Μια αγωνιστική περίοδος γεμάτη επιτυχίες για τα γυναικεία τμήματα μπάσκετ του Γυμναστικού Συλλόγου Αμαρουσίου οδεύει σιγά-σιγά προς το τέλος της.
Από αυτές ασφαλώς ξεχωρίζουν η επιστροφή της γυναικείας ομάδας στη Β’ κατηγορία της ΕΣΚΑ, αλλά και η άνοδος της ομάδας κορασίδων στην αντίστοιχη κατηγορία της Ένωσης του αθηναϊκού μπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι και το γεγονός, ότι για πρώτη φορά «πάτησε παρκέ» και η ομάδα νεανίδων των «κιτρινόμαυρων».
Οι «αρχιτέκτονες» αυτών των επιτυχιών είναι η προπονήτρια Ανδριάνα Τσουμάνη και ο προπονητής Σταύρος Αποστόλου. Η κόουτς Τσουμάνη από πέρσι, είναι πρώτη προπονήτρια στις γυναίκες, ο κόουτς Αποστόλου εδώ και 4 χρόνια στα τμήματα υποδομών (μίνι, ακαδημίες, παγκορασιδες, κορασίδες), ενώ οι δυο τους έχουν μια άριστη συνεργασία και στο νεοσύστατο τμήμα των νεανίδων.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ βρέθηκε στο κλειστό του Αγίου Θωμά και συνομίλησε με τους δύο προπονητές, οι οποίοι μοιράστηκαν την αγάπη τους για το μπάσκετ, τους στόχους τους με το Μαρούσι, αλλά και τα όνειρά τους για το μέλλον.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΟΣ
Η «επανεκκίνηση» των τμημάτων
Η συζήτηση άρχισε από τις νεάνιδες για τις οποίες η Ανδριάνα Τσουμάνη τόνισε:
«Στην αρχή της περιόδου αρκετά από τα κορίτσια ανέβηκαν από την ηλικιακή κατηγορία των κορασίδων, σε αυτή των νεανίδων. Έτσι, με τη στήριξη του συλλόγου, προχωρήσαμε μαζί με τον Σταύρο Αποστόλου στη σύσταση του νέου τμήματος νεανίδων το οποίο δεν υπήρχε. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε καθώς το τμήμα πραγματοποίησε καλή πορεία στο πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας την 5η θέση».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Αποστόλου συμπλήρωσε: «Ήταν κάποια χρόνια κατά τα οποία τα γυναικεία τμήματα είχαν περάσει δύσκολα. Πριν από περίπου 4 χρόνια κάναμε μια επανεκκίνηση. Δεν ήταν κάτι εύκολο, καθώς τότε, δεν υπήρχαν πολλά κορίτσια για να πλαισιώσουν τα τμήματα, κάτι το οποίο έγινε σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
Η σύσταση του τμήματος νεανίδων είναι σημαντική καθώς επιθυμούσαμε τα κορίτσια να συνεχίσουν με ομαλό τρόπο την πορεία τους στο μπάσκετ και να μη βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη σε γυναικείο τμήμα. Όλα απαιτούν τον χρόνο τους και η προσαρμογή πρέπει να είναι ομαλή. Σκοπός μας ήταν τα κορίτσια φέτος να παίξουν στο πρωτάθλημα νεανίδων και να πάρουν παράλληλα σημαντικές εμπειρίες από το πρωτάθλημα γυναικών, όπως και έγινε».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ.Σ. Αμαρουσίου αυτή τη στιγμή έχει ακαδημία κοριτσιών, μίνι κοριτσιών, παγκορασίδες, κορασίδες, νεάνιδες, ενώ στα «σπλάχνα» του αθλούνται πλέον περισσότερα από 75 κορίτσια. Μάλιστα ο σύλλογος τη φετινή περίοδο συμμετείχε σε όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ.
Το «μυστικό» της επιτυχίας
Όπως υπογραμμίζει η Ανδριάνα Τσουμάνη, «κατά την περίοδο του κορωνοϊού καταφέραμε και αυξήσαμε τον αριθμό των κοριτσιών που αθλούνται. Για εμάς είναι σημαντικό ότι αγάπησαν το μπάσκετ».
Ο Σταύρος Αποστόλου απαντώντας στην ερώτηση πιο είναι το «μυστικό» ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν να αθλούνται τόνισε: «Το σημαντικότερο είναι να αγαπήσουν το μπάσκετ, το οποίο πάνω από όλα είναι ένα όμορφο παιχνίδι. Τα παιδιά θέλουν να περνάνε καλά, να κάνουν νέους φίλους και να γνωρίσουν σιγά-σιγά το άθλημα. Εμείς ως προπονητές οφείλουμε να τους δώσουμε όλα τα καλά του αθλητισμού. Βάζουμε μεράκι, ενώ έχουμε πάντα συγκεκριμένους στόχους και πλάνο».
Και συνέχισε λέγοντας: «Στο Μαρούσι έχουμε καλλιεργήσει ένα οικογενειακό κλίμα το οποίο κρατάμε όλα αυτά τα χρόνια. Από τη μικρότερη ηλικιακά αθλήτρια μέχρι τις γυναίκες υπάρχει πολύ καλό δέσιμο μεταξύ τους. Είναι σημαντικό και μας ενδιαφέρει σε κάθε δραστηριότητά μας να έχουμε ήθος».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Ανδριάνα Τσουμάνη η οποία επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό οι σύλλογοι και οι προπονητές να συμβαδίζουν με την εποχή. Πρέπει σε καθημερινή βάση να κατανοούμε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη δημιουργώντας μια ταυτότητα μέσα στο γήπεδο. Μια ταυτότητα που προκύπτει από τον τρόπο που παίζουμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που ερχόμαστε στο γήπεδο και τον τρόπο που φεύγουμε από αυτό ως μέλη του Γ.Σ. Αμαρουσίου. Δεν διαπραγματευόμαστε τη συμπεριφορά και το ήθος».
Όσον αφορά στην επικοινωνία τους με τους γονείς των αθλητριών, ο Στ. Αποστόλου ανέφερε: «Ένας γονέας φέρνει σε μια ομάδα το παιδί του γιατί πάνω από όλα εμπιστεύεται τους ανθρώπους της. Εμείς εργαζόμαστε αμερόληπτα, θέλοντας να βελτιώσουμε τα κορίτσια τόσο ως αθλήτριες όσο και ως προσωπικότητες. Η επικοινωνία μας με τους γονείς είναι πολύ καλή και υπάρχει πάντα διάθεση, ώστε να λύνουμε όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει».
«Μαθήματα ζωής»
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την επιτυχία της ομάδας κορασίδων η οποία πανηγύρισε την άνοδό της στη Β’ ΕΣΚΑ.
Ο Σταύρος Αποστόλου λέει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ: «Είναι μια σημαντική επιτυχία και είμαστε χαρούμενοι για αυτή. Μάλιστα καταφέραμε την άνοδο έχοντας και αρκετά κορίτσια που γεννήθηκαν μετά το 2006. Είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών που κάνουμε τα τελευταία 4 χρόνια. Πιστεύω στις δυνατότητες των αθλητριών και οι στόχοι μας είναι υψηλοί και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τα κορίτσια ανέβασαν τον πήχη και είναι αυτά που θα συνεχίσουν να τον ανεβάζουν και στο μέλλον. Αυτό είναι ένα μάθημα και για τη ζωή τους. Πετυχαίνουμε έναν στόχο και πατώντας γερά πάμε για τον επόμενο».
Σχολιάζοντας την επιτυχία των κορασίδων, η Ανδριάνα Τσουμάνη τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι επιτυχία του Σταύρου Αποστόλου. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και βλέποντας την πρόοδο των κοριτσιών ειλικρινά συγκινούμαι. Είμαι υπερήφανη γι’ αυτό που πέτυχαν».
Το ταλέντο και… τα προβλήματα
Οι δύο προπονητές απαντώντας στο αν υπάρχει ταλέντο στο γυναικείο μπάσκετ, επισήμαναν πως υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η «δεξαμενή» είναι σχετικά μικρή.
Η Ανδριάνα Τσουμάνη μάλιστα ανέφερε: «Υπάρχει άφθονο ταλέντο. Δυστυχώς όμως, μεγαλώνοντας τα κορίτσια, και με τον τρόπο που είναι τα δεδομένα στον ελληνικό αθλητισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στη χώρα μας η γυναίκα αθλήτρια δεν έχει τη βοήθεια που θα έπρεπε. Υπάρχουν πολλά εμπόδια. Η γυναίκα αθλήτρια δίνει μέσα της πάντα μια μάχη, με το θέλω να πάω στο χόμπι μου, στον αθλητισμό και από την άλλη ότι θα πρέπει να σπουδάσει, να δουλέψει. Υπάρχει τεράστια ανισορροπία και κενό. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη στο γυναικείο αθλητισμό. Για να ανθίσει το ταλέντο πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.
Αν το αναλύαμε, θα βλέπαμε μεγάλες διαφορές ακόμα και στη δομή των πρωταθλημάτων. Ένα μικρό παράδειγμα είναι αυτό στο πρωτάθλημα εφήβων του οποίου η προκήρυξη προβλέπει δύο διαιτητές, ενώ στο αντίστοιχο των νεανίδων μόνο έναν. Από μόνο του αυτό δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης και προσέγγισης».
Η ομάδα πάνω από το «εγώ»
Ασφαλώς σημαντική στιγμή για τον σύλλογο αποτελεί η άνοδος της γυναικείας ομάδας στη Β’ ΕΣΚΑ. Οι «κιτρινόμαυρες» κατέλαβαν την 3η θέση στην κατάταξη και ατενίζουν το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Κάνοντας τον απολογισμό η Ανδριάνα Τσουμάνη σχολίασε: «Από πέρσι που ξεκίνησα τη συνεργασία μου με την ομάδα θέσαμε τους στόχους μας. Πέρσι λόγω κορωνοϊού σταθήκαμε άτυχες καθώς το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε. Αυτή την περίοδο ενισχυθήκαμε και στήσαμε ένα δυνατό σύνολο. Βγάζω το καπέλο στις αθλήτριές μας γιατί έβαλαν την ομάδα πάνω από το “εγώ” τους. Έκαναν θυσίες, τραυματίστηκαν, υποστήριξαν οποιαδήποτε αλλαγή έγινε στο πρόγραμμα. Συμπεριφέρθηκαν σαν επαγγελματίες αθλήτριες».
Και συνέχισε λέγοντας: «Μαζί με τον Σταύρο προσπαθήσαμε στις λίγες προπονήσεις που μας αναλογούσαν να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αθλητριών, ώστε να καλύπτουμε τα κενά. Θέλαμε οπωσδήποτε 12 αθλήτριες ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αυτό το υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό και τα κορίτσια, παρά τους δύο σοβαρούς τραυματισμούς που μας ταλαιπώρησαν».
Κοινή «φιλοσοφία»
Όπως σημειώνει ο Σταύρος Αποστόλου, «μέσα στην περίοδο πήραν εμπειρίες από αγώνες γυναικών πέντε αθλήτριες από το τμήμα νεανίδων και μια από αυτό των κορασίδων. Μάλιστα κάποιες από αυτές είχαν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στα παιχνίδια. Αυτός είναι και ο σκοπός μας άλλωστε. Τα παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου να αγωνιστούν στη γυναικεία ομάδα στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό σύμφωνα με τους δύο προπονητές ήταν εφικτό, καθώς όλα τα τμήματα έχουν κοινή «φιλοσοφία» ακολουθώντας συγκεκριμένο τρόπο προπόνησης, ενώ έχουν και πολλά κοινά όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού.
Ο δρόμος προς την επιτυχία ήταν δύσβατος καθώς πέραν από τους τραυματισμούς, το Μαρούσι αναγκαζόταν να δώσει παιχνίδια με απόσταση του ενός από το άλλο μεγαλύτερη του ενός μηνός λόγω του κορωνοϊού, αλλά και αποχωρήσεων κάποιων ομάδων από τη διοργάνωση.
«Ειδικά για ένα νεανικό και ποιοτικό ρόστερ όπως το δικό μας αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο, καθώς δεν μπορεί να βρει τον επιθυμητό αγωνιστικό ρυθμό» υπογράμμισε ο Στ. Αποστόλου.
Το μέλλον
Μιλώντας για τις προκλήσεις της επόμενης περιόδου οι δύο προπονητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους. Όσον αφορά στις γυναίκες, στόχος είναι να διατηρηθεί το ισχυρό ρόστερ που υπάρχει. «Ως προπονήτρια δεν μου αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές. Αν υπάρξει ανάγκη είναι άλλο. Πιστεύω στην έννοια της ομάδας. Ειμαι σίγουρη ότι η ομάδα θα σταθεί αξιοπρεπώς και στη Β’ ΕΣΚΑ. Έχουμε γεμάτο ρόστερ» υπογράμμισε η Ανδριάνα Τσουμάνη. «Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και στα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα «τι συμβουλεύουν τα παιδιά» ο Στ. Αποστόλου απάντησε: «Να αγαπάνε το μπάσκετ και να προσπαθούν μέσα από τη δουλειά να πετύχουν τα όνειρά τους, χωρίς να ακούν πολλά-πολλά τριγύρω. Δεν θα τους χαριστεί τίποτα» ενώ η Α. Τσουμάνη ανέφερε: «Με δεδομένο ότι αγαπούν το μπάσκετ, θα τα συμβούλευα να ακούν την καρδιά τους και να δουλεύουν σκληρά για τα όνειρά τους».