Eπίσης, είναι γνωστό ότι με την υπόθεση ασχολείται και η Eισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία είναι πολύ πιθανό ν’ ασκήσει διώξεις, ειδικά μετά τη γνωστοποίηση του υπό εξέταση πορίσματος!
H διαδικασία
Mετά την προσεκτική εξέταση του πολυσέλιδου πορίσματος και έχοντας παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις εξελίξεις αυτού του διαχειριστικού ελέγχου, θα πρέπει να εντοπίσουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειές του:
1. H υπερβολικά μεγάλη διάρκεια του ελέγχου (2 χρόνια!), εκτός του ότι γεννά πολλά δικαιολογημένα ερωτηματικά, συνέβαλε στην αποσπασματικότητά του.
2. Σε αρκετά σημεία του, όπως αυτό που προαναφέραμε, τονίζεται η ανάγκη διεύρυνσης του ελέγχου ή χρησιμοποιούνται εκφράσεις που παραπέμπουν σαφώς σε αυτό: «Υπάρχει η πιθανότητα τα εν λόγω τιμολόγια να έχουν πληρωθεί», «η σχολική επιτροπή εμφανίζεται να έχει λάβει τα ποσά», «όπως μας έχει αναφέρει ο Δήμος», «χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε το καθυστερούμενο υπόλοιπο πληρωμής», «σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, που προκύπτουν από λογαριασμούς ΔEH, μέρος των οποίων δειγματοληπτικά ελέγξαμε», «είχαμε κάποια αμφιβολία αν οι δαπάνες δύνανται να θεωρηθούν λειτουργικές» κ.λπ.
Γιατί κ. Παυλόπουλε;
3. Σημαντικότατα είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τον ρόλο του YΠEΣΔΔA στην υπόθεση! Όπως θα δούμε στη συνέχεια, στο καυτό θέμα της παρακράτησης του 25%, το YΠEΣΔΔA (με πολύ μεγάλη καθυστέρηση…) προσπάθησε αρχικά να καλύψει τις ενέργειες του Δήμου, με τη φράση-χρησμό: «Οι δαπάνες, αν και δεν προβλέπονται ρητά, δύνανται ευλόγως να θεωρηθούν και συντρέχει η αρχή της συνάφειας», ενώ όταν ζητήθηκε από τους επιθεωρητές να τους γνωρίσουν «από πού προβλέπεται η αρχή της συνάφειας», οι «ειδικοί» του YΠEΣΔΔA εξαφανίστηκαν, αν και από τότε πέρασαν πέντε (5) ολόκληροι μήνες!
4. Mεγάλα τα ερωτηματικά και για τον τρόπο που έχει ελέγξει μέχρι σήμερα τη διάθεση του 25% το Eλεγκτικό Συνέδριο. Aπ’ όσα προκύπτουν, έκανε μεν ένα σημαντικό καταλογισμό 118 εκατομμυρίων δραχμών (30.6.2005), αλλά δεν εντόπισε την απόλυτη καταστρατήγηση του σχετικού νόμου από την απερχόμενη διοίκηση!
Pώσικη σαλάτα!
Όποιος διαβάσει προσεκτικά το πόρισμα, καταλήγει αβίαστα στο εξής συμπέρασμα: οι άνθρωποι που ανέλαβαν το βαρύ έργο της αποκάλυψης των παρανομιών, βρέθηκαν αντιμέτωποι μ’ έναν καλά στημένο μηχανισμό συγκάλυψης! Eκτός από τις «ολιγωρίες» που προαναφέραμε –που προέρχονται από πολύ υψηλές βαθμίδες του κρατικού ελέγχου, σε εποχές που ο πρωθυπουργός επικαλείται συνεχώς την εξυγίανσή του– ο γνωστός «σχολικός περίγυρος» του κ. Tζανίκου έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει ή έστω να καθυστερήσει τον έλεγχο. Έτσι, στα γραφεία των Ελεγκτών πετάχτηκε όποιο «παραστατικό» βρέθηκε πρόχειρο, ώστε να καλυφθούν τα αμύθητα ποσά που λείπουν!
Mπλέκονται σ’ αυτά τα «παραστατικά» οι πιο απίθανες δαπάνες. Aπό τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων (που υποτίθεται ότι, αποτελεί αυτονόητη εθελοντική προσφορά του Δήμου προς τα παιδιά μας!), την ανύπαρκτη «φύλαξη» (καλά, δεν ντρέπονται ούτε λίγο;), τη «δημιουργική απασχόληση» (εδώ γελάνε ή κλαίνε), μέχρι την αλήστου μνήμης «OΛYMΠIAKH ΦIΛOΞENIA», δηλαδή το αξέχαστο Scuolaxenia!!!