Για τον λόγο αυτό αναμένεται να τεθούν σε χρήση οι 24 ηλεκτροκίνητες αυτοκινητάμαξες που από το 2004 βρίσκονται ακινητοποιημένες και εγκαταλελειμμένες στη Θεσσαλονίκη. Η δρομολόγησή τους θα γίνει στο τμήμα Νερατζιώτισσα–Αεροδρόμιο, στο οποίο θα λειτουργεί και η ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση, προκειμένου να επιτευχθεί η επιμήκυνση των δρομολογίων.
Την ίδια στιγμή ο ΟΣΕ δεν στοχεύει μόνο στην εξάπλωση του Προαστιακού σε περιοχές με αυξημένη επιβατική κίνηση και στη χρονική επέκταση των δρομολογίων, αλλά και στον «εξορθολογισμό», όπως χαρακτηρίζεται, των τιμών των εισιτηρίων, με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επιβατών που, από την πλευρά της, θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ανακούφιση του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι, όπως προγραμματίζουν οι αρμόδιοι, με την ολοκλήρωση των εργασιών ηλεκτροκίνησης στο τμήμα μέχρι την Κόρινθο, η οποία προβλέπεται έως το τέλος του 2008, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα δρομολόγια και οι χρόνοι της διαδρομής θα μειωθούν σημαντικά, προκειμένου να προσελκύονται ακόμη περισσότεροι επιβάτες.
Μέχρι το τέλος του 2006 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο σταθμός του Κιάτου, ενώ μέσα στο 2007 υπολογίζεται ότι ο Προαστιακός θα έχει φτάσει στη Χαλκίδα. Μέχρι το 2008 θα έχει ολοκληρωθεί, όπως προαναφέρθηκε, η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνα – Κόρινθος, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η ηλεκτροκίνηση στον άξονα Αθήνα – Οινόη – Θήβα – Χαλκίδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2010.
Οι προβλέψεις του επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών κάνουν λόγο για 100.000 οδηγούς που θα αφήνουν τα Ι.Χ. τους για να χρησιμοποιούν τον Προαστιακό, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καθημερινή μετακίνηση περίπου 250.000 επιβατών έως το 2010.
Η πραγματικότητα σήμερα, πάντως, απέχει παρασάγγες από τα σχέδια του υπουργείου, καθώς μόλις 15.000 επιβάτες χρησιμοποιούν ανά μέρα τον Προαστιακό.
Γιάννης Μπεθάνης