Βασιζόμενη σε μία αυθαίρετη ενέργεια της νυν δημοτικής αρχής, ο Δήμος Αμαρουσίου ζητεί από τους
εμπόρους της πόλης αναδρομικά τέλη από το 1999, ξεσηκώνοντας πλήθος διαμαρτυριών.
Πάνω στη φούρια των Ολυμπιακών
Τι έχει συμβεί ακριβώς; Κάποια στιγμή, την άνοιξη του 2004 και ενώ στο Μαρούσι τα έργα ανάπλασης του εμπορικού κέντρου ήσαν στο κορύφωμά τους, ορισμένα άτομα επισκέπτονταν τα καταστήματα της πόλης και ζητούσαν να καταγράψουν τα μέτρα των εμπορικών χώρων «για κάποια έρευνα, που κάνει ο Δήμος Αμαρουσίου». Αρκετοί έμποροι τους άφηναν να μπουν στο κατάστημα και να πάρουν κάποια υποτυπώδη μέτρα (αφού σε πολλά καταστήματα υπάρχουν εσωτερικά χωρίσματα, πάγκοι και εκτός του γεγονότος ότι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν και πελάτες και η καταμέτρηση ήταν δύσκολη). Άλλοι έμποροι όμως δεν τους επέτρεπαν, είτε επειδή είχαν δουλειά, είτε διότι δεν τους άρεσε αυτό που θα γινόταν. Κανείς δεν εξηγούσε -όπως μας είχαν καταγγείλει- τι ακριβώς συνέβαινε και για ποιο λόγο «τους έπαιρναν μέτρα».
Η εξήγηση ήλθε αργότερα, στις αρχές του 2005, όταν οι έμποροι που είχαν αφήσει τους «ερευνητές» να μετρήσουν τα καταστήματά τους, έλαβαν μια επιστολή από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου, που τους καλούσε να πληρώσουν (και μάλιστα αναδρομικά από το 1999) τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, επειδή τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων τους «ήταν περισσότερα από αυτά που είχαν δηλώσει».
Για παράδειγμα, εάν κάποιο κατάστημα είχε στον λογαριασμό της ΔΕΗ 30 τ.μ. και οι «ερευνητές» είχαν μετρήσει 35 τ.μ., τότε με απόφαση του δημάρχου, του καταλόγιζαν 5 μέτρα διαφορά πολλαπλασιαζόμενα επί τις αντίστοιχες τιμές των τελών των ετών από το 1999 μέχρι και το 2003. Αυτό σημαίνει ότι για ορισμένα από τα καταστήματα οι διαφορές υπολογίζονται σε ποσά από 200 ευρώ και άνω, ανάλογα με τα τετραγωνικά.
Σχεδόν όλοι οι έμποροι που είχαν λάβει τις επιστολές δεν αντέδρασαν, αδιαφόρησαν και δεν πήγαν να πληρώσουν. Έτσι, πριν λίγες μέρες έλαβαν και πάλι προειδοποίηση για τα αναδρομικά (από το 1999 που ήταν και αυξημένα κατά 60% κατ’ έτος) δημοτικά τέλη, τα οποία αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο πολύ «φουσκωμένα» και με πρόστιμα, αφού υπολογίστηκε και νέα καθυστέρηση από την προηγούμενη ειδοποίηση του 2005.
Έμποροι: «Είναι αντισυνταγματικό»
«Θα πάω στα δικαστήρια», μας είπε έμπορος της οδού Ερμού, «κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τέλη, και μάλιστα αναδρομικά, που είναι κάτι που δεν το επιτρέπει και το Σύνταγμα. Ρώτησα δικηγόρο και μου είπε ότι το άρθρο 78 του Συντάγματος αναφέρει με σαφήνεια ότι φόρος ή οποιοδήποτε άλλο οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με αναδρομική ισχύ που εκτείνεται πέραν του έτους από εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνον οικονομικό, μα και ηθικής τάξεως».
«Οι έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να τα πληρώσουν», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γ. Παπαχρυσάνθου, ενώ άλλος έμπορος μας είπε: «Είναι εμπαιγμός, από τη μια επικαλούνται ότι μέτρησαν τα τετραγωνικά του μαγαζιού μου, ενώ δεν τους είχα αφήσει να μπουν μέσα, και από την άλλη, βεβαιώνουν εις βάρος μου τέλη και πρόστιμα, λες και ήμουν εγώ που είχα πάει στη ΔΕΗ τα σχέδια του ακινήτου, ενώ είμαι νοικάρης». Τέλος, δεν έλειψαν και οι έμποροι που μας είπαν ότι με την καταμέτρηση βρέθηκαν λιγότερα τετραγωνικά απ’ όσα αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Τι θα κάνουν με μας, θα μας επιστρέψουν αναδρομικά από το 1999 τα τέλη που εισέπρατταν;», μας είπε άλλος έμπορος της Ερμού.
Διοίκηση: «Εν γνώσει της ΔΕΗ και στο πλαίσιο του νόμου»
Μιλώντας για το θέμα αυτό με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κ. Χωραφόπουλο, μας είπε ότι η καταμέτρηση δεν ήταν αυθαίρετη, αλλά αποσκοπούσε στη διασταύρωση των στοιχείων της ΔΕΗ με αυτά που διαθέτει ο Δήμος για να επιβάλλει τα τέλη. Κι αυτό προκειμένου να υπάρξει μια ισότιμη συμμετοχή των δημοτών στην ανταποδοτικότητα των τελών, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι υπήρχαν πολλά ακίνητα, που είχαν διαφορές μεταξύ των τετραγωνικών που είχαν δηλωθεί στη ΔΕΗ και των πραγματικών τετραγωνικών, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες μεγάλων σε επιφάνεια ακινήτων να δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά για να αποφεύγουν τα υψηλά τέλη. «Βρήκαμε κατάστημα με δηλωμένη στη ΔΕΗ επιφάνεια 30 τ.μ. και στην πραγματικότητα ήταν 100 τ.μ.», μας είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε ότι πολλοί έμποροι προσέφυγαν με ενστάσεις και τις κέρδισαν, επειδή είχαν καταμετρηθεί πατάρια ή και υπόγεια που δεν ηλεκτροδοτούνται.
«Πάντως, εμείς επιβάλαμε αναδρομικά τέλη 5ετίας, επειδή είναι το ανώτερο που μας επιτρέπει ο νόμος», μας είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε σχετικά με τους νοικάρηδες που κλήθηκαν να πληρώσουν: «Δεν έχουν δίκιο που αρνούνται, επειδή κάθε νοικάρης πρέπει να δηλώνει στη ΔΕΗ τα τετραγωνικά του καταστήματός του με βάση το μισθωτήριο συμφωνητικό».
Άγγελος Πολύδωρος