Ένα έργο ανεκτίμητης ιστορικής αξίας για την πόλη του Αμαρουσίου, σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αναπαλαιώθηκε και συντηρήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.
Πρόκειται για το Ιστορικό Αρχείο του 1ου Λυκείου Αμαρουσίου, το οποίο χρονολογείται από το 1890 και περιλαμβάνει ένα σπάνιο αρχειακό υλικό για την ιστορία της πόλης.
Ένας θησαυρός γνώσεων που όμως η φθορά του χρόνου, καθιστούσε ακατάλληλη την οποιαδήποτε χρησιμοποίησή του.
Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, με την ευκαιρία της αναπαλαίωσης και συντήρησης του ιστορικού αρχείου, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβανόμενοι από την πρώτη στιγμή την ανάγκη η αδιάσειστη αυτή πηγή για την ιστορία της πόλης μας να διατηρηθεί αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή.
Με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουν οι πολίτες του Αμαρουσίου πρόσβαση σε πλήθος ιστορικών, κοινωνικών και λαογραφικών στοιχείων για το Μαρούσι, που είναι σε άριστη κατάσταση. Να έχουν στη διάθεσή τους ένα πλούσιο αρχείο που περιλαμβάνει από το 1890 έως σήμερα, μαθητολόγια όλων των προηγούμενων περιόδων, επίθετα που έχουν εκλείψει, επαγγέλματα που δεν ασκούνται πλέον, μικρά ονόματα που δεν συνηθίζονται πια, τρόπους αξιολόγησης και επιβολής ποινών, γενεαλογικά δέντρα κ.ά. Να έχουν στα χέριά τους ένα έργο εξαιρετικά πολύτιμο και χρήσιμο και για τις μέλλουσες γενιές».
Παράλληλα ο κ. Πατούλης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια αφενός μεν σε όλους όσους συνέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη διατήρηση αυτού του αρχείου και αφετέρου σε όσους εργάστηκαν για την αναπαλαίωση και συντήρησή του, στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου για τις επίμονες προσπάθειές της όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στο τμήμα συντηρήσεων Έργων Τέχνης, του ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας που εργάστηκαν με μεθοδικότητα και συνέπεια.
Σημειώνεται ότι το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου είναι το παλαιότερο οργανωμένο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διέθετε η περιοχή των Βορείων Προαστίων και κάλυπτε τις ανάγκες εκπαίδευσης των κατοίκων μιας ευρύτερης περιοχής που εκτεινόταν ακόμη και πέραν της Δροσιάς.
Ένα ιστορικό σχολείο άριστα διατηρημένο που εδώ και περίπου έναν αιώνα έχει φιλοξενήσει χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς.