Μετά την παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των κτηρίων στην εταιρεία Lamda για τη δημιουργία δεύτερου εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι, το οποίο προκάλεσε την άμεση αντίδραση των φορέων της πόλης, όπως αναφέραμε στο πρωτοσέλιδο του προηγούμενου φύλλου μας, έρχεται τώρα και το Ολυμπιακό Μουσείο να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν κι άλλα σχέδια υπάρχουν για το επίμαχο κτήριο.
Η σύμβαση για τη δημιουργία του Mουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα υπεγράφη την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στη Λωζάννη από τον πρόεδρο Ζακ Ρογκ, εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το Μουσείο θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του IBC, σε ειδική πτέρυγα που θα συνδέεται με το Ολυμπιακό κέντρο της Αθήνας, «συνιστώντας έτσι έναν ξεχωριστό αθλητικό και πολιτιστικό πόλο. Το Μουσείο, πέραν της πολιτιστικής του αποστολής, πρόκειται να εξελιχθεί σε ίδρυμα με στόχο την ευρύτερη προβολή του Ολυμπιακού Κινήματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Ευχαριστίες Κυριακού προς την Πολιτεία
Η θεματολογία του θα αφορά κυρίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ελληνικής πρωτεύουσας, ενώ η μελέτη της κατασκευής αναφέρεται σε έναν υπερσύγχρονο μουσειακό χώρο, εξοπλισμένο με τα τελευταία τεχνολογικά μέσα και την παρουσίαση ανεξάντλητου οπτικού και αθλητικού υλικού των αγώνων. Την τεχνική ευθύνη για την κατασκευή του Μουσείου θα έχει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Στις δηλώσεις του ο Ζακ Ρογκ τόνισε: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι πολύ ευχαριστημένη από αυτή τη συμφωνία που υπογράψαμε με τους Έλληνες φίλους μας. Εφηύρατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους επανεφηύρατε το 2004 και θα τους διαιωνίσετε χάρη σε αυτό το Μουσείο. Για εμάς είναι μία πολύ μεγάλη στιγμή».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνως Κυριακού, ανέφερε από την πλευρά του: «Η Ελλάδα τίμησε το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφασίζοντας να το εγκαταστήσει εκεί που το 2004 ήταν η καρδιά των Αγώνων και η βάση απ’ όπου εστάλη η εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο, σε δισεκατομμύρια ανθρώπους». Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει την Πολιτεία: «Εκ μέρους της ΕΟΕ την ευχαριστώ που αυτή τη στιγμή δείχνει αυτή την ευαισθησία για ένα έργο το οποίο θα μείνει στην ιστορία. Γενιές και γενιές θα το απολαμβάνουν και θα επιμορφωθούν. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία στους νέους. Από τη μεριά της η ΕΟΕ, θα παραμείνει θεματοφύλακας των Ολυμπιακών Ιδεωδών».
Γιάννης Μπεθάνης