Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, που διοργάνωσαν τα Φροντιστήρια ΑΛΦΑ την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009 το πρωί. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην κατάμεστη από μαθητές και γονείς αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αμαρουσίου και ήταν ανοικτή ακόμα και σε μαθητές που δεν φοιτούν στα Φροντιστήρια ΑΛΦΑ, οι οποίοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, όταν άρχισαν να υποβάλλονται ερωτήσεις προς τους ομιλητές, μετά το τέλος του σεμιναρίου.
Πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου Δημήτρης Καρλαύτης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη τιμή που του έγινε να παρευρίσκεται στην εκδήλωση, τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους, η οποία όπως είπε: «Βοηθά όχι μόνον τους μαθητές αλλά και τους γονείς, πάνω σε ένα σύγχρονο και σοβαρό πρόβλημα».
Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου Χρήστος Βλάχος, που είναι ένας εκ των ιδρυτών των Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ, ο οποίος, αφού προχώρησε σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του φροντιστηρίου, παρότρυνε τους νέους λέγοντάς τους πως «πρέπει να αγωνίζονται στη ζωή με ήθος και ευπρέπεια και ό,τι επάγγελμα αποφασίσουν, να το κάνουν με αγάπη και υπευθυνότητα».
Συντονιστής του σεμιναρίου και πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Ζαγκλής (φυσικός – διευθυντής των Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ), ο οποίος με λίγα λόγια αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ σχετικά με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητών του, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Το καλοκαίρι που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ίδρυση των Φροντιστηρίων ΑΛΦΑ. Σ’ αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε, και πιστεύουμε ότι καταφέραμε, να κρατήσουμε ζωντανό το όραμά μας: Τη βελτιστοποίηση της επίδοσης των μαθητών μας, ώστε να αριστεύουν σε κάθε είδους σχολικές εξετάσεις. Την κατάκτηση της εκτίμησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους μαθητές μας και τους γονείς τους. Την ενίσχυση της αυτενέργειας των μαθητών στη δημιουργική αλλά και δύσκολη φάση της εφηβείας, μέσα από τον παιδαγωγικό μας λόγο και την προσωπική στάση ζωής και τέλος, τη διαρκή αξιολόγηση και αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών. Στο πλαίσιο του τελευταίου ειδικά στόχου, γεννήθηκε και η ανάγκη για την ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους, σχετικά με το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Τα προβλήματα που διαγνώσαμε, μας οδήγησαν σε κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό».
Στη συνέχεια, ανάφερε τις πρωτοβουλίες που οδήγησαν στη συγκεκριμένο σεμινάριο. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγκλής: «Η πρώτη μας ενέργεια ήταν, να μοιράσουμε δωρεάν σε όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ένα βιβλίο με τίτλο “Πάμε Πανεπιστήμιο”, το οποίο αποτελείται από 608 σελίδες και είναι ένας πλήρης οδηγός σπουδών με αναλυτική παρουσίαση όλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ), αλλά και των στρατιωτικών σχολών. Η δεύτερη ενέργεια, ήταν ότι προσφέραμε δωρεάν στους μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου την ευκαιρία να συμπληρώσουν το Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων, που αποτελείται από 700 ερωτήσεις και βοηθά πολύ τους υποψήφιους και εμάς στην ολοκλήρωση του προφίλ των ενδιαφερόντων τους».
Ο κ. Ζαγκλής είπε στη συνέχεια ότι μετά την εκδήλωση θα μοιραστούν δωρεάν κωδικοί για το Τεστ Χαρακτηριστικών Προσωπικότητας (PROFILER) στους παρευρισκόμενους μαθητές, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν ανήκουν στα Φροντιστήρια ΑΛΦΑ, ενώ τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει το περιοδικό των Φροντιστηρίων «Αλφαδρόμιο», στο οποίο θα υπάρχει αφιέρωμα στη στοχοθεσία, τα συστατικά της επιτυχίας και την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου των μαθητών.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, το PROFILER (Τεστ Χαρακτηριστικών Προσωπικότητας) είναι το πρώτο τεστ προσωπικότητας που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα, και σχεδιάστηκε για να μετρά τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας (Εξωστρέφεια, Νευρωτισμός, Δεκτικότητα στην Εμπειρία, Προσήνεια και Ευσυνειδησία), όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους Costa & McCrae (1985), σύμφωνα με τη θεωρία των πέντε παραγόντων (Big – Five). «Αξιολογώντας τις πέντε αυτές διαστάσεις», είπε ο κ. Ζαγκλής, «μπορούμε να περιγράψουμε αλλά και να αναλύσουμε την ανθρώπινη προσωπικότητα όπως αυτή εκφράζεται στην καθημερινή αλληλεπίδραση του ατόμου με τους γύρω του (εργασιακό χώρο, κοινωνικές δραστηριότητες κ.λπ.). Μετράει 30 χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Βοηθάει στην αξιολόγηση και κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου και εφαρμόζεται στην επιλογή προσωπικού, στη διαχείριση σταδιοδρομίας, στην εκπαίδευση κ.ά.».