: «Αρνείστε τον συμμετοχικό προϋπολογισμό»
Από την παράταξη #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ο Πέτρος Κούκουζας, αφού αρχικά έκανε λόγο για «προεκλογικό Τεχνικό Πρόγραμμα», πρόσθεσε:
«Όταν συζητούσαμε στην αρχή της θητείας σας για το Τ.Π. του 2020 είχαμε διακινδυνεύσει την πρόβλεψη πως μετά βίας θα το υλοποιούσατε στο τέλος της θητείας σας. Οι πίνακες εξέλιξης των έργων δικαιώνει αυτή την πρόβλεψή μας, αφού κάθε χρόνο υλοποιούσατε μετά βίας το 25%. Μια ματιά στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα του 2022 θα πείσει και τον πιο κακόπιστο πως έχουμε δίκιο».
Και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο σας προτείνουμε να εφαρμόσετε τη διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού, ως την κορυφαία διαδικασία συμμετοχής που έχουν υιοθετήσει με διάφορες μορφές μεγάλες πόλεις της Ε.Ε. αλλά και αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες συναποφασίζουν σε συνελεύσεις γειτονιάς τα έργα που ιεραρχούν οι ίδιοι ως τα πιο σημαντικά.
Αρχικά ο κ. Δήμαρχος μας είχε πει πως το “ακούει με θετική πρόθεση” αργότερα πως δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο και τελικά δεν προσπαθήσατε ούτε καν να το δοκιμάσετε. Επειδή, πολύ απλά, δε πιστεύετε στη λαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων».
Ν. Γαρδέλης: «Δεν έχετε όραμα»
Για «σημαντικά αυξημένο Τ.Π. σε σχέση με το 2022, αλλά με την προϋπόθεση της υλοποίησής του», έκανε λόγο ο Ν. Γαρδέλης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ), προτείνοντας προς την διοίκηση «σε συνεργασία με ΚΕΔΕ να γίνει μνεία στην κυβέρνηση επειδή δεν γίνεται να τελειώνουν τα έργα των ιδιωτών σε 2 μήνες και οι Δήμοι να μένουν πίσω 2 και 3 χρόνια κυρίως λόγω γραφειοκρατίας. Και θα σας λέμε ότι δεν κάνατε τίποτα, αλλά δεν θα φταίτε εσείς, όμως φταίτε όταν δεν πιέζετε»
Και εν συνεχεία αναρωτήθηκε: «Και πώς θα γίνει έργο αν δεν υπάρχει προσωπικό, όταν φέτος θα φύγουν 2-3 υπάλληλοι-κλειδιά; Δεν πρόκειται να λειτουργήσει η Τεχνική Υπηρεσία ούτε η Πολεοδομία δίχως εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να δώσει λύσεις για την υλοποίηση των έργων.
Κάνετε μια ορθολογική διαχείριση, αλλά σας λείπει το όραμα για την πόλη. Μπαίνουν περιοχές στο σχέδιο πόλης και όταν ενταχθούν και θα σφίγγει ο κλοιός του κλεισίματος της πόλης ενώ, σύμφωνα με το ΣτΕ, έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα θα έχει αποτέλεσμα την ασφυκτική ζωή των ανθρώπων που ζουν στο Μαρούσι. Γιατί δεν διεκδικούμε την υπογειοποίηση της Λ. Κηφισιάς και ενός μέρους της Αττικής Οδού; Όλα αυτά είναι όραμα που πρέπει να διεκδικήσουμε».
Μ. Καρλατήρα: «Υπέρ των μεγαλοεργολάβων»
Σύμφωνα με την Μαρία Καρλατήρα (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), «μέσα στον ορυμαγδό των εκατοντάδων κωδικών του Τ.Π., μόνο 6 έργα παίρνουν το 40% του προϋπολογισμού». Όπως ανέφερε, το Τεχνικό Πρόγραμμα «κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες και η διοίκηση έχει δώσει αποδείξεις: Σύμπραξη στην συνολική νομιμοποίηση του Mall, στάση τροχονόμου στη μετεγκατάσταση του καζίνο, η συμπόρευση με τα τεκταινόμενα στο κτήμα Συγγρού, η ανοχή σας στο μεθοδευμένο προς πώληση τεμαχισμό του ΟΑΚΑ».
Και η δημοτική σύμβουλος κατέληξε: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να έχει στόχο να ζουν καλύτερα οι κάτοικοι και όχι οι μεγαλοεργολάβοι και οι καπιταλιστές».
Μ. Διακολιού: «Ακούμε χρόνια τα ίδια»
Για «Τεχνικό Πρόγραμμα σε δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με μη επιστροφή παρακρατηθέντων και περικοπές πόρων, σε μια απογοητευτική εικόνα, η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύνη των εργαζομένων», έκανε λόγο η Μαίρη Διακολιού (ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ). Και συμπλήρωσε: «Προϋπολογίζουμε ενδεικτικά τα ποσά στους κωδικούς των έργων κι όταν έχουμε τα χρήματα και είμαστε έτοιμοι, τότε τροποποιούμε το Τ.Π. Τόσα χρόνια ακούμε τα ίδια μονίμως. Τα Τ.Π. τροποποιούνται, τα έργα είναι συνεχιζόμενα, αλλά δεν υλοποιούνται. Λόγω της πλασματικότητας του Τ.Π. εμείς δεν θα το ψηφίσουμε».
«Θα περίμενα να μπουν τα θεμέλια για την πόλη από το 2024 έως το 2028, με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, υπογειοποιήσεις, πράσινο, προστασία χώρων που κινδυνεύουν να χαθούν, φωτισμούς, ολοκληρωμένο αποχετευτικό, με σχολεία αναβαθμισμένα, μια πόλη με ευπρεπή, αν όχι καλή ζωή», τόνισε η Κατερίνα Ψάλτη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ). Σύμφωνα με την ίδια, «δεν έχουμε πάρει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις ούτε από κυβέρνηση ούτε από ελλειμματική Περιφέρεια. Δεν βλέπω περιοχές με βιώσιμη ανάπτυξη για τον δημότη. Μόλις το 10% του Τ.Π του 2022 έχει υλοποιηθεί, το 2023 θα αναλωθεί σε μελέτες, διαγωνισμούς αλλά και πάλι δεν θα έχει γίνει τίποτα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι φτωχό και με χαμηλή υλοποίηση».
Δ. Δράγιου: «Δίχως διάλογο με την κοινωνία»
«Δεν υπάρχει μέριμνα για ΑμεΑ στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο είναι πλασματικό και διαμορφώνεται δίχως διάλογο με την τοπική κοινωνία», σύμφωνα με την Δήμητρα Δράγιου (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ), η οποία ζήτησε «διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου, καθώς 5,5, εκατ. ευρώ πάνε στην εξυπηρέτησή τους και όχι σε έργα».
Και κατέληξε: «Ο κόσμος έχει ανάγκη από δημοτικές υπηρεσίες, πράσινο, παιδικούς σταθμούς, Βοήθεια στο Σπίτι. Από τη στιγμή που στηρίζετε τις κυβερνητικές πολιτικές που διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση, εμείς θα το καταψηφίσουμε».