Τέλος, τόνισε ότι ο στόχος ενός Τεστ Χαρακτηριστικών Προσωπικότητας είναι να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους και πώς αυτά επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό καθορίζουν την επαγγελματική τους συμπεριφορά και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Μέσα από τις παραπάνω πρωτοβουλίες, εμείς, η διεύθυνση, οι καθηγητές και το προσωπικό των Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ: Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέσα αλλά και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας, για να βελτιστοποιήσουμε την επίδοση των μαθητών μας. Τους θωρακίζουμε με όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να προβούν στη σωστή επιλογή, με βάση τις πραγματικές ικανότητες κι επιθυμίες τους. Είμαστε κοντά τους ως δάσκαλοι και ως σύμβουλοι και στην επιτυχία και στην αποτυχία που όλοι θέλουν να αποφύγουν, παρόλο που κάποιοι δεν το καταφέρνουν. Συμπαραστεκόμαστε ιδιαίτερα στους μαθητές που δεν καταφέρνουν να επιτύχουν στη σχολή που στοχεύουν ή δεν εισάγονται σε σχολές της Αθήνας. Μαθητές που κάθε άλλο παρά αποτυχόντες μπορεί να χαρακτηριστούν. Τους στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε μαζί τους, γιατί θέτουν στόχους που προσπαθούν εκ νέου να επιτύχουν και κυρίως, γιατί σ’ αυτά τα παιδιά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Σε μια περίοδο που όλοι φοβούνται την αξιολόγηση, εμείς την επιλέγουμε ως εργαλείο που θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να τελειοποιήσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιτυχία στηρίζεται και στους τέσσερις πόλους: Μαθητές – Γονείς – Σχολείο – Φροντιστήριο».
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Σωτήρης Σπυρέτος (μαθηματικός – διεύθυνση Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ), ο οποίος μίλησε με θέμα «Εισαγωγικές εξετάσεις. Τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές». Αναλυτικότερα, έδειξε με παραδείγματα πίνακες και στατιστικά στοιχεία, τη σημασία του γραπτού βαθμού των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς και του προφορικού βαθμού των τετραμήνων, ώστε ο μαθητής να έχει τη μέγιστη συγκομιδή μορίων. Τόνισε δε ιδιαίτερα την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι μαθητές στα μαθήματα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», «Βιολογία» και «Μαθηματικά Γενικής Παιδείας» καθώς και ορισμένες ιδιαιτερότητες, όσον αφορά στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».
Τέλος, μίλησε ο κ. Νίκος Παυλάκος (Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Συγγραφέας του βιβλίου «Πάμε Πανεπιστήμιο»), με θέμα: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Τι ζητά η αγορά εργασίας;» και παράλληλα αναφέρθηκε στην Orientum.
Η παρουσίαση της Orientum από τον κ. Παυλάκο, περιλάμβανε χρήσιμες συμβουλές για το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και αναλυτική περιγραφή όλων των σχολών και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, υπήρξε ενημερωτικός για τις αλλαγές στο μηχανογραφικό του 2009 (ποια νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ιδρύθηκαν, ποια μετονομάστηκαν και σε ποια επιστημονικά πεδία εντάχθηκαν).
Ο κ. Παυλάκος έδωσε, επίσης, χρήσιμες πληροφορίες για τις μετεγγραφές, το πανεπιστήμιο της Κύπρου κ.ά. δείχνοντας στους μαθητές τις εναλλακτικές επιλογές που τους προσφέρονται και που ελάχιστα γνωρίζουν γι’ αυτές.
Πέρα από το ομαδικό σεμινάριο και στοχεύοντας σε μια εξατομικευμένη πλέον προσέγγιση του επαγγελματικού προσανατολισμού, η Orientum και το «ΑΛΦΑ» προσέφεραν στους μαθητές δωρεάν Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που θα τους οδηγήσουν στη σωστή επιλογή σχολής και κατ’ επέκταση επαγγέλματος.
Λόγω του διαδραστικού χαρακτήρα της εκδήλωσης, οι μαθητές και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία στο τέλος, να κάνουν ερωτήσεις στον ομιλητή για όλα τα θέματα που τους απασχολούσαν.