Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας, αλλά και την διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου για τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, ασκεί με εκτενείς ανακοινώσεις της η Λαΐκή Συσπέιρωση Αμαρουσίου. Οι ανακοινώσεις, τις οποίες υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καρλατήρα και Ειρήνη Σίμου, έχουν ως εξής:
Για τη νέα σχολική χρονιά:
«Τα σχολεία ανοίγουν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού και με την κυβέρνηση να επικαλείται για άλλη μια φορά την «ατομική ευθύνη» μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών και, περίπου ως πανάκεια, την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, δεν έκανε τίποτα για την εξασφάλιση και αξιοποίηση χώρων για την αραίωση των τμημάτων και μέχρι στιγμής προσέλαβε περίπου τους μισούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από όσους είχαν δουλέψει πέρσι συνολικά στην Εκπαίδευση. Ακόμη, παρότι τα σχολεία άνοιξαν για τους εκπαιδευτικούς, διοικητικές υπηρεσίες, γονείς, κ.λπ., δεν έχει φτάσει ακόμα παντού, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, το προσωπικό καθαριότητας ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.).
Απέναντι στις δυσοίωνες αυτές συνθήκες και προοπτικές η Τοπική Διοίκηση αρκείται σε ρόλο απλού παρατηρητή, βάζοντας έτσι πλάτη στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Σ’ ένα τέτοιο ρόλο, με τις όποιες παραλλαγές, αρκέστηκε και η Διοίκηση Αμπατζόγλου στο Μαρούσι, χωρίς καν να έχει το ελαφρυντικό του «δεν το περίμενε». Έγκαιρα η Λαϊκή Συσπείρωση, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την 11.5.20 αλλά και «ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς», είχε επισημάνει την ανάγκη για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ανάληψη ενεργειών από πλευράς δήμου με την από 7.5.20 επιστολή των δημοτικών της συμβούλων προς το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ με κοινοποίηση στους Δημοτικούς Συμβούλους.
Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο, η επικαιρότητα του οποίου παραμένει και σήμερα στο ακέραιο: «Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος, μέσω των Δήμων, στις σχολικές επιτροπές και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου, πολύ έγκαιρα έχουμε θέσει σοβαρά προβλήματα και ερωτήματα χωρίς να πάρουμε απαντήσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Από το Φλεβάρη του 2020 έχουμε θέσει ζήτημα εφοδιασμού σε αντισηπτικά και υλικά καθαρισμού, για καθαρισμό των σχολείων στη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος κ.α. Σας ρωτάμε λοιπόν, τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις μονάδες και τάξεις που ανοίγουν αλλά και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε:
-Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου.
-Να διασφαλίζεται ο αερισμός και βασικές συνθήκες υγιεινής μέσα στις τάξεις.
-Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών στην τάξη και στο γραφείο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου.
-Να υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ’ όλη τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος με τροποποίηση των συμβάσεων τους και νέες προσλήψεις.
-Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται.
-Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες και αύλειους χώρους.
-Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους και σε επάρκεια και όλα τα υλικά καθαρισμού.
-Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
-Να απορριφθεί η απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
-Να παρθούν όποια ιδιαίτερα μέτρα κριθούν χρήσιμα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών.
-Να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής για τις αίθουσες των σχολείων που έχουν κλιματιστικά, τόσο για ψύξη όσο και για θέρμανση το χειμώνα.
-Να εξασφαλίσει ο δήμος, με σχετική απαίτησή του προς την Κεντρική ή/και Περιφερειακή Διοίκηση το δωρεάν μαζικό και κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μαθητών και όσων εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.
-Να υλοποιηθεί επιστημονικά διαμορφωμένο σχέδιο για την ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας, μέτρο που απαιτεί στελέχωση με σχολιάτρους, σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς για την παρακολούθηση της μαθητικής κοινότητας.
-Να μην επαναληφθεί, ενόψει της επικείμενης έναρξης των εγγραφών στα νηπιαγωγεία, η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά. Απαίτηση που προϋποθέτει συγκεκριμένη διεκδίκηση από μέρους της Δημοτικής Αρχής για τη στέγασή τους και δέσμευση νέων χώρων για τη δημιουργία νηπιαγωγείων.
-Να πραγματοποιείται επαρκής, καθημερινός καθαρισμός-απολύμανση και αερισμός των σχολικών οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος, έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους. Καμία έκπτωση, καμία άλλη ολιγωρία δε χωράει πλέον.Δυστυχώς τα προ τεσσάρων μηνών πιο πάνω ερωτήματα – επισημάνσεις παραμένουν αναπάντητα από τη δημοτική Αρχή αλλά, ακόμη χειρότερα, και απολύτως επίκαιρα. Τα επανακαταθέτουμε περιμένοντας μια ουσιαστική απάντησή τους και όχι κάλυψη πίσω από προσχηματικές υπεκφυγές».
Για τους παιδικούς σταθμούς
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε το άνοιγμα των παιδικών σταθμών της χώρας, την 1η Σεπτέμβρη, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων γονέων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους, που τελικά περιορίζονται στο εξής ένα: την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και την προαιρετική από τα παιδιά. Στην κυριολεξία ροκάνισε όλο το χρόνο, που κερδήθηκε από την υπεύθυνη στάση του λαού, κάνοντας κουρελόχαρτα τα ιατρικά πρωτόκολλα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, κι έτσι έφτασε στην έναρξη της χρονιάς, χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων. Πετάει, πάλι, το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στους γονείς, στο προσωπικό και τους δήμους για να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει από την πανδημία. Η τελευταία εξέλιξη προστίθεται στην, έτσι κι αλλιώς, χρόνια υποβάθμιση των παιδικών σταθμών που αποτυπώνεται στην έλλειψη δομών, μόνιμου προσωπικού, στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από αυτούς σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή και οι προηγούμενες: Η προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας έχει γίνει ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.
Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι, επί της ουσίας 32 βρέφη και 3 νήπια βρίσκονται εκτός. Συγκεκριμένα, στον 1ο Π.Σ. Αγ. Αναργύρων, έχουμε 2 εξαιρουμένους και 11 επιλαχόντες, στον Π.Σ. Σωρού 6 επιλαχόντες, στον Π.Σ. Αναβρύτων 4 επιλαχόντες, στον Π.Σ. Στούντιο 4 επιλαχόντες, στον 2ο Π.Σ. Κοκκινιάς 5 επιλαχόντες. Επίσης, όσον αφορά στα νήπια, στον Π.Σ. Αγ. Φιλοθέης έχουμε 2 εξαιρουμένους και στον Π.Σ. Σωρού 1.
Ρωτάμε συγκεκριμένα:
-Ποια είναι η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών του δήμου σε νήπια και βρέφη;
-Πόσες αιτήσεις νηπίων και πόσες αιτήσεις βρεφών υποβλήθηκαν για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου;
-Ποιο είναι το σχέδιο σας για τα βρέφη και τα νήπια που μένουν εκτός; Είναι η δημιουργία νέων δημόσιων παιδικών σταθμών για την αντιμετώπιση;
-Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στους παιδικούς σταθμούς; Πόσοι από αυτούς είναι συμβασιούχοι; ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΝ Π.Σ. ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ
-Σε τι ενέργειες έχετε προβεί ή θα προβείτε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πλήρη στελέχωση όλων των σταθμών με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων;
Απαιτούμε:
-Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία, και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
-Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
-Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν, με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.
-Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε το αφιέρωμα της Αμαρυσίας στην Εκπαίδευση.