Για την αναδάσωση του πρόσφατα καμένου τμήματος του Δάσους Συγγρού, τις εργασίες στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και την πορεία της μελέτης για την αναπαλαίσωση της ομώνυμης βίλας μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του ΙΓΕ, Κώστας Μπέσης.
Ο κ. Κ. Μπέσης ήταν κατηγορηματικός: Τον λόγο έχει πρωτίστως η φύση. «Η αναδάσωση θα γίνει με φυσικό τρόπο και με τις συγκεκριμένες διαδικασίες, σε περίπου 2 χρόνια, θα έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η εκτίμησή μου είναι αισιόδοξη και ήδη στην καμένη περιοχή έχουν αρχίσει να αναγεννιούνται τα πουρνάρια και τα θαμνώδη φυτά. Σίγουρα, πάντως, τον Ιανουάριο θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για την πορεία της αναδάσωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Κ. Μπέση, «η επιλογή της φυσικής αναδάσωσης έχει κι ένα άλλο σκεπτικό, καθώς αν αφήσουμε τη φύση να κάνει την επιλογή της, τότε οι σπόροι που θα καταφέρουν να φυτρώσουν θα είναι και οι πιο ισχυροί, κάτι που σημαίνει ότι το δένδρο ή ο θάμνος θα αναπτυχθεί σίγουρα». Και συνέχισε: «Αντιθέτως, με την τεχνητή αναδάσωση θα ανοιχθούν κάποιες λακκούβες για να φυτευτούν νέα δένδρα, εκ των οποίων άλλα θα "πιάσουν" κι άλλα όχι. Με αυτό το σκεπτικό μη σας φανεί παράξενο αν σας πω ότι πολλές φορές μια πυρκαγιά μπορεί και να αποβεί ωφέλιμη για την ανανέωση και εξυγίανση κάποιου δασικού τμήματος».
Σύντομα έτοιμο το εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα
Σειρά είχε η αναφορά στις εργασίες που γίνονται στο γοτθικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε… «γεφύρι της Άρτας τα τελευταία χρόνια». Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΙΓΕ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος και πιο συγκεκριμένος από ποτέ. «Πιστεύω ότι μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα θα παραδοθεί πλήρως ο ναός. Όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. από τις καιρικές συνθήκες που μπορούν να αποτελέσουν ανασχετικό παράγοντα της προόδου των εργασιών».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την καθυστέρηση που υπήρξε στην πρόοδο των εργασιών, ο κ. Κ. Μπέσης εξηγεί: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να σας αναφέρω ότι η δουλειά της αναπαλαίωσης είναι τόσο λεπτή και επίπονη, ώστε αν γίνει ακόμη κι ένα μικρό λαθάκι από τους εργάτες, θα πρέπει να καθυστερήσουμε ώστε να διορθωθεί. Τέτοια λαθάκια έχουν γίνει και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μην υπάρξουν σε μια τέτοια λεπτή δουλειά. Γι’ αυτό, άλλωστε το ΙΓΕ και η ειδική επιστήμονας του υπουργείου Πολιτισμού επιβλέπουν στενά και από κοντά τη διαδικασία. Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες: Για παράδειγμα, για να φτιαχτούν οι γοτθικοί κώνοι του ναού, έπρεπε να δημιουργηθεί ειδικό καλούπι, προκειμένου να το κατασκευάσει το εργοστάσιο που πήρε την παραγγελία. Για να γίνει αυτό έπρεπε να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα δεκαήμερο, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα σταμάτησαν οι εργασίες. Μ’ αυτά και μ’ αυτά είχαμε αρκετές καθυστερήσεις, αλλά όλα, πλέον, έχουν μπει στην τελική ευθεία».
Η μελέτη αναπαλαίωσης της βίλας Συγγρού
Ο πρόεδρος του ΙΓΕ δεν αρνήθηκε να μας πει λίγα λόγια και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη σχετικά με τον χαρακτηρισμό της βίλας Συγγρού ως διατηρητέου μνημείου. Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση του κτηρίου έχει ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ από τον Νοέμβριο του 2004 «για τη δημιουργία κέντρου επιμόρφωσης, ενημέρωσης και πληροφόρησης, με χρήση έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης και δημιουργία πρότυπης βιβλιοθήκης σε θέματα γεωργικού ενδιαφέροντος». Όπως μας επισημαίνει ο κ. Κ. Μπέσης, «θα πρέπει μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου να βρεθεί μετά από διαγωνισμό ο εργολάβος που θα εκτελέσει τα έργα που προβλέπει η μελέτη, ενώ όλα θα πρέπει να τελειώσουν μέχρι το 2008, εξαιτίας των χρονικών πιέσεων που υπάρχουν στην απορρόφηση των κονδυλίων που προβλέπει το Γ’ ΚΠΣ».
Στη συζήτησή μας έγινε και μια σύντομη αναφορά στο θέμα του κλεισίματος του πεσμένου μαντρότοιχου στην πλευρά της οδού Ευκαλύπτων. Ο κ. Κ. Μπέσης απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για αδράνεια στο χτίσιμο του συγκεκριμένου τμήματος, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι έπρεπε να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, κάτι που σημαίνει ότι πρώτα έπρεπε να απευθυνθούμε με αίτημά μας στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία». Και πρόσθεσε: «Μόλις μας δόθηκε η ειδική άδεια για να χτίσουμε ξανά την πεσμένη μάντρα, μέσα σε μία εβδομάδα είχαμε τελειώσει. Μέχρι τότε, όμως, έπρεπε να περιμένουμε, τηρώντας όσα προβλέπει ο νόμος. Κάποιοι λοιπόν, δεν θα έπρεπε να βιάζονται να βγάλουν αβίαστα συμπεράσματα».
Γιάννης Μπεθάνης